Τα Ελληνικά ονόματα των περιοχών στην Ανατολία, Τουρκία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

42 αρχαίες Ελληνικές πόλεις με 100% Ελληνικά ονόματα βρίσκονται στην σημερινή Τουρκία. Ξεκινώντας  από την Ανατολική Θράκη και την Edirne στα σύνορα με τον Έβρο ( που έχει τις ρίζες της στην Ανδριανούπολη) και την μεγαλύτερη πληθυσμιακά περιφέρεια αυτή της Istanbul (που προέρχεται από την φράση Εις την Πόλιν, δηλαδή την Κωνσταντινούπολη) φτάνει έως τα βάθη της Ανατολής, στις περιοχές με κυρίως κουρδικό πληθυσμό με την Siirt, που δεν είναι άλλη από την Βυζαντινή Σύρτη.

42FFD5E0 BAD7 4BA9 864E 2103844EF07B

Ελληνικά ονόματα κυριαρχούν στο βόρειο τμήμα της Τουρκίας, εκεί που κάποτε βρίσκονταν το Βασίλειο του Πόντου. Πρόκειται για τους νομούς Kastamonu (Κασταμονή), Sinop (Σινόπη), Samsun (Σαμσούντα), Giresun (Κερασούντα), Trabzon (Τραπεζούντα), Rize (Ριζούντα).

Ελληνική ρίζα έχουν τα ονόματα των γειτονικών νομών στην Μικρά Ασία όπως Kutahya (Κοτύαιον), Bursa (Προύσα) και Manisa (Μαγνησία).

Τέλος ελληνικά ονόματα συναντάμε και στα νότια παράλια νομών της Τουρκίας με την Antalya (που πήρε το όνομα της από τον βασιλειά του Ελληνιστικού Βασιλείου της Περγάμου, Άτταλο), την Konya (Ικόνιο) που αποτελεί και τον μεγαλύτερο σε μέγεθος νομό της Τουρκίας και την Isparta (Σπάρτη).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ