Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Εύγε στον Νίκο Αναστασιάδη: Είμαι έτοιμος να ασκήσω βέτο για τη θετική ατζέντα της τουρκίας…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έφη Κουτσοκώστα, Euronews:Σχεδόν έναν μήνα μετά την άτυπη πενταμερή στην Γενεύη για το Κυπριακό και με τις ευρωτουρκικές σχέσεις πάντα στο επίκεντρο, συναντήσαμε εδώ στις Βρυξέλλες, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Κύριε πρόεδρε σας ευχαριστούμε πολύ που είστε μαζί μας στο Euronews και το Global Conversation….

Έφη Κουτσοκώστα, Euronews:

Έχουμε ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο, το οποίο αναμένεται να συζητήσει το θέμα της Τουρκίας και βέβαια θέλω να σας ρωτήσω το πολύ απλό: η Ε.Ε. έβαλε στο τραπέζι μια θετική ατζέντα, που περιλαμβάνει διάφορα στοιχεία, βασισμένη στη βελτίωση του κλίματος και της συμπεριφοράς της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και προς την Κυπριακή Δημοκρατία και προς την Ελλάδα. Θεωρείτε ότι αυτό έχει βάσεις; Ισχύει;

Νίκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος Κυπριακής Δημοκρατίας:

Το γεγονός ότι ανέστειλαν επί του παρόντος ερευνητικά προγράμματα με τα ερευνητικά σκάφη που διαθέτουν, δηλαδή συνέχιση της αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αποκλειστική της οικονομική ζώνη, δεν θεωρείται αρκετό. Για την Αμμόχωστο συνεχίζουν οι σχεδιασμοί. Πέρα όμως τούτου, είναι και η νέα πρόκληση με την πρόταση για λύση δύο κρατών. Στην ουσία αυτό που επιδιώκουν είναι, είτε την προσάρτηση, είτε την προσχηματική ύπαρξη ενός κράτους, το οποίο όμως θα είναι μια επαρχία της Τουρκίας, υπό καθεστώς ανεξαρτησίας. Ποιας ανεξαρτησίας; Αυτό καθορίζεται από τον βαθμό ελέγχου της Τουρκίας.

Έφη Κουτσοκώστα, Euronews:

Αυτό σημαίνει ότι τον Ιούνιο που θα έρθετε πάλι στις Βρυξέλλες και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα μπλοκάρετε μια πιθανή απόφαση για ενεργοποίηση της θετικής ατζέντας, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει και μια αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, κάτι το οποίο η Τουρκία, από ότι ξέρουμε, θέλει πολύ;

Νίκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος Κυπριακής Δημοκρατίας:

Θετική ατζέντα υιοθετείται όταν υπάρχει θετική συμπεριφορά. Όταν αντίθετα, η μία διαδέχεται την άλλη τις προκλήσεις, αντιλαμβάνεστε ότι θα ήταν, αν με ρωτάτε, μια πολιτική αυτοχειρία να αποδεχθώ εν γνώσει μου, θετική ατζέντα, η οποία δεν θα περιελάμβανε την Κύπρο. Κάτι που δεν έχω επιλογή.

Έφη Κουτσοκώστα, Euronews:

Άρα είστε έτοιμος να ασκήσετε βέτο;

Νίκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος Κυπριακής Δημοκρατίας:

Οριστικά ναι!

Έφη Κουτσοκώστα, Euronews:

Τι είναι αυτό που περιμένετε από την Ε.Ε.;

Νίκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος Κυπριακής Δημοκρατίας:

Πέραν της φραστικής αλληλεγγύης, να υπάρξει και στην πράξη μια πιο ενεργός εμπλοκή με αποφασιστικότητα, έτσι ώστε να καταλάβει η Τουρκία ότι δεν μπορεί να παίζει, εκμεταλλευόμενη τα συμφέροντα κάποιων ευρωπαϊκών χωρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ