Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, 2022

Κακός οιωνός η ακύρωση

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι μυστικές συνομιλίες για την Ουκρανία και οι «κόκκινες» γραμμές

Στις 6 Νοεμβρίου 2022 συνομίλησαν μακριά από τα φώτα...

Κιβωτός του Κόσμου: Η αθέατη όψη ενός κυβερνητικού σκανδάλου

Άλλαξε η διοίκηση και ουσιαστικά κρατικοποιείται η μέχρι πρότινος...

Πράκτορες της Τουρκίας μέσα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο!

Όλα τα Ελληνικά ΜΜΕ γραπτά, τηλεοπτικά ή και...

Καταγράψτε τη νέα… «ανθολογία» Κασουλίδη!

Να θυμίσουμε με τι μας φοβέριζε τότε ο Ιωάννης...

Τουρκία: Η μάστιγα της ανθρωπότητας

Όσοι τρέφουν αυταπάτες ότι υπάρχουν και καλύτεροι Τούρκοι πολιτικοί...

Παγκοσμιοποίηση και σύνοδος G-20 στο Μπαλί: Στο επίκεντρο Σι Τζινπίνγκ και Κίνα

Ολοκληρώθηκε μετά βαΐων και κλάδων η διήμερη σύνοδος κορυφής...

Νότης Μαυρουδης: Μουντιάλ ενός άγνωστου κόσμου

Από χθες, με την έναρξη του 22ου Μουντιάλ, είναι...

Ο ασυγχώρητος Κώστας Καραμανλής

Το κείμενο που ακολουθεί εδράζεται κατά βάσιν σε ομιλία...

Φέρτε αποδείξεις: Η αισχρή πονηριά όσων θέλουν να θάψουν κάθε αποκάλυψη

Στις 11 Απριλίου 2022 ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης...

Η Τουρκία έρχεται νύχτα, διότι ειδικεύεται μόνο στις σφαγές αμάχων

Ευτυχώς για τους της τηλεθέασης λάτρεις που η τούρκικη...

Λιτότητα και περαιτέρω φτωχοποίηση

Η Πολιτική Αναλύτρια Ιωάννα Λιούτα καλεσμένη στον Flash 99,4...

Η ταμπακιέρα

 Του Τσολάκη Πασχάλη Κάθε φορά που προκύπτουν μείζονα πολιτικά και...

Το ανεξίτηλο φως του Πολυτεχνείου

Του Γεωργίου ΠαπασίμουΟι στόχοι και οι αγώνες για την...

Υπάρχει ίχνος αξιοπρέπειας;

Αγαπητοί αναγνώστες, καλημέρα σας. Είμαι ο Νίκος Παπαδογιάννης και αναρωτιέμαι...

«Σωφρονιστικό Σύστημα» αφρόνων υποκριτών!

Κώστα Δημ ΧρονόπουλουΠαρά τα όσα μας λαχαίνουν, πορευόμαστε με...

Υποκλοπές: Σαρώνει μάρτυρες με απόλυτη μυστικότητα η δικαιοσύνη!

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Ιωάννας Μάνδρου στην Καθημερινή.Απόρρητες καταθέσεις, άρσεις...

Παλαιός διπλωμάτης, διαχρονικός συνομιλητής των Αμερικανών και της εδώ πρεσβείας, μου έκανε χθες μια πρώτη αποτύπωση των νέων γεωπολιτικών δεδομένων, όπως αυτά διαμορφώθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Από τον Μανώλη Κοττάκη

Μου εξήγησε, δε, πώς αυτά επηρεάζουν τα δικά μας συμφέροντα. Σύμφωνα με την οπτική του: «Οι ΗΠΑ ξεκινούν πάντοτε από ένα στρατηγικώς μεγαλύτερο θέμα για να καταλήξουν στο θεωρητικώς μικρότερο. Αυτή είναι η μέθοδός τους. Πρώτα διαμορφώνουν πολιτική για μείζον και αναλόγως αυτής αποφασίζουν για το έλασσον. Στη Σύνοδο Κορυφής φαίνεται ότι αποφάσισαν ότι ο κυριότερος εχθρός τους είναι η Κίνα, εναντίον της οποίας προσανατολίζουν το ΝΑΤΟ και, δευτερευόντως, η Ρωσία. Κάτι που διαφαίνεται και από την “απροθυμία” τους να πιέσουν τη Γερμανία να ακυρώσει τον αγωγό φυσικού αερίου Nord2Stream αλλά και από την κυμαινόμενη ρητορεία Μπάιντεν κατά Μόσχας, η οποία είναι μια στο καρφί και μια στο πέταλο».

Το ίδιο, βεβαίως, κάνει και ο Πούτιν, προσθέτουμε εμείς στην ανάλυση του διπλωμάτη: Μια στο καρφί και μια στο πέταλο. Οι δύο ηγέτες δεν θα αγαπηθούν, αλλά κώδικες για να συνεννοηθούν, όπως προκύπτει από τις τελευταίες συνεντεύξεις τους, μάλλον θα βρουν. Σύμφωνα με τον βετεράνο διπλωμάτη συνομιλητή μου: «Αν εξασθενίσει το μέτωπο ΗΠΑ – Ρωσίας, κάτι που φαίνεται και από το γεγονός ότι ο Μπάιντεν συναντάται σήμερα με τον Πούτιν στη Γενεύη (τον Κινέζο θα αργήσει να τον δει), τότε εξασθενεί αυτομάτως και η σημασία που έχει η Τουρκία για την Αμερική. Στο μέλλον δεν θα τη χρειάζεται τόσο». Εξ ου και ακούμε στις ανταποκρίσεις από την Ουάσινγκτον ότι «οι ΗΠΑ θα επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με την Τουρκία από νέα, μηδενική βάση».

Τι σημαίνει «νέα βάση»; Ότι μπορεί να αναθέσουν στην Τουρκία τον ρόλο του τοποτηρητή τους στη Λιβύη, στη Συρία ακόμη και στο Αφγανιστάν, όπου επιθυμούν να της αναθέσουν τον έλεγχο του αεροδρομίου μετά την αποχώρησή τους. Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία έχει περιθώρια αυτονομίας, συμμετέχοντας όμως σε συμμαχία με αφεντικό την Αμερική, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ρηγματώνει το ΝΑΤΟ με την αγορά ρωσικών εξοπλισμών (S-400). Σημαίνει ότι η Τουρκία θα είναι αυτόνομη περιφερειακή δύναμη, αλλά όχι ισότιμη με τις ΗΠΑ.

Προς επίρρωσιν των ισχυρισμών ότι κινούμεθα σε αυτή την κατεύθυνση, υπογραμμίζεται ότι απαλείφθηκε εντελώς από το κείμενο των συμπερασμάτων του ΝΑΤΟ ο όρος για αποχώρηση ξένων (τουρκικών) στρατευμάτων από τη Λιβύη. Προς επίρρωσιν των ισχυρισμών αυτών, επισημαίνεται ότι ο -κατά τα λοιπά ατλαντιστής- Μακρόν, που προσπαθεί να διαδεχθεί γεωπολιτικά τη Βρετανία στον ρόλο του τοποτηρητή των ΗΠΑ στην Ε.Ε., ξαφνικά είναι όλο… αγάπες και λουλούδια με τον Ερντογάν. Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Μακρόν δεν έκανε καμία αναφορά στην ανατολική Μεσόγειο. Ενσωματώνεται μερικώς στη στρατηγική της Δύσης, μολονότι έχει συμφέροντα στην Κίνα (γαλλικές εταιρίες κατασκευάζουν σταθμούς πυρηνικής ενέργειας). Μόλις, λοιπόν, «κατακαθίσει», κατά την ορολογία του Γιώργου Θεοτοκά (στα «Τετράδια Ημερολογίου»), ο νέος κόσμος, μόλις διαμορφωθεί ο νέος συσχετισμός στο τρίγωνο ΗΠΑ – Κίνα – Ρωσία, μόλις γείρει η πλάστιγγα οριστικώς, τότε θα αρχίσουν οι Αμερικανοί να ασχολούνται επισταμένως με την ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας. Με εμάς. Με τους εθνικούς μας καημούς. Και τότε θα διαμορφωθούν οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι για εμάς. Οι ευκαιρίες για γεωπολιτική αναβάθμιση.

Οι κίνδυνοι για έναν εθνικό συμβιβασμό στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, κατόπιν αμερικανικών πιέσεων προς την κυβέρνηση. Κάτι που, πλην Τουρκίας, εξυπηρετεί άριστα και τα δικά τους στρατηγικά συμφέροντα. Το Αιγαίο είναι το αρχιπέλαγος, η θαλάσσια και η εναέρια γέφυρα που ενώνει τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή. Αυτή τη γέφυρα -όπως και το αεροπλανοφόρο «Κύπρος»- δεν πρέπει να την ελέγχει απολύτως κανείς. Ούτε εμείς ούτε οι Τούρκοι. Οπότε θα πιεστούμε να πούμε «αντίο» στα 12 μίλια και γραπτώς. Όχι μόνον προφορικώς. Τι πράττουμε εμείς μέχρι στιγμής; Η Ελλάς έχει ενσωματωθεί πλήρως στη στρατηγική Μπάιντεν. Μέχρι παρεξηγήσεως. Τόσο η ασυνήθιστα αιχμηρή ρητορεία που χρησιμοποίησε κατά της Κίνας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες (έβαλε κατά του προέδρου της και την αποκάλεσε «αντίπαλο») όσο και η άρνηση του πρωθυπουργού στην πρόταση Λαβρόφ να παράγεται στην Ελλάδα το ρωσικό εμβόλιο δείχνει ότι η πατρίδα μας ποντάρει όλα τα χαρτιά της σε αυτή τη συμμαχία. Δεν θα επεκταθούμε περαιτέρω! Ελπίζουμε να μας βγει στο τέλος για το καλό του έθνους. Πάντως, η ακύρωση της συνάντησης Μητσοτάκη – Μπάιντεν, στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, δεν είναι καλός οιωνός.

Τελευταίο, αλλά όχι έλασσον για τον νέο κόσμο που ανατέλλει: Ο Μπάιντεν εξελέγη με διαρκή προσφυγή στη ρωσοφοβία και με καταγγελία των θεωριών Τραμπ, ότι ο κορονοϊός ξέφυγε από εργαστήρια της Ουχάν. Μετά την εκλογή του όμως δικαιώνει σε κάθε του βήμα την πολιτική Τραμπ: Είναι σε τροχιά εύρεσης modus vivendi με τον Πούτιν, «άδειασε» το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ με πρόσχημα τη διαφθορά (κάτι που ικανοποιεί τον Ρώσο ηγέτη), αναπροσανατολίζει το ΝΑΤΟ προς τον Ειρηνικό (με τη συμμαχία της Ινδίας και της Αυστραλίας) και υιοθετεί πλήρως τις «θεωρίες συνωμοσίας» του προκατόχου του για τη διαρροή του κορονοϊού από τα εργοστάσια της Ουχάν. Με άλλα λόγια, συσκευάζει μια πολιτική που παρουσιαζόταν κατά τρόπο άναρχο, λόγω του μπρουτάλ χαρακτήρα του τέως προέδρου των ΗΠΑ, της βάζει κορδέλες και αστραφτερό περιτύλιγμα και στην ουσία με τον τρόπο του αναφωνεί: Ζήτω ο Τραμπ! Ακόμη και ο παγκόσμιος εταιρικός φόρος, που στόχο έχει την επιστροφή αμερικανικών εταιριών στις έδρες τους, στον οικονομικό εθνικισμό του Τραμπ παραπέμπει. Είπατε τίποτε;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος με την “προκλητική” εμφάνιση του Νίκου Ευαγγελάτου στον αέρα του Mega

Ξαφνικά χαμός στα Social Media για τον Νίκο Ευαγγελάτο που εμφανίστηκε στην εκπομπή του ιδιαίτερα "ορεξάτος" για ενημερωση. Μάλιστα σε κάποια στιγμή έδειχνε να μην χωράνε τα ρούχα του.

Ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ του Δημήτρη Γιαννακόπουλου δωρίζει 100 ευρώ τον μήνα για ψώνια στα σούπερ...

Με απόφαση του επικεφαλής του ομίλου Δημήτρη Γιαννακόπουλου οι...

«Ντροπή σου»! Επίθεση στον Λιάγκα από παιδί που μεγάλωσε στην Κιβωτό

Σκηνές απείρου κάλλους εκτυλίχθηκαν στον αέρα της εκπομπής «Πρωινό»...

Σάλος με την επίθεση Μαστοράκη σε ΑΝΤ1: Εσυ τεκνο μου που γράφτηκες μόνο για το...

Απιστευτη επίθεση του Νίκου Μαστοράκη στον ΑΝΤ1 για το...

Τελος εποχής για τον Γιώργο Παπανδρέου – Αποχωρει με ψηλα το κεφάλι

Ζούμε ιστορικές στιγμές με τον Γιωργο Παπανδρέου να αποχωρει...

Εύγε! Ο Γιώργος Καραμέρος έβαλε στη θέση του τον φυσιογνωμιστή Evan Γεωργουλάκη

Η απάντηση του Γιώργου Καραμέρου στον φυσιογνωμιστή των Media:"Αυτό...

Στο 4,6 % η διαφορά-Δημοσκόπηση του Ν. Καρδούλα που έπεσε μέσα σε όλες τις δημοσκοπήσεις...

Αποτελέσματα μη κερδοσκοπικής έρευνας Νίκου Καρδούλα για πρόθεση ψήφου...

Άρθρο – κόλαφος για την δημοσκόπηση του Mega

Οι δημοσκοπήσεις πέφτουν συχνά μέσα και πολλές φορές έξω....

Κιβωτός του Κόσμου: Η αθέατη όψη ενός κυβερνητικού σκανδάλου

Άλλαξε η διοίκηση και ουσιαστικά κρατικοποιείται η μέχρι πρότινος...