Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024

Αναστάτωση στα γραφεία των Υπουργών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η προ διημέρου αποκάλυψη της «Εστίας» για τον επερχόμενο ανασχηματισμό αποτέλεσε εντέλει το εναρκτήριο λάκτισμα για διαβουλεύσεις, διεργασίες, ραντεβού, παρασκηνιακές συναντήσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης που θα οδηγήσουν στην τελική ανακοίνωση του νέου σχήματος.

Είτε στις 7 Ιουλίου οπότε και συμπληρώνεται διετία στην εξουσία για την κυβέρνηση της ΝΔ είτε το φθινόπωρο. Το Μαξίμου δεν διέψευσε το δημοσίευμα, το οποίο αποκάλυπτε σκέψεις του πρωθυπουργού για ενδεχόμενη μετακίνηση του Υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη σε άλλο θώκο, την επιστροφή του Τάκη Θεοδωρικάκου στην κυβέρνηση, την αμφιταλάντευση για τυχόν μετακίνηση του Νίκου Δένδια στο Υπουργείο Οικονομικών ακόμη και την αυστηρή αξιολόγηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Αντιθέτως: Το σήμα που εξέπεμψε προς τα έξω το Μαξίμου με εντολή Μητσοτάκη ήταν  «Ουδείς αμετακίνητος»!

Σήμα που προκάλεσε γενική αναστάτωση στα υπουργικά γραφεία εν μέσω θέρους καθώς υπήρχαν και υπάρχουν μέλη της κυβέρνησης που θεωρούν εαυτούς πράγματι αμετακίνητους. Το ενδιαφέρον ήταν πως αντέδρασαν οι ίδιοι πρωταγωνιστές.

Το πρωί της ημέρας που κυκλοφόρησε η «Εστία» με τις αποκλειστικές πληροφορίες, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μάλλον θορυβηθείς έδωσε ραδιοφωνική συνέντευξη στους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο στον Alpha Radio για να εξαιρέσει εαυτόν από τις μετακινήσεις και για να ισχυριστεί ότι«ποτέ δεν μπορείς να έχεις μια ομάδα στην οποία και οι έντεκα να αποδίδουν το ίδιο». Με την διαφορά ότι αυτή την άποψη δικαιούται να την έχει ο… προπονητής της ομάδας πρωθυπουργός και όχι ένα μέλος της ενδεκάδας! Το μεσημέρι της ιδίας μέρας ο κύριος Γεραπετρίτης κατήλθε στον Πειραιά όπου και γευμάτισε μετά τσίπουρου σε γνωστό μεζεδοπωλείο του λιμένος ομού μετά σημαίνοντος εκδότη της περιοχής.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετέβη στην Πάτρα όπου μια μέρα μετά τις αγκαλιές και τα φιλιά με τον ομόλογο του Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας τον οποίο είχε «καταχεριάσει » προ εβδομάδος ανέβασε και πάλι τους τόνους. Και για τα 12 μίλια και για την Αγία Σοφία και την Μονή Χώρας. Η επιστροφή στους υψηλούς τόνους ήταν βεβαίως απάντηση στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας αλλά και έμμεσο σχόλιο στα σενάρια μετακίνησής του από το νεοκλασικό της οδού Ακαδημίας.

Ακόμη σοβαρότερη είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Κατεχάκη μετά και τις διαρροές του Μαξίμου σε σάιτ και τηλεοράσεις ότι η θητεία Χρυσοχοΐδη τελεί υπό αξιολόγηση μετά την αποτυχία αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος. Οι θερμοκρασίες στο πολυόροφο κτίριο της Κατεχάκη παρά το θέρος είναι πολικές. Ο Υπουργός έχει διακόψει εδώ και καιρό την επικοινωνία του με τον υφυπουργό Λευτέρη Οικονόμου τον οποίο συναντά σπανίως.

Στην πραγματικότητα το θέμα δεν είναι ο υφυπουργός αλλά το Μέγαρο Μαξίμου με το οποίο ο κύριος Χρυσοχοίδης έχει πρόβλημα συνεννόησης από την αρχή της θητείας του σε μια σειρά θεμάτων (ανάποδα: και το Μαξίμου πρόβλημα συνεννόησης με εκείνον). Θεμάτων όπως η υπόθεση Φουρθιώτη για την οποία αν ο Υπουργός μιλήσει θα «καεί» άλλος Υπουργός, η εποπτεία της ΕΥΠ, ο διαγωνισμός για τις ταυτότητες, η πανεπιστημιακή αστυνομία κ.α.

Οι εξελίξεις στο οργανωμένο έγκλημα και οι αιχμές του Υπουργού ότι η μαφία «εισέρχεται στους θεσμούς» παρόξυναν το κλίμα καχυποψίας μεταξύ Κατεχάκη και Μαξίμου. Το οργανωμένο έγκλημα για την αντιμετώπιση του οποίου υπάρχει δυσαρέσκεια στο γραφείο πρωθυπουργού ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Μετά και τις τελευταίες δολοφονίες η Πολιτεία κινητοποιήθηκε και άρχισε να αποστέλλει κλητήρια θεσπίσματα σε δίκη προς όλους όσοι αναφέρονται στο περίφημο πόρισμα της ΕΥΠ για τους μπράβους της νύχτας.

Μετά από αυτά, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πλέον τίποτε στον ανασχηματισμό. Για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ακούγονται τα ονόματα των Τάκη Θεοδωρικάκου και Βασίλη Κικίλια ενώ δεν θα αποτελούσε έκπληξη η προαγωγή του Λευτέρη Οικονόμου σε θέση Υπουργού. Ουδείς μπορεί πάντως να προεξοφλήσει την έκβαση αυτής της υπόθεσης καθώς κατ άλλους ο κύριος Χρυσοχοίδης είναι στρατηγικός παίκτης και χαίρει της εκτίμησης του εξωτερικού παράγοντα από το 2003 (υπόθεση Δίκτυ), κατ άλλους (στην κυβέρνηση) τα ερείσματα του έχουν εξασθενήσει.

Κάτι τελευταίο: Η πείρα έχει δείξει ότι αν αρχίσει ο χορός των σεναρίων για αλλαγές γεγονός που προκαλεί παραλυσία στην κυβέρνηση, οι πρωθυπουργοί συνήθως αναγκάζονται να επισπεύσουν τις αποφάσεις τους. Δύσκολα ο κύριος Μητσοτάκης θα καταφέρει να εξαιρεθεί από τον κανόνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ