Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024

Στα αρχίδι@ μας αν είναι ανήλικη: Οι συνομιλίες του κυκλώματος συγκλονίζουν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όλη η αποκαλυπτικη έρευνα από το koutipandoras.gr

Από την ημέρα που έγινε γνωστή η είδηση πως κατατίθεται η πρώτη μήνυση κατά του chatpic στην Ελλάδα, ο ασκός του Αιόλου για τη μη συναινετική διανομή σεξουαλικού υλικού άνοιξε, φέρνοντας μας αντιμέτωπους όχι μόνο με το μέγεθος του προβλήματος, αλλά και με την ευκολία και τη συχνότητα με την οποία συμβαίνει.

Στις 13 Μάϊου, καταθέσαμε στην Εισαγγελία ένα USB, καθώς και τα στοιχεία της έρευνας που είχαμε συγκεντρώσει μέχρι εκείνη τη στιγμή, μετά από ένα email το οποίο μας οδήγησε σε ένα google drive στο οποίο βρίσκονταν φακελωμένες 174 κοπέλες, ενήλικες και ανήλικες. H ερευνητική ομάδα disinfaux collective κατέθεσε επίσης στην Εισαγγελία Αθηνών, σήμερα 19 Μάϊου, υλικό που έχει συλλεχθεί από την έως τώρα έρευνα της κολεκτίβας για το Chatpic, συμπληρωματικά με την πρώτη μήνυση που κατατέθηκε κατά της ίδιας πλατφόρμας από τη Σοφία Α. πριν από λίγες ημέρες.

Μετά το δημοσίευμα στην εφημερίδα Documento στις 16 Μάϊου, στο οποίο περιγράφαμε αναλυτικά την εγκληματική αδιαφορία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τα αυτοματοποιημένα μηνύματα τα οποία αποστέλλονται σε όσα άτομα αναζητούν βοήθεια όταν βρίσκουν γυμνές φωτογραφίες τους στο διαδίκτυο, δεχθήκαμε μηνύματα και από άλλες γυναίκες που κατήγγειλαν με αποδείξεις πως δέχτηκαν παρόμοια αντιμετώπιση. Το ίδιο κατήγγειλαν και πολίτες που ομοίως ενημέρωναν τη ΔΗΕ για το υλικό που διακινούνταν στη συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Λάβαμε όμως κι άλλα μηνύματα που μας παρότρυναν να ψάξουμε σε πλατφόρμες όπως το Discord, κάτι που μας οδήγησε στην εύρεση κι άλλων link, στα οποία διαπιστώσαμε πως διακινείται παρόμοιο υλικό με δεκάδες άλλες φακελωμένες γυναίκες. Υλικό που αγγίζει τα 20 GB και το οποίο θα κατατεθεί επίσης στην Εισαγγελία τις επόμενες ημέρες από τους δημοσιογράφους του Koutipandoras.gr και του Documento.

D1C59E35 3CF9 4BF6 9A35 CE6A5C480F14

Τη χειρότερη όψη αυτού του νομίσματος, την αντικρύσαμε όταν διαπιστώσαμε πως μέσω του Discord και του Telegram, με ευκολία ζητούν ή ανταλλάζουν φωτογραφίες παιδιών ηλικίας επτά ή δέκα ετών, καθώς και το ότι υπάρχει για κάποιες από τις φωτογραφίες και τα βίντεο χρηματική συναλλαγή. Παράλληλα είναι πλέον βέβαιο πως είναι σε πλήρη γνώση των χρηστών το ότι διακινούνται φωτογραφίες ανήλικων κοριτσιών, τις οποίες αντιμετωπίζουν με την ξεκάθαρη κουλτούρα του βιαστή. Έχουμε στην κατοχή μας στοιχεία και συνομιλίες, στις οποίες όχι μόνο ζητούν και διαμοιράζουν φωτογραφίες από έφηβες κοπέλες, αλλά δικαιολογούν τις πράξεις τους λέγοντας για παράδειγμα «Στ’ αρχίδια μας αν είναι ανήλικη, να μην είναι πουτάνα».

37B64798 C4C3 49D8 B386 3B43F760A25F

Αξίζει εδώ να σημειωθεί, πως έχουμε στη διάθεση μας κι άλλες συνομιλίες από ανθρώπους που διαμοιράζουν το συγκεκριμένο υλικό, οι οποίοι συζητούν θορυβημένοι για το δημοσίευμα του Documento και αναζητούν μεταξύ τους τρόπους για να διαπιστώσουν αν μπορούμε να τους ανακαλύψουμε. Εν ολίγοις, δεν φοβούνται ή δεν φοβόντουσαν πριν για το εάν η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μπορεί να τους ανακαλύψει, αλλά φοβούνται για το ότι μπορεί να καταφέρουν κάτι τέτοιο οι δημοσιογράφοι.

BA666D75 E638 4623 A9D7 60FA0AE4426D

Οι συνομιλίες που δημοσιεύουμε σήμερα είναι μόνο ένα δείγμα από τις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ των χρηστών αλλά του τρόπου με τον οποίο πραγματοποιείται ο διαμοιρασμός και οι συναλλαγές μεταξύ τους.

AE062ABD C7D7 43E5 A598 06D9C349846B

ΔΗΜΟΦΙΛΗ