Ιστορική συμφωνία των G7 για ελάχιστη φορολόγηση 15% των πολυεθνικών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόκειται για ιστορική συμφωνία. Οι υπΟικ των G7 συμφώνησαν στη φορολόγηση πολυεθνικών εταιριών και τεχνολογικών γιγάντων στις χώρες όπου κάνουν το μεγαλύτερο τζίρο.

Άλλοι κάνουν λόγο για ιστορική συμφωνία, άλλοι για φορολογική επανάσταση. Οι υπουργοί Οικονομικών των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη συμφώνησαν στο Λονδίνο στη φορολόγηση μεγάλων πολυεθνικών και ψηφιακών κολοσσών όχι στην έδρα τους, αλλά στις χώρες όπου κάνουν τους υψηλότερους τζίρους. Η Google για παράδειγμα θα καταβάλλει φόρους στη χώρα που έχει τα μεγαλύτερα έσοδα από διαφημίσεις και όχι στην Ιρλανδία όπου είναι η έδρα της στην ΕΕ. Και η Amazon εκεί όπου διασφαλίζει τα μεγαλύτερα έσοδα και όχι στην έδρα της στο Λουξεμβούργο. Το ίδιο ισχύει και για τη γερμανική Volkswagen, η οποία πουλά τα περισσότερα οχήματά της στην κινεζική αγορά. Ενδεικτικό ότι σήμερα περίπου οι μισές διεθνείς εταιρίες με έδρα τη Μ. Βρετανία δεν καταβάλλουν εκεί φόρους επειδή μεταφέρουν τα κέρδη τους στο εξωτερικό.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ομάδας των 7, με εξαίρεση τον βρετανό υπουργό, ο οποίος εμφανίστηκε διστακτικός, συμφώνησαν μετά από προσπάθειες πολλών ετών σε μια νέα τάξη πραγμάτων όσον αφορά τη διεθνή φορολόγηση μεγάλων εταιριών. Εμφανώς ικανοποιημένος ήταν ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς: «Για τις μεγάλες εταιρείες ανά τον κόσμο η φοροαποφυγή γίνεται δυσκολότερη και αυτό είναι ένα καλό μήνυμα για τους πληθυσμούς των χωρών μας. Οι τεχνολογικοί κολοσσοί υποχρεώνονται να καταβάλλουν το μερίδιο που τους αναλογεί. Και αυτό είναι αναμφίβολα μια σημαντική επιτυχία».

57788337 303

Από τη σύνοδο των G7 στο Λονδίνο

Νέα φορολογική πίτα 50 δις ευρώ

Οι G7 προσδοκούν σε ένα κομμάτι από τη νέα φορολογική πίτα, η οποία υπολογίζεται από την Κομισιόν σε τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Η αμερικανίδα υπ. Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν ελπίζει ότι οι αμερικανικοί ψηφιακοί κολοσσοί θα πληρώνουν στο μέλλον περισσότερους φόρους στις ΗΠΑ, αλλά και ότι θα έχει μεγαλύτερα έσοδα από ευρωπαϊκές εταιρίες με σημαντική οικονομική δραστηριότητα στην Αμερική: «Για μεγάλο διάστημα πολλές χώρες ανταγωνίζονταν για τους χαμηλότερους συντελεστές φορολόγησης εταιριών αντί να επικεντρώνονται στην ευημερία των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος. Οι G7 έκαναν αυτό το Σαββατοκύριακο σημαντικά βήματα για να τερματιστεί μια επιβλαβής δυναμική. Δεσμεύτηκαν να συμβάλουν στην εισαγωγή ενός φόρου εταιριών ύψους τουλάχιστον 15%. Αυτός ο παγκόσμιος ελάχιστος φορολογικός συντελεστής τερματίζει την κούρσα μεταξύ διαφόρων κρατών για χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές και διασφαλίζει περισσότερη δικαιοσύνη για τη μεσαία τάξη και τους εργαζόμενους στις ΗΠΑ, αλλά και στον υπόλοιπο πλανήτη».

Ας σημειωθεί ότι στο Λονδίνο οι υπ. Οικονομικών έκαναν ένα σημαντικό, αλλά πρώτο βήμα. Τώρα θα πρέπει το σχέδιο φορολόγησης να πάρει πράσινο φως από τη Σύνοδο Κορυφής των G7 στην Κορνουάλη την ερχόμενη εβδομάδα και στη συνέχεια να λάβει τέλη Οκτωβρίου την έγκριση των χωρών του G20, οι οποίες εκπροσωπούν το 66% του παγκόσμιου πληθυσμού και στις οποίες αντιστοιχεί το 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Πηγή: DW.com

Μπερντ Ρίγκερτ / EBU, BBC

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ