Δημοσκόπηση: Παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ για περίεργη μέτρηση

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η δημοσκόπηση της Opinion Poll που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα με διθυράμβους από τον φιλοκυβερνητικό τύπο δεν αναφέρει για ποιον διενεργήθηκε

Παρέμβαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με επιστολή των βουλευτών μελών της επιτροπής προς τον πρόεδρο Αθανάσιο Μπούρα για την δημοσκόπηση της OpinionPoll που δημοσιεύτηκε την περασμένη Δευτέρα.

87375C4A 0D20 49A0 B3DE 33D186868792

82B301FE 4A1D 451E AF48 2FEFE96AA98D

27B820CA A587 4D2A 9BCB FF3BC18ABB6B

Η δημοσκόπηση της Opinion Poll που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα με διθυράμβους από τον φιλοκυβερνητικό τύπο, χωρίς να αναφέρει για ποιον διενεργήθηκε, «βγάζει μάτι ότι είναι πλήρως εναρμονισμένη με τα πιο τρελά όνειρα του επικοινωνιακού επιτελείου του Μαξίμου» αναφέρουν με νόημα πηγές της Κουμουνδούρου και προσθέτουν ότι «ακόμη και σε κάποιον που είναι φανατικός οπαδός του Μητσοτάκη ή του Λοβέρδου και φανατικός πολέμιος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ γεννά ερωτηματικά».

Σημειώνεται ότι η δημοσκόπηση της Opinion Poll βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με πρόσφατη τακτική έρευνα του Ευρωβαρόμετρου όπως π.χ. το 49% που είναι ικανοποιημένο από την κυβέρνηση σύμφωνα με την OpinionPoll εν αντιθέσει με το 28% που εμπιστεύεται την κυβέρνηση σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, ή το 53% που πιστεύει πως η χώρα πάει προς τη σωστή κατεύθυνση σύμφωνα με την Opinion Poll εν αντιθέσει με το 31% που πιστεύει πως η χώρα πάει προς τη σωστή κατεύθυνση σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο.

Την ίδια στιγμή, αλγεινή εντύπωση προκαλεί και η εξώφθαλμη παρέμβαση της δημοσκόπησης στα εσωκομματικά ενός κοινοβουλευτικού κόμματος -ΚΙΝΑΛ- εν μέσω της διαδικασίας για την εκλογή αρχηγού, όπου ο εκλεκτός του Μεγρου Μαξίμου, Ανδρέας Λοβέρδος προηγείται μακράν των υπολοίπων υποψηφίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
εκλογες φακελοι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 19.05.21 16:06
Δημοσκόπηση / Περίεργα νούμερα από την εταιρεία που έδωσε 15,5% προβάδισμα στη ΝΔ
Μέχρι στιγμής επίσημη αντίδραση από την Χαριλάου Τρικούπη δεν υπάρχει.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν από την Επιτροπή να συγκληθεί και να ζητήσει από την Opinion Poll την κατάθεση των σχετικών στοιχείων για την εν λόγω δημοσκόπηση, αξιοποιώντας τον νόμο Ρουσόπουλου (3603/2007) που δίνει την δυνατότητα κατόπιν αιτήματος της Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, να ζητήσει η τελευταία από τη δημοσκοπική εταιρία να παρέχει στην Επιτροπή πληροφορίες σχετικά με το κόστος, τον τρόπο και μέθοδο διενέργειας της δημοσκόπησης και εξαγωγής αποτελεσμάτων.

Παράλληλα, οι ίδιοι ζητούν βάσει του κανονισμού 43 Α της Βουλής, να κληθεί και ο Πρόεδρος του ΕΣΡ, ως εποπτεύων του ρυθμιστικού φορέα των Δημοσκοπήσεων για τις ενέργειες του που απορρέουν από το νόμο.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να δοθούν τα πρωτογενή δεδομένα (raw data) της δημοσκόπησης καθώς και η μέθοδος στάθμισης για να αξιολογήσουν την αξιοπιστία της και δεν μπορούν να φανταστούν κάποιο λόγο να μην γίνει δεκτό το αίτημα τους από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Εξάλλου «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται» σημειώνουν δηκτικά κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Στην αντίθετη περίπτωση, «η άρνηση μιας τέτοιας γνωστοποίησης είναι προφανές πως όχι μόνο επιτρέπει αλλά επιβάλλει την καχυποψία της κοινωνίας τόσο για τη συγκεκριμένη όσο και για άλλες έρευνες και εταιρίες, κάτι που δεν είναι καλό για κανέναν» καταλήγουν.

Τέλος πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι το φαινόμενο που παρατηρείται να δίνεται μια δημοσκοπική «ένεση» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη κάθε φορά που βρίσκεται στριμωγμένη, έρχεται σε συνέχεια κοινοβουλευτικών ερωτήσεων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του Μάριου Κάτση και του Γιώργου Τσίπρα.

Οι ερωτήσεις αφορούσαν τον βαθμό της ανεξαρτησίας των δημοσκοπήσεων εφόσον τα κύρια έσοδα τους προέρχονται με απευθείας αναθέσεις από φορείς του Δημοσίου αλλά και ο έλεγχος της μεθόδου και η ακρίβεια των στοιχείων των δημοσκοπήσεων.

Η πρώτη ερώτηση απαντήθηκε μερικώς και η δεύτερη αγνοήθηκε από τον αρμόδιο υπουργό κ. Λιβάνιο και όπως τονίζουν οι βουλευτές με την επιστολή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τον κ. Αθανάσιο Μπούρα «θεωρούμε ότι έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια της άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου και είναι αναγκαίο να αξιοποιηθούν και τα υπόλοιπα μέσα ελέγχου που παρέχει το θεσμικό πλαίσιο, και ιδίως η ενεργοποίηση της Επιτροπής Θεσμών». Με πληροφορίες από το avgi.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ