Σιωπή ντροπής από την κυβέρνηση για τις δηλώσεις του εφοπλιστή Πάνου Λασκαρίδη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολιτικό σεισμό προκαλούν οι άνευ προηγουμένου δηλώσεις του εφοπλιστή Πάνου Λασκαρίδη, στο πλαίσιο ευρωπαϊκής δημοσιογραφικής έρευνας, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.

Ο μεγαλοεφοπλιστής είπε στην κάμερα ότι «η ναυτιλία δεν χρειάζεται την κυβέρνηση, έχει χεσμένο τον πρωθυπουργό», για να ακολουθήσει η ενοχική σιωπή της κυβέρνησης, αλλά και του κ. Πλακιωτάκη, που εκλήθη, μάλιστα, να σχολιάσει τη δήλωση, αλλά δεν είπε λέξη!

Η συγκεκριμένη δήλωση, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, δείχνοντας με ενάργεια τη νοοτροπία των ελίτ της χώρας μας, έγινε στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής έρευνας του οργανισμού EIC (European Investigative Collaborations), με τίτλο «Black Trail», για τις παραβιάσεις των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας από εφοπλιστές.

«Οι εφοπλιστές δεν χρειάζονται την κυβέρνηση, το υπουργείο, τoν Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοίας και τον πρωθυπουργό. Εχουν χεσμένο τον πρωθυπουργό, γι’ αυτούς δεν έχει καμία χρησιμότητα. Γιατί; Επειδή η ναυτιλία δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα. Δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να κερδίσει ένας πλοιοκτήτης στην Ελλάδα. Δεν υπάρχουν φορτία, δεν υπάρχουν ναυλοσύμφωνα, τίποτα στην Ελλάδα» ήταν η πλήρης δήλωση του κ. Λασκαρίδη, ενώ πρόσθεσε, χωρίς περιστροφές, πως «μόνο τα γραφεία των πλοιοκτητών είναι στην Ελλάδα. Το 80% των πλοίων τους έχουν ξένη σημαία. Δεν τους νοιάζει η ελληνική σημαία». Νωρίτερα, μάλιστα, είχε αναφέρει κυνικά ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι της λένε οι εφοπλιστές!

Στο τηλεοπτικό ρεπορτάζ έλαβε μέρος και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, που με αμετροέπεια δήλωσε «ο σημαντικότερος υπουργός Ναυτιλίας της Ευρώπης»! Όμως το κρύο ντους ήρθε αμέσως μετά, όταν του έδειξαν τις δηλώσεις του κ. Λασκαρίδη και ζήτησαν το σχόλιό του. Ο κ. Πλακιωτάκης αιφνιδιάστηκε, δεν αποδοκίμασε τις φράσεις και μίλησε για… άλλο θέμα.

Αν και έχουν παρέλθει δύο εικοσιτετράωρα από όταν το αποκαλυπτικό απόσπασμα του ντοκιμαντέρ είδε το φως της δημοσιότητας, αρχικά από το newsbreak.gr, το Μέγαρο Μαξίμου αποφεύγει να πάρει θέσει, ελπίζοντας ότι το θέμα απλώς θα «ξεφουσκώσει».

Πίσω από την ντροπιαστική σιωπή της κυβέρνησης κρύβονται οι άριστες σχέσεις που διατηρεί με τον εφοπλιστή. Σημειώνεται πως η επιχειρηματική οικογένεια Λασκαρίδη, μία από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, κατά το παρελθόν φέρεται ότι είχε χρηματοδοτήσει την εταιρία της Μαρέβας Μητσοτάκη Zeus+Dione.

Προσφάτως, μάλιστα, το περασμένο φθινόπωρο, η οικογένεια είχε απασχολήσει τα μίντια μέσω των περιβόητων παγουρίνο που είχαν διατεθεί στα σχολεία, τα οποία αποτελούσαν χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α. Κ. Λασκαρίδη.

Μετά το σάλο που ξέσπασε, πάντως, ο Πάνος Λασκαρίδης επιχείρησε να ανασκευάσει, κάνοντας λόγο για «συρραφές» που διοχετεύτηκαν από «διάφορους παραναυτιλιακούς κύκλους», με σκοπό να «αμαυρώσουν» την εικόνα του.

«Οι δηλώσεις μου», υποστηρίζει, «παρμένες από άσχετες συζητήσεις που δεν αφορούσαν σε καμία περίπτωση τη σημερινή κατάσταση της ναυτιλίας μας και φυσικά ούτε τον πρωθυπουργό, ούτε τον υπουργό Ναυτιλίας, δηλώσεις που έγιναν σε δίκτυο ανεκδιήγητων Πορτογάλων δημοσιογράφων, που τις χρησιμοποίησαν βάναυσα εκτός θέματος και ειρμού».

Η αντιπολίτευση
Oι δηλώσεις του εφοπλιστή και η σιωπή του Μαξίμου προκάλεσαν την οξεία αντίδραση της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ, διά του αρμόδιου τομεάρχη Νεκτάριου Σαντορινιού, να κάνει λόγο για ντροπιαστική για τη χώρα αμηχανία του υπουργού μπροστά στις προσβλητικές δηλώσεις του εφοπλιστή. «Το βίντεο του “εμβρόντητου” και “άλαλου” υπουργού Ναυτιλίας αποδεικνύει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την παντελή απουσία συγκροτημένης πολιτικής της Ν.Δ. για τον κλάδο της ελληνικής ναυτιλίας, για την ενίσχυση του ελληνόκτητου στόλου και για τους Ελληνες ναυτικούς» υποστηρίζει ο ίδιος, προσθέτοντας πως αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση λειτουργεί ως υπηρέτης συμφερόντων.

Το ΚΚΕ έκανε λόγο για «σοκαριστική δήλωση και αμηχανία του εφοπλιστή Λασκαρίδη και του υπουργού της Ν.Δ., αντίστοιχα, που είναι όμως και αναμενόμενες», καταγγέλλοντας πως διαχρονικά οι κυβερνήσεις έχουν διαμορφώσει εθελοντική φορολογία, φοροαπαλλαγές και δεκάδες προνόμια για την προστασία των συμφερόντων των εφοπλιστών.

Το δε ΜέΡΑ25 σχολίασε δηκτικά πως «δεν μας προκαλεί καμία εντύπωση ο άλαλος υπουργός Ναυτιλίας, αφού αυτή είναι η εικόνα των λούμπεν yes men που μας κυβερνούν, όταν αυτοί δεν βγαίνουν σε κάποιο μέσο της λίστας Πέτσα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ