13/06/2021

Συνάντηση σήμερα Δένδια – Λαβρόφ στο Σότσι

Ένα απολογισμό των ελληνορωσικών σχέσεων κάνει σε ειδική ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ενόψει της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, που έχει οριστεί για τη Δευτέρα στο ρωσικό θέρετρο του Σότσι, στον Εύξεινο Πόντο. 

Οι συνομιλίες αναμένεται να εστιάσουν σε θέματα διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας, καθώς και στις περιφερειακές εξελίξεις, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Μετά το τέλος των επαφών θα υπάρξουν κοινές δηλώσεις γύρω στις 13.20. Μετά την ολοκλήρωση των διμερών επαφών, ο υπουργός προβλέπεται να ξεναγηθεί στο εκπαιδευτικό κέντρο Sirius στο Σότσι.

«Σκοπός της συνάντησης είναι να συζητηθούν οδοί περαιτέρω ανάπτυξης του πολιτικού διαλόγου, η υλοποίηση των συμφωνηθέντων μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της ρωσικής κυβέρνησης Μιχαήλ Μισούστιν» κατά τη συνάντησή τους στην Ελλάδα στις 24 Μαρτίου και την τηλεφωνική τους επικοινωνία στις 5 Μαΐου, «καθώς και οι προοπτικές εμβάθυνσης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας υπό τις συνθήκες των περιορισμών λόγω κορονοϊού», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, που δημοσιεύει στην επίσημη ιστοσελίδα του το ρωσικό ΥΠΕΞ.

«Στην ημερήσια διάταξη βρίσκεται η κοινή αντιμετώπιση της πανδημίας και η εξασφάλιση της επιδημιολογικής ασφάλειας των πολιτών των δύο χωρών», σημειώνεται, καθώς ένα από τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τις δύο πλευρές είναι και η αύξηση του αριθμού των αεροπορικών συνδέσεων κατά τη θερινή περίοδο.

«Οι προσεγγίσεις της Μόσχας και των Αθηνών είναι κοντινές»
«Οι υπουργοί θα “συντονίσουν τα ρολόγια τους” σε έναν ευρύ κύκλο διεθνών και περιφερειακών προβλημάτων, που παρουσιάζουν αμοιβαίο ενδιαφέρον, συμπεριλαμβανομένης της διευθέτησης του Κυπριακού, της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη συνεργασία των δύο χωρών στα πολυμερή φόρα, συμπεριλαμβανομένων τον ΟΗΕ, τον ΟΑΣΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, καθώς και τον ΟΣΕΠ», σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, το οποίο εκτιμά: «Οι προσεγγίσεις της Μόσχας και των Αθηνών στην πλειονότητα των διεθνών και περιφερειακών ζητημάτων είναι κοντινές και στις δύο πρωτεύουσες εκκινούν από την αναγκαιότητα επίλυσης των διαφωνιών, που προκύπτουν αποκλειστικά με πολιτικά-διπλωματικά μέσα και σε αυστηρή αντιστοιχία με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

«Παρά τη μη ευνοϊκή υγειονομική-επιδημιολογική κατάσταση στον κόσμο, ο ελληνορωσικός πολιτικός διάλογος αναπτύσσεται σταθερά ανοδικά. Σχεδιάζεται ότι θα συμφωνηθεί το πρόγραμμα επαφών έως το τέλος της χρονιάς», σημειώνει το ρωσικό ΥΠΕΞ, το οποίο συνοψίζει ως εξής τις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας:

Οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας
«Στο παρόν στάδιο πρώτιστης σημασίας είναι ο στόχος της υπέρβασης των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας στην οικονομική συνεργασία των χωρών μας. Βάσει των αποτελεσμάτων του 2020 ο όγκος των ελληνορωσικών εμπορικών ανταλλαγών μειώθηκε κατά 35,1%, στα 2,6 δισ. δολάρια […], ενώ αρνητικά είναι και τα στατιστικά στοιχεία του πρώτου διμήνου του 2021, που δείχνουν πτώση έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου κατά 497 εκατ. δολάρια ΗΠΑ (-35,2%), ωστόσο καταγράφεται αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία κατά 32,4 εκατ. δολάρια ΗΠΑ (+18,7%) […]. Η Ρωσία παραμένει παραδοσιακός και αξιόπιστος προμηθευτής ενεργειακών πηγών στην Ελλάδα, πρωτίστως φυσικού αερίου. Το 2020 έφθασαν στους Έλληνες καταναλωτές 3,02 δισ. κυβικά μέτρα φ.αερίου από τη Ρωσία (αύξηση κατά 25,2% έναντι του 2019). Κατά το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2021 ο όγκος του εξαγόμενου στην Ελλάδα ρωσικού φυσ. αερίου αυξήθηκε κατά 34,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αυτή τη στιγμή η Ρωσία καλύπτει άνω του 43% της κατανάλωσης φ.αερίου στην Ελλάδα.

»Αναπτύσσεται η επενδυτική συνεργασία μεταξύ των χωρών μας. Ο όγκος των συσσωρευμένων απευθείας ρωσικών επενδύσεων στην ελληνική οικονομία έφθανε το τρίτο τρίμηνο του 2020 τα 649 εκατ. δολάρια ΗΠΑ, ενώ των ελληνικών στη Ρωσία τα 38 εκατ. δολ. ΗΠΑ. Στην Ελλάδα τώρα υλοποιούνται αρκετά μεγάλα επενδυτικά σχέδια με ρωσική συμμετοχή, κατασκευάζονται οι τουριστικές εγκαταστάσεις του ομίλου εταιρειών Mirum στην Κρήτη και σχεδιάζονται η έναρξη λειτουργίας πέντε υπεραγορών υπό το εμπορικό σήμα “MERE” της ρωσικής αλυσίδας Svetofor σε πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας.

»Επίκειται η συνεδρίαση των ειδικών ομάδων εργασίας και η 13η συνεδρία της Μικτής Διυπουργικής Ελληνορωσικής Επιτροπής Οικονομικής, Βιομηχανικής και Επιστημονικής-Τεχνικής Συνεργασίας, η οποία θα γίνει φέτος στη Ρωσία.

»Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, θα αποτιμηθεί η κατάσταση της νομικής βάσης των διμερών σχέσεων, η οποία αριθμεί 50 κλαδικές συμβάσεις και συμφωνίες. Οι δύο υπουργοί σχεδιάζουν να επιταχύνουν τη διαδικασία των συμφωνιών, ώστε να προετοιμαστούν προς υπογραφή νέα νομικά κείμενα».

«Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας στη Ρωσία θα υπηρετήσει την περαιτέρω εδραίωση της πολυμερούς συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας», καταλήγει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών θα αναχωρήσει για το δεύτερο σκέλος της επίσκεψής του, σε Ανάπα και Γκελεντζίκ, πόλεις στα παράλια του βορείου Ευξείνου Πόντου με μακραίωνη ελληνική παρουσία, όπου σήμερα και αύριο Τρίτη 25 Μαΐου, προγραμματίζεται να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις και να έχει σειρά συναντήσεων με επιφανείς ομογενείς, εκπροσώπους των ομογενειακών κοινοτήτων, τοπικούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ