Καταρρέουν τα σχέδια του Μαξίμου για την ψήφο των αποδήμων: Η γενιά του brain drain γύρισε την πλάτη στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τις 140.000 μόλις λίγο πάνω από …100 έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν! Παρόλα αυτά η κυβέρνηση συνέχισε τα παιχνίδια και τις σκοπιμότητες με την ψήφο των ομογενών! Τα μικροκομματικά παιχνίδια του Μαξίμου και η αμηχανία της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Του Βασίλη Σκουρή

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ψήφο των ομογενών όχι απλώς δεν πέρασε από την Βουλή, αλλά συγκέντρωσε μόλις 190 ψήφους, έναντι 288 του νόμου Θεοδωρικάκου.

Η κυβέρνηση γνώριζε εκ των προτέρων την κατάληξη, αλλά προτίμησε για άλλη μια φορά, εκμεταλλευόμενη την υπεροπλία της στα μέσα ενημέρωσης να φέρει νομοσχέδιο για να αλλάξει νόμο της ίδιας (αυτόν του Θεοδωρικάκου), που δεν είχε καν εφαρμοστεί στην πράξη! Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να ισχυρίζεται πως προχώρησε στην ενέργεια αυτή λόγω μιας συνέντευξης της Θεοδώρας Τζάγκρη (όντως ατυχέστατης ως προς τις διατυπώσεις της) στον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης, ενώ ο πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει τη σχετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης αρκετές μέρες πριν τις δηλώσεις της υπεύθυνης του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των ομογενών.

Το εντυπωσιακό, ωστόσο, είναι αυτό που η στήλη έχει ήδη επισημάνει και που την Τετάρτη ανέδειξε και η «Καθημερινή»: Από τις 140.000, ίσως και λίγο παραπάνω, που δικαιούται να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους στο εξωτερικό (και που είναι κυρίως η γενιά του brain drain , μόλις οι …120 (!!!) έχουν εγγραφεί για να το πράξουν! Είναι σαφές πως υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι, όπως πχ όπως κάποιοι εκ των νέων αυτών, μόλις γίνουν εκλογές, θα προτιμούσαν να επισκεφτούν την Ελλάδα (έστω και αν οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ την εποχή του μνημονίου τους έδιωξαν από τη χώρα), ώστε να συναντήσουν την οικογένειά τους και τους φίλους τους. ‘Η ότι οι εκλογές αυτή τη στιγμή δεν ενδιαφέρουν κανέναν, καθώς θεωρείται σίγουρο ότι το ποσοστό όσων θα εγγραφούν για να ψηφίσουν θα αυξηθούν.

Οι νέοι του brain drain, ωστόσο, δεν εγγράφονται για να ψηφίσουν, για έναν άλλο κυρίως λόγο: Γιατί, αν και βαθιά πολιτικοποιημένοι, είναι απογοητευμένοι από την κυβέρνηση, ίσως και από το πολιτικό σύστημα. Η πολιτεία και τους έδιωξε και απαξιεί απέναντί τους. Είναι χαρακτηριστικό πως παρά τα μεγάλα λόγια, η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο επιστροφής τους στη χώρα και κυρίως δεν δημιουργεί την αίσθηση ότι στην πατρίδα τους μπορεί να είναι το μέλλον τους. Η στάση αυτών των νέων, παρά τη κρίση που υπάρχει και στις χώρες που ζουν, αποτελεί «καμπανάκι» για την κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα και καλό είναι τόσο το μέγαρο Μαξίμου όσο και η αντιπολίτευση να μην κοιτάζουν το δάκτυλο όσο αυτό δείχνει το φεγγάρι!

Η ενέργεια της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή νόμο για να αλλάξει τον δικό της νόμο, το νόμο του Θεοδωρικάκου, πριν αυτός καν υλοποιηθεί, αποδεικνύει επίσης πως τα κομματικά παιχνίδια του Μαξίμου και του νέου υπουργού Εσωτερικών, δεν ορρωδούν προ ουδενός. Έφτασαν στο σημείο να υποστηρίζουν πως μπορεί να ψηφίζουν όλοι οι έλληνες του εξωτερικού, περίπου 7.000.000 που διαθέτουν ή μπορεί να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια!

Την ίδια στιγμή και η αξιωματική αντιπολίτευση έχει μια φοβισμένη στάση απέναντι στην ψήφο των ομογενών, γεγονός που την οδηγεί σε μια αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά. Έχει φτάσει στο σημείο να θέτει εν αμφιβόλω την ισότητα της ψήφου, ζητώντας η ψήφος των ομογενών να μην προσμετράται στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα! Η αξιωματική αντιπολίτευση, μη διαθέτοντας δεσμούς με τους έλληνες του εξωτερικού, σε πολλές δε χώρες ούτε διαύλους επικοινωνίας, επιχειρεί να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα, χωρίς να θέτει το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων-κάτι που πρέπει να αρχίσει να κάνει αν θέλει να αντιμετωπίσει το δυσμενές για αυτήν συσχετισμό σε μεγάλο μέρος της ομογένειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ