Γιατί οι ΗΠΑ και η Δύση δεν θα αναγνωρίσουν, ενώ θα έπρεπε, την τουρκία ως κρατικό χορηγό της τρομοκρατίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τουρκία λειτουργεί όπως ένα κράτος χορηγός της τρομοκρατίας (state-sponsor of terrorism SST), τροφοδοτώντας τον ισλαμικό εξτρεμισμό στην εγχώρια αγορά και αναπτύσσοντας τζιχαντιστές μισθοφόρους στη Συρία, τη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.  

Η καταχώριση όμως της Τουρκίας ως SST πρέπει να εξετασθεί σοβαρά. Ο ορισμός SST απαιτεί υποχρεωτικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ, οι οποίες θα προκαλούσαν βαθιά ζημιά στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας. Πριν από μια καταχώριση SST, οι χώρες της Δύσης μπορούν να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία και τους Τούρκους αξιωματούχους ασφαλείας για την υποστήριξη της τρομοκρατίας, παρέχοντας παράλληλα εργαλεία καλής συμπεριφοράς, ώστε η Τουρκία να μπορεί να και να αποκαταστήσει καλές σχέσεις με τη Δύση.

Συρία 

Η συμπαιγνία της Τουρκίας με τρομοκρατικές οργανώσεις μπορεί να αποδοθεί στην ίδρυση της τουρκικής Χεζμπολάχ τη δεκαετία του 1990, η οποία δολοφόνησε κουρδούς πολιτικούς που θεωρούντο συμπαθείς στο PKK. Η υποστήριξη των τζιχαντιστών ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2013 όταν ο Μπασάρ αλ-Άσαντ χρησιμοποίησε χημικά όπλα για να χτυπήσει το προάστιο της Γκάτου στη Δαμασκό.  Ο Ερντογάν ήταν εξοργισμένος από τη δολοφονία Σουνιτών πολιτών και το ανέλαβε να ανταποκριθεί. Ο Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών της Τουρκίας (MIT) δημιούργησε τον λεγόμενο αυτοκινητόδρομο τζιχάντι που επέτρεψε σε 40.000 ξένους μαχητές από ογδόντα χώρες να διέλθουν μέσω της Τουρκίας στο δρόμο τους προς τη Ράκκα στη Συρία. Το MIT παρείχε όπλα, χρήματα και υλικοτεχνική βοήθεια. Ξένοι μαχητές τραυματίες στο πεδίο της μάχης της Συρίας εμφανίστηκαν σε τουρκικά νοσοκομεία όπου έλαβαν επείγουσα περίθαλψη – χωρίς κόστος και χωρίς ερωτήσεις.

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν (AKP) υιοθέτησε μια ισλαμιστική ιδεολογία. Τον Ιούλιο του 2014, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Μπουλέντ Άριντς μίλησε για την ηθική διαφθορά. «Η γυναίκα… δεν θα γελάσει δημοσίως. Δεν θα είναι ελκυστική στις στάσεις της και θα προστατεύσει την αγνότητά της. ” Η συμπαιγνία της Τουρκίας με τους ισλαμιστές ήταν γνωστή στις υπηρεσίες πληροφοριών σε όλο τον κόσμο. Ο Ερντογάν υποστήριξε τους σουνίτες μαχητές του Ιντλίμπ – Hayat Tahrir al-Sham, το μέτωπο Al Nusra, Ansar al-Din και Jaysh al-Sunna – που φιλοδοξούν να ιδρύσουν ένα ισλαμικό εμιράτο στη Συρία υπό τον έλεγχο της Αλ Κάιντα. Όταν η Τουρκία εισέβαλε στο Αφρίν τον Ιανουάριο του 2018, μια Κουρδική πόλη δυτικά του ποταμού Ευφράτη, 6.000 τούρκοι στρατιώτες και 10.000 τζιχαντιστές υποστηρίχθηκαν και από αεροπορικές επιδρομές καθώς ο Ερντογάν κλιμάκωσε τη σύγκρουση με τους Κούρδους στη Συρία. Δικαιολόγησε την επίθεση, υποστηρίζοντας ότι οι Σύριοι Κούρδοι μαχητές ήταν ένα τμήμα του ΡΚΚ. Τούρκοι υποσστηριζόμενοι από τζιχαντί αποκεφάλισαν πολίτες και ακρωτηρίασαν τα σώματα κουρδικών γυναικών.

Για τον Ερντογάν, η αντιτρομοκρατία σημαίνει να σκοτώνεις Κούρδους. Η Τουρκία ανέπτυξε μια στρατιωτική φόρμουλα στη Συρία. Η τουρκική αεροπορική δύναμη και το πυροβολικό επιτέθηκαν σε πολίτες πριν από τους μισθοφόρους τζιχάντ, για να προχωρήσουν, να καταλάβουν έδαφος και να διεξάγουν εθνοκάθαρση.

Λιβύη 

Έχοντας αποδείξει την επιτυχία τους στη Συρία, οι μισθοφόροι αναπτύχθηκαν και σε άλλες ζώνες σύγκρουσης, όπου η ικανότητά τους στο πεδίο της μάχης θα μπορούσε να προωθήσει τους στρατηγικούς και ιδεολογικούς στόχους της Τουρκίας. Τουρκικές χερσαίες, αεροπορικές και θαλάσσιες δυνάμεις συντονίστηκαν με τον Συριακό Εθνικό Στρατό (SNA) στη Λιβύη. Η Τουρκία έστειλε 300 μισθοφόρους από το SNA για να υπερασπιστεί την Κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας (GNA) τον Δεκέμβριο του 2019. Σε λιγότερο από ένα χρόνο, απεστάλησαν 18.000 Συριακοί μισθοφόροι μαχητές στη Λιβύη.  Η υποστήριξη της Τουρκίας για το GNA περιελάμβανε εκπαίδευση και επιχειρησιακή υποστήριξη. Η Τουρκία χρησιμοποίησε μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα Bajraktar (UAV), καθώς και στοιχεία πληροφοριών μαζί με το SNA, τα οποία βοήθησαν στη διαμόρφωση του πεδίου της μάχης. Η ανάπτυξη της Τουρκίας στη Λιβύη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Συμφωνίας Ασφάλειας και Στρατιωτικής Συνεργασίας του 2019 μεταξύ Τρίπολης και Άγκυρας. Τα τουρκικά στρατεύματα οχύρωσαν την αεροπορική βάση Watiyya στα σύνορα της Τυνησίας, καθώς και τις εγκαταστάσεις στη Misrata και μια ναυτική βάση στο Khoms. Τα τουρκικά στρατεύματα έμειναν στις βάσεις τους, ενώ οι μισθοφόροι έκαναν τη βρώμικη δουλειά. Τον Μάιο του 2021, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε την παρουσία 6.630 Σύριων μισθοφόρων στη Λιβύη.

Ναγκόρνο Καραμπάχ 

Η Τουρκία αντιμετώπισε την υποστήριξή της στους τζιχαντιστές ως “franchise”, εξάγοντας μισθοφόρους μαχητές από τη μια ζώνη μάχης στην άλλη. Μισθοφόροι στάλθηκαν από τη Λιβύη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ (“Artsakh” στα Αρμενικά). Μερικοί μισθοφόροι εντάχ,θηκαν στην επιχείρηση Artsakh, η οποία ξεκίνησε στις 27 Σεπτεμβρίου 2020. Ο Sayf Balud, επίσης γνωστός ως Sayf Abu Bakr, ηγήθηκε του τμήματος Hamza της SNA, το οποίο πολέμησε στο Afrin ως μέρος της Επιχείρησης Olive Branch (Afrin) καθώς και του εμφυλίου πολέμου της Λιβύης. Ο Balud και περίπου 500 από τους άντρες του, μεταφέρθηκαν στο Αζερμπαϊτζάν για να συμμετάσχουν σε μάχες στο Artsakh. Ο Balud είναι ένας Σύριος Τούρκος που εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε ένα βίντεο προπαγάνδας ISIS του 2013. Ήταν υπεύθυνος για πολλαπλά εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της απαγωγής και βιοπραγιών σε Κούρδισσες και της βάναυσης καταστολής στο Αφρίν.

Ο Balud επίσης, κατηγορείται για πολλαπλά εγκλήματα πολέμου, όπως ο βασανισμός κούρδων στρατιωτών στη Συρία και ο αδιάκριτος πυροβολισμός αμάχων. Ο Αμπού Άμσα ηγείται της Ταξιαρχίας Σουλεϊμάν Σαχ, αλλιώς γνωστή ως πολιτοφυλακή του Αλ-Αμσάτ. Κέρδισε την εξέχουσα θέση ως μία από τις πιο βάναυσες φατρίες που καταλέλαβαν το Αφρίν. Κατάσχεσε περιουσία, απήγαγε άτομα για λύτρα, τα οποία δημιούργησαν 12 εκατομμύρια δολάρια / έτος. Η Amsha κατηγορήθηκε για βιασμό και δολοφονία. Άλλοι ηγέτες μισθοφόροι που υποστηρίζονται από την Τουρκία περιλαμβάνουν τον Ahmed Osman, έναν άλλο στρατιωτικό ηγέτη του τμήματος Σουλτάν Μουράτ. Ο Abu Jalal, είναι αρχηγός του τμήματος Hamza και ο Mohammad al-Abdullah ήταν «επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Hamza. Ο Fadlallah al-Haji διευθύνει τον Faylaq al-Sham, που πολέμησε στη Συρία, τη Λιβύη και το Artsakh. Ο Al-Haji και οι άντρες του συνδέονται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και την Αλ Κάιντα στο Idlib. Εκτός από τις βαριές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον αμάχων, οι Τούρκοι μισθοφόροι κατέστρεψαν εκκλησίες και πολιτιστικά μνημεία της Αρμενίας, κάτι που αποτελεί επίσης παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Καταχώριση SST 

Η βοήθεια της Τουρκίας στους μισθοφόρους τζιχάντ την καθιστά κρατικό χορηγό της τρομοκρατίας (SST); Ο όρος SST εφαρμόζεται από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ σε χώρες που έχουν «επανειλημμένα υποστηρίξει πράξεις διεθνούς τρομοκρατίας», σύμφωνα με το άρθρο 1754 (γ) του Εθνικού Νόμου για την Άδεια Άμυνας για το Φορολογικό Έτος 2019, τμήμα 40 της Εξαγωγής Όπλων Έλεγχος νόμου και τμήμα 620Α του νόμου περί εξωτερικής βοήθειας. Επί του παρόντος, η Κούβα, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και η Συρία χαρακτηρίζονται SST.

Ο ορισμός απαιτεί μονομερείς κυρώσεις. Η εγγραφή δεν είναι απλώς τεχνικό ζήτημα. Η απόφαση είναι ιδιαίτερα πολιτικοποιημένη με την καταχώριση που προορίζεται για τους πιο δύσκολους αντιπάλους της Αμερικής. Σήμερα, υπάρχει μια αυξανόμενη συζήτηση σχετικά με την καταλληλότητα της Τουρκίας ως μέλους του ΝΑΤΟ.                         

Εάν η Τουρκία υπέβαλε αίτηση σήμερα, δεν θα μπορούσε καν να ληφθεί υπόψη για ένταξη στο ΝΑΤΟ, επειδή είναι ισλαμιστική, αντι-αμερικανική και κατά συρροή καταπατητής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το ΝΑΤΟ είναι κάτι περισσότερο από μια συμμαχία ασφαλείας. Είναι ένας συνασπισμός χωρών με κοινές αξίες. Το αν αξίζει να είναι στο ΝΑΤΟ είναι συζητήσιμο. Η Τουρκία είναι μια σημαντική πηγή πληροφοριών και έγκαιρης προειδοποίησης για εκτοξεύσεις πυραύλων και άλλες κακόβουλες δραστηριότητες από το Ιράν και τη Ρωσία. Εάν οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός ΝΑΤΟ συμπεριφερόταν όπως η Τουρκία, θα δικαιολογούσε τον χαρακτηρισμό ως SST. Δεδομένης της στρατηγικής σημασίας της Τουρκίας, είναι απίθανο η Ουάσιγκτον να ακολουθήσει αυτήν την πορεία. Πριν από τον ορισμό του SST, οι ΗΠΑ μπορούν να σηματοδοτήσουν ανησυχία μειώνοντας την εξάρτησή τους από την Τουρκία ως εταίρο ασφαλείας. Θα μπορούσε να μεταφέρει υποδομές και εξοπλισμό από τη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας Incirlik στη νοτιοανατολική Τουρκία σε εγκαταστάσεις στην Κύπρο, τη Ρουμανία ή σε αεροπλανοφόρο στην ανατολική Μεσόγειο. Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο μεταφοράς 50 τακτικών πυρηνικών όπλων από την Incirlik. Επιπλέον, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αναστείλουν τις πωλήσεις όπλων στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Θα μπορούσαν επίσης να περιορίσουν ταξίδια στις ΗΠΑ από Τούρκους αξιωματούχους, όπως ο διευθυντής του MIT Hakan Fidan, καθώς και τα μέλη οικογένειών τους. Θα μπορούσαν επίσης να παγώσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς ξένων αξιωματούχων που εμπλέκονται στη στήριξη του βίαιου εξτρεμισμού. Η απειλή του χαρακτηρισμού SST μπορεί να αποδειχθεί πιο αποτελεσματική από την πραγματική καταχώριση. Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ και της Ευρώπης πρέπει να ακολουθήσουν μια ήρεμη, συνεπή διπλωματία. Θα πρέπει να παρέχει σημεία αναφοράς, δίνοντας στην Τουρκία μια διέξοδο από τις κυρώσεις. Κάθε χρόνο, ο Πρόεδρος πρέπει να πιστοποιεί ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν υποστηρίζουν τρομοκρατικές ομάδες. Οι δυτικές χώρες θέλουν καλές σχέσεις με την Τουρκία, αλλά οι σχέσεις πρέπει να βασίζονται στον σεβασμό της διεθνούς τάξης. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ μπορούν να καταστήσουν σαφές ότι η Τουρκία πέρασε το όριο και θα πληρώσει ένα τίμημα.

(Μετάφραση άρθρου  By David L. Phillips, NEW EUROPE)

exomatiakaivlepo

ΔΗΜΟΦΙΛΗ