Σημαντικό έργο απο τον Οργανισμό για τη διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

1. Το τρέιλερ της Ταινίας για το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων «Echoes of the Past».

2. «Η ΜΑΝΤΩ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ και ο διμέτωπος αγώνας της», τηςΜαρίας Γεωργίου Μενεγάκη – Λιαντίνη.

3. «Μαργαρίτης Σχοινάς : «Υγίειαν σχεῖν καὶ δύναμιν», ο χαιρετισμός στα αρχαία ελληνικά».

4. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ! Τα «Περί φιλίας», της Έλπη Φουσέκη Κυρίμη.

5. «Αρβελέρ : Όταν ξέρεις ελληνικά, ξέρεις την ιστορία του τόπου».

6. «Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος».

1. Δείτε το “trailer” της Ταινίας για το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων “Echoes of the Past”

Έτοιμη να βγει στους κινηματογράφους είναι η ταινία “ECHOES OF THE PAST”, που πραγματεύεται το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα. Το μεγαλύτερο μέρος του «Echoes οf the past» έχει γυριστεί στα Καλάβρυτα και κυρίως στο Σοποτό το 2018 με την συμμετοχή παγκοσμίου φήμης ηθοποιών μεταξύ των οποίων τον “Max Von Sydow” στην τελευταία του εμφάνιση, λίγο πριν φύγει από την ζωή…

Ο Μαξ φον Σίντοφ ενσαρκώνει τον κεντρικό ήρωα, τον συγγραφέα Νικόλα Ανδρέου, έναν από τους τελευταίους επιζώντες της Σφαγής των Καλαβρύτων, ο οποίος επί 75 χρόνια αναζητά τον κομαντάντ Τένερ, από τους κύριους υπευθύνους της εξολόθρευσης ενός ολόκληρου χωριού, τον οποίο υποδύεται ο Ρίτσαρντ Τσάμπερλεν. Το σενάριο και η συμπαραγωγή της ταινίας είναι του Δημήτρη Κατσαντώνη, ενώ διάφορους ρόλους κρατάνε γνωστοί Έλληνες και ξένοι ηθοποιοί, ανάμεσά τους οι Αλις Κρίγκε, Τόμας Αράνα, Μαρία Αλιφέρη, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Δανάη Σκιάδη και άλλοι. Σκηνοθέτης της ταινίας, ο Νικόλας Δημητρόπουλος, γνωστός στην Ελλάδα από την επιτυχημένη σειρά «Υπέροχα πλάσματα», αλλά και την συνεργασία του με την “Village Roadshow” στην κινηματογραφική ταινία «Alter Ego».

Η ΤΑΙΝΙΑ
Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων στις 13 ∆εκεµβρίου του 1943 είναι το θέµα της µεγάλης ελληνο – αµερικανικής συµπαραγωγής «Αντίλαλοι από το Παρελθόν» («Echoes of the Past»). Τα τραγικά γεγονότα στις αρχές ∆εκεµβρίου του ‘43 κατά το Β’ Παγκόσµιο και η µαζική δολοφονία από την 117η µεραρχία του γερµανικού στρατού και του στρατηγού “Le Suire”, όλου του αντρικού πληθυσµού, η αγωνία και η σκληράδα του πολέµου, αναπαρίστανται σε µία τρίγλωσση ταινία µεγάλου µήκους που ακουµπά ηθικά ζητήµατα της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας, το θέµα των οφειλόµενων αποζηµιώσεων για εγκλήµατα πολέµου από τα ναζιστικά στρατεύµατα. Στην ταινία για την αδιαµφισβήτητη σφαγή πρωταγωνιστεί ο Νικόλας Ανδρέου, ένας από τους τελευταίους επιζώντες, αφηγούµενος την προσωπική του εµπειρία στην “Caroline Martin”, την επικεφαλής σύµβουλο του γερµανικού κράτους κατά την επερχόµενη δίκη για τις αποζηµιώσεις στην Χάγη (∆ιεθνές ∆ικαστήριο). Ο Νικόλαος θέλει να αποδοθεί δικαιοσύνη, ενώ η “Caroline” µάχεται µε την συνείδησή της, καθώς εµβαθύνει στα γεγονότα της 13 ∆εκεµβρίου του ‘43. ∆ύο κεντρικοί χαρακτήρες σ’ ένα ταξίδι πίσω στις πιο σκοτεινές στιγµές ιστορίας, ένα «σκληρό ψυχολογικό παιχνίδι» µε πρωταγωνιστές δύο ψυχές που πρέπει να αλληλοφωτιστούν.

Συµπαραγωγοί είναι η «Foss Productions» (Ελλάδα) και «Chiaroscuro Motion Pictures» (ΗΠΑ). Παραγωγός – σεναριογράφος είναι ο ∆ηµήτριος Κατσαντώνης, ενώ την σκηνοθεσία κάνει ο Νικόλαος ∆ηµητρόπουλος. ∆/ντής φωτογραφίας είναι ο Γιώργος Ραµατουλίν και υπεύθυνος παραγωγής η Ράνια Γερογιάννη. «Η ταινία που κάνουµε εδώ ακολουθεί δύο φανταστικούς χαρακτήρες, αλλά βασίζεται σε ιστορικά γεγονότα για µία Χώρα που πολέµησε γενναία και υπέστη µεγάλες απώλειες κατά τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο. Οι δυσκολίες δεν είναι µόνο οι συνηθισµένες σε µία οποιαδήποτε παραγωγή, αλλά είναι οι δυσκολίες της συνείδησής µας. Μία ταινία που πρέπει να γίνει και µία ιστορία που πρέπει να «µιλήσει στην ψυχή ώστε ο κόσµος να ξέρει» όπως αναφέρει ο Νικόλαος ∆ηµητρόπουλος. «Η δυσκολία που αντιµετωπίζουµε είναι ότι η Ελλάδα του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου και συγκεκριµένα τα Καλάβρυτα δεν υπάρχουν πια. Εργαζόµαστε να τα φέρουµε πίσω στην ζωή, γνωρίζουµε ότι έχουµε οικονοµικούς περιορισµούς στο να συνθέσουµε και να επαναφέρουµε τα Καλάβρυτα του 1943, αποδίδοντας µ’ έναν τρόπο δικαιοσύνη µέσα απ’ αυτήν την ιστορία» αναφέρει επίσης ο σκηνοθέτης, εξηγώντας: «Οι κινήσεις της κάµερας θα έχουν ως στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη απεικόνιση της εποχής στην κινηµατογραφική οθόνη, προσδίδοντας στην ταινία πρόσθετη αυθεντικότητα». Ο ρυθµός του µοντάζ θα είναι ελαφρώς διαφορετικός στο παλαιό, ενώ το σύγχρονο κοµµάτι θα είναι ελαφρώς πιο γρήγορο. Το τµήµα της δεκαετίας του ‘40 θα έχει αφιερωµένο περισσότερο χρόνο, µε στιλιζαρισµένα γυρίσµατα. Ο σχεδιασµός του ήχου θα γίνει εκτός Ελλάδας καθώς οι εγκαταστάσεις εκεί είναι πολύ καλύτερες, µία «πολεµική ταινία» για την προσθήκη στο συναίσθηµα του θεατή. «Μουσικά, οι κλασικές επιρροές “Max Richter” και ο “Olafur Arnalds” αναµειγνύονται µε παραδοσιακά ελληνικά ηχητικά. Όταν το σχολείο καίγεται, µία ηλικιωµένη γυναίκα στέκεται, κατακλύζεται από φλόγες και τραγουδάει το «µοιρολόι». Πιστεύω ακράδαντα στην δύναµη που η µουσική πρέπει να δηµιουργήσει» καταλήγει.

Το αν αποτυπωθούν τα ιστορικά γεγονότα όπως πραγματικά είναι, μένει να το δούμε στην οθόνη…

https://cognoscoteam.gr/%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CF%84%CE%B5-%CF%84%CE%BF-trailer-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CF%8D%CF%84%CF%89%CE%BC/?fbclid=IwAR2hpjHgk_HQ3Fg8MgkFLYCPSUdescWnSy4kT-qWEXx1D3C26oNm_HrQW2A              

2. Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Κηφισιάς*

Τίτλος Διάλεξης : «Η ΜΑΝΤΩ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ και ο διμέτωπος αγώνας της».

Ομιλήτρια Μαρία Γεωργίου Μενεγάκη – Λιαντίνη, Καθηγήτρια της Ιστορίας του γαλλικού πολιτισμού, Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Δείτε την διάλεξη εδώ : 

Συνοπτική παρουσίαση της ομιλίας :
Η Μαντώ Μαυρογένους (Τεργέστη 1797 – Πάρος 1840) αναγνωρίζεται σήμερα ως μία από τις σημαντικές μορφές της Επανάστασης του 1821. Η αναγνώριση όμως αυτή ήλθε πολύ καθυστερημένα σε σχέση με άλλους ήρωες αλλά και ηρωίδες της Ελληνικής Επανάστασης. Για ποιο λόγο αγνοήθηκε η Μαντώ Μαυρογένους από την ελληνική ιστοριογραφία καθ’ όλο σχεδόν τον δέκατο ένατο αιώνα, και ποια η συμβολή των φιλελλήνων και των Γάλλων ιστορικών στην δίκαιη εκτίμηση της πολύπλευρης προσφοράς της και στην αποκατάστασή της στην συλλογική μνήμη των Ελλήνων; Αυτό ακριβώς το φαινόμενο επιχειρεί να αναδιφήσει η παρούσα Ομιλία.

Υπεύθυνη για το ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ του Δήμου Κηφισιάς Μαρία – Χριστίνα ΤΣΙΑΜΑ Maria-Christina Tsiama
https://www.facebook.com/mariachristina.tsiama.3
*ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 2021
https://www.youtube.com/channel/UC_bqtgv4tZysai71VtYx9aw              

3. Μαργαρίτης Σχοινάς : «Υγίειαν σχεῖν καὶ δύναμιν», ο χαιρετισμός στα αρχαία ελληνικά!

Δείτε το βίντεο :
https://www.kathimerini.gr/society/561395854/margaritis-schoinas-ygieian-sche-n-ka-dynamin-o-chairetismos-sta-archaia-ellinika-vinteo/?fbclid=IwAR16c2pw7MIgD9N2gXOdcorRb3i73xbNAhxHeCiIWKkf8kAHGr52uC45Kro

Επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία πραγματοποιεί σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς για συναντήσεις με μέλη της ιταλικής κυβέρνησης.

Η επίσκεψη του κ. Σχοινά ξεκίνησε από την Ακαδημία «Vivarium Novum», η οποία δίνει την δυνατότητα κάθε χρόνο σε 50 μαθητές από 50 χώρες να διδάσκονται, με υποτροφίες, τα αρχαία ελληνικά* και τα λατινικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως η επικοινωνία των μαθητών, ακόμη και εκτός μαθημάτων, γίνεται είτε στα λατινικά, είτε στα αρχαία ελληνικά.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν εξέπληξε τους καθηγητές και τους μαθητές όταν απηύθυνε τον χαιρετισμό του στα αρχαία ελληνικά. Ο κ. Σχοινάς τόνισε μεταξύ άλλων ότι : «τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά αποτελούν το θεμέλιο όλου του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού», και υπογράμμισε ότι «σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, χρειαζόμαστε την κλασική παιδεία για να προχωρήσουμε στο μέλλον με τα απαραίτητα εφόδια που τόσο γενναιόδωρα μας προσφέρουν τα κείμενα των προγόνων μας».

*https://www.kathimerini.gr/tag/archaia-ellinika/?fbclid=IwAR0VbvhGMStpNvkxBepwizqzrW9mXcI8KaO0FAwBakOVnU5nQCYiYyNqd1g              

4. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ! Τα «Περί φιλίας» – Έλπη Φουσέκη Κυρίμη*

**Οι «ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ» παρουσιάζουν :
https://www.youtube.com/watch?v=n-k66JD-wck

Συνοπτική παρουσίαση του θέματος : Η Φιλία είναι αναγκαία και ωραία! Είναι απαραίτητο στοιχείο για την ευημερία τού ατόμου, της οικογένειας, αλλά και της πολιτείας! Τα είδη της φιλίας είναι τρία. Το δε είδος της “κατ’ αρετήν” φιλίας είναι ένα Φιλοτίμημα, δηλαδή συναίσθηση και πράξη, Τιμή και Μεγαλοπρέπεια!

*Ερευνήτρια, Συγγραφεύς, Μέλος Δ/Σ της Ε.Μ.Α.Ε.Μ. https://www.facebook.com/profile.php?id=1634893747

Βιογραφικό σημείωμα : Η Έλπη Φουσέκη Κυρίμη γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά, κατοικεί δε στο Παλαιό Φάληρο. Είναι συγγραφέας και ερευνήτρια του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού. Διατελεί τακτικό μέλος του Αριστοτελικού Ομίλου Αθηνών και της Εταιρείας Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας (Ε.Μ.Α.Ε.Μ.) καθώς και φίλη της Διεθνούς Εταιρείας για την διάδοση των Αρχαίων Ελληνικών Ονομάτων (Δ.Ε.Δ.Α.Ε.Ο.), με υιοθετημένο το όνομα «Φοίβη». Εργάσθηκε επί πολλά έτη ως Ιπταμένη Συνοδός στην Ολυμπιακή Αεροπορία. Έχει ασχοληθεί επίσης με την ποίηση, δημοσιεύοντας τις ποιητικές συλλογές «Ποιητικές Σταγόνες», «Ηλιοτρόπως», «Απολλώνειες Χαραγές (Εν Δελφοίς)» με τις οποίες και έγινε γνωστή στα ελληνικά γράμματα. Έργο της ακόμη είναι το «Γενικώς και Συνελόντι (Αποσπάσματα βιβλιογραφιών και δημοσιευμάτων)». Ευγενική προσωπικότης και ανήσυχο πνεύμα, ασχολείται διαρκώς με την ενημέρωση και την επιμόρφωση μέσω μαθημάτων, συνεδρίων και σεμιναρίων που αφορούν στην Επιστήμη, την Τέχνη και την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία.
————————————————————————–
Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ευχαριστούν θερμά την κα Έλπη Φουσέκη Κυρίμη για την πρόσκληση τηλεοπτικής καταγραφής και την άδεια ανάρτησης της ομιλίας στο διαδίκτυο.
————————————————————————–
Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλες τις ομιλίες της κας Έλπης Φουσέκη Κυρίμη που έχουν καταγραφεί από τις Φρυκτωρίες, στον σύνδεσμο :
https://www.youtube.com/playlist?list=PLJzU6iaWC0AJSrVrSzzaeFeiFVcFi-Hg1

**Σπάρτακος Πατεράκης
Ιδρυτής και υπεύθυνος
Τηλεοπτικού Διαδικτυακού Καναλιού «Φρυκτωρίες»
http://www.fryktories.net )
Τηλ: +30 694 5547 021              

5. Αρβελέρ : Όταν ξέρεις ελληνικά, ξέρεις την ιστορία του τόπου!

https://www.youtube.com/watch?v=BhOqpeOwkkU              

6. Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος!*

*Ακούστε το εδώ :
https://www.eleftheroi.gr/nea/podcast-maxou-uper-pistews-kai-patridos?fbclid=IwAR2vNC4iKlCFxVoD9SBO0vQ7FasxS8OnbO-4D-fwKeTNYeDMzumMIMRKs_o#?utm_source=newsletter&utm_medium=siebel&utm_campaign=eleutheroi_newsletter&utm_term=15_13_3&utm_content=piraeus_bank_mail

Στο πλαίσιο των επετειακών της δράσεων για την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, η Τράπεζα Πειραιώς ενέταξε πρωτοβουλίες μέσω των οποίων ανατρέχουμε σε πνευματικά κληροδοτήματα της εποχής με σκοπό να τα επαναπροσεγγίσουμε. Το ιδεολογικό μανιφέστο της Επανάστασης, όπως το διατύπωσε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης ως αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας κατά την εναρκτήρια στιγμή της, είναι σίγουρα ένα από αυτά.

Η Καθηγήτρια Ιστορίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μαρία Ευθυμίου σχολιάζει την Προκήρυξη υπό τον τίτλο Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος, δίνοντας το ιστορικό πλαίσιο και αναλύοντας τα σημαντικά της σημεία. Την Προκήρυξη διαβάζει ο Κωνσταντίνος Τερζάκης.

Επιμέλεια παραγωγής: Ελένη Μπενέκη.
Επιμέλεια ήχου: «Praxis Studio».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ