Ραγδαίες εξελίξεις στην Αρμενία μετά την νέα εισβολή – στροφή στο Ιράν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι εντάσεις πιθανότατα θα παραμείνουν αυξημένες μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν μέχρι τουλάχιστον τα τέλη Μαΐου μετά από μια αναφερόμενη διείσδυση του Αζερμπαϊτζάν περίπου 10 χλμ. (6 μίλια) βορειοδυτικά του Γκόρις στην επαρχία Syunik. Ενώ δεν πρέπει να αποκλείεται και η στρατιωτική εμπλοκή του Ιράν στο πλευρό της Αρμενίας.

Η νέα πρόκληση του Αζερμπαϊτζάν γίνεται μέσω της νέας εισβολής, και της απόπειρας διεκδίκησης στην αρμενική επικράτεια με το πρόσχημα ενός ζητήματος οριοθέτησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν προχώρησαν περισσότερο από 3 χλμ. Πριν από την ανάπτυξη των αρμενικών δυνάμεων στην περιοχή. Αρμενικά στρατεύματα πραγματοποίησαν απροσδιόριστους τακτικούς ελιγμούς, προκαλώντας την απόσυρση των στρατευμάτων του Αζερμπαϊτζάν. Δεν πραγματοποιήθηκαν συγκρούσεις.

Μια αυξημένη παρουσία στρατευμάτων των Αρμενίων πιθανότατα θα παραμείνει στην περιοχή τις επόμενες ημέρες. Οι δυνάμεις ασφαλείας μπορεί να δημιουργήσουν σημεία ελέγχου. είναι πιθανές τοπικές συγκρούσεις.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικολ Πασινιάν συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας του στις 13 Μαΐου. Ως μέλος του Οργανισμού Συλλογικής Συνθήκης για την Ασφάλεια υπό την ηγεσία της Ρωσίας (CSTO), η Αρμενία κάλεσε το μπλοκ να συζητήσει μια συλλογική απάντηση στην εισβολή. Το Αζερμπαϊτζάν απέρριψε τις κατηγορίες ως προκλητικές και επιμένει ότι δεσμεύεται να εξαλείψει τις εντάσεις μέσω του διαλόγου. Οποιαδήποτε επίθεση από το Αζερμπαϊτζάν στην αρμενική επικράτεια πιθανότατα θα προκαλούσε απάντηση ή παρέμβαση από τη Ρωσία και εκτιμάται ως εκ τούτου ότι είναι απίθανο.
Τις τελευταίες ώρες όμως υψηλόβαθμη στρατιωτικοί που Ιράν επισκέπτονται το Γιερεβάν και έχουν εκτενείς συσκέψεις με αρμένιους ομολόγους τους. Οι πληροφορίες μας λένε ότι η Αρμενία θα στραφεί στο Ιράν, καθώς το συγκεκριμένο σημείο όπου εισέβαλαν οι Αζέρικες  δυνάμεις άπτεται και της εθνικής ασφάλειας του Ιράν, το οποίο να σημειωθεί ότι ήταν σε ύψιστη επιφυλακή κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Υπάρχει λοιπόν ισχυρή πιθανότητα να δούμε εκείνη στρατιωτική δράση Αρμενίας – Ιράν κατά του Αζερμπαϊτζάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ