Τα κόλπα του ερντογάν δεν λειτουργούν με τον Μπάϊντεν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας  Ερντογάν θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει κάποια «μαγεία», για να επαναφέρει τη σχέση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά την προσεχή συνάντησή τους τον Ιούνιο.

Η «μαγεία» του, ωστόσο, είναι απίθανο να λειτουργήσει αυτή τη στιγμή, δήλωσε ο Δρ Aykan Erdemir, ανώτερος διευθυντής του Τουρκικού Προγράμματος στο Ίδρυμα για την Άμυνα της Δημοκρατίας (FDD) στην Ουάσινγκτον D.C. Ο Ερντεμίρ είπε ότι η συνάντηση μεταξύ των ηγετών προσφέρει λίγες πιθανότητες να επιλυθούν τα διαρθρωτικά προβλήματα στη σχέση μεταξύ των δύο χωρών.Oι δύο χώρες έχουν πολλά σοβαρά ζητήματα προς επίλυση. Ενώ η αμερικανική κυβέρνηση ζητά από την Τουρκία να απομακρύνει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα άμυνας S-400 από το τουρκικό έδαφος, η Άγκυρα θέλει η Ουάσιγκτον να σταματήσει τους Σύρους Κούρδους, που φαίνεται να αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα ζητήσει από την κυβέρνηση Ερντογάν να βελτιώσει τις επιδόσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δημοκρατικά πρότυπα, ενώ η κυβέρνηση Ερντογάν ζητά από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να άρει κυρώσεις σε ορισμένα από τα οπλικά συστήματα. Επιπλέον, η διμερής συνάντηση θα πραγματοποιηθεί υπό τη σκιά της κρίσης της Λευκορωσίας, πρόσθεσε ο Ερντεμίρ. Διπλωμάτες έχουν πει στο Reuters, ότι η Άγκυρα πίεσε για την κατάργηση οποιασδήποτε μνείας υποστήριξης για κυρώσεις στη Λευκορωσία…

Υπάρχει ένα θέμα που δίνει την ευκαιρία και για τους δύο ηγέτες να σημειώσουν κάποια πρόοδο και για να κερδίσει έδαφος ο Ερντογάν, και αυτό είναι το Αφγανιστάν, πρόσθεσε ο Ερντεμίρ. Ο Μπάιντεν θα αποσύρει όλα τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν τους επόμενους μήνες, δήλωσαν προηγούμενοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, ολοκληρώνοντας τη στρατιωτική έξοδο έως τις 11 Σεπτεμβρίου 2021.

Η Τουρκία εμφανίστηκε ως βασικός εταίρος στο Αφγανιστάν και ήταν έτοιμος να φιλοξενήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των Ταλιμπάν και της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Ωστόσο, τα σχέδια συνομιλίας έχουν καταρρεύσει. Ο Ερντεμίρ είπε ότι πέρα ​​από κάποια πιθανή συμφωνία σχετικά με το Αφγανιστάν, δεν φαίνεται να υπάρχει εύκολος τρόπος για να σωθεί η σχέση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ