Τα Σκόπια ζητούν να μη λέμε τον Μέγα Αλέξανδρο «Έλληνα βασιλιά»!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το θράσος των Σκοπίων δεν έχει όρια. Με άλλοθι το γεγονός ότι έχει βαλτώσει η πορεία της ένταξης τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι γείτονες όχι απλώς έχουν παγώσει την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις τους, όχι μόνον απαιτούν από την Ελλάδα να κυρώσει στα λεγόμενα «μακεδονικά» τα περίφημα μνημόνια, αλλά ζητούν κάτω από το τραπέζι να αλλάξει έως και ο τρόπος που γίνεται αναφορά στον Μέγα Αλέξανδρο και στην Μακεδονία μας στα ελληνικά σχολικά βιβλία!

Μολονότι η συμφωνία διαχωρίζει την αρχαία Μακεδονία και την πολιτισμική κληρονομιά μας απαιτώντας από τα μέρη να μην αναμειγνύονται το ένα στα εσωτερικά του άλλου.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Εστία», στα αρχεία του Υπουργείου Εξωτερικών έχει υπάρξει από το 2019 έγγραφη ρηματική διακοίνωση των Σκοπίων τα οποία δεσμεύονται ότι θα απαλείψουν από τα σχολικά βιβλία τους τις «ιδιοκτησιακές» αναφορές στον Μέγα Αλέξανδρο.

nb euro2020 austria skopia makedonia7 1

Ζητούν όμως χωρίς να απαιτούν αφού η συμφωνία δεν το επιτρέπει υπό τύπον φιλικής συμβουλής, τα εξής:

  • Πρώτον, να περιοριστούν στο ελάχιστο, σε μια μόνο αναφορά, οι καταχωρίσεις στα ελληνικά σχολικά βιβλία στις οποίες ο Μέγας Αλέξανδρος χαρακτηρίζεται «Έλληνας βασιλιάς»!
  • Δεύτερον, όπου γίνεται αναφορά στα σχολικά βιβλία μας στην αρχαία Μακεδονία, διατυπώνουν την επιθυμία να αναδεικνύεται ο χαρακτήρας της ως περιοχής με τα χαρακτηριστικά της πόλης-κράτους και να τονίζονται εμφατικά οι διαφορές της με την πόλη-κράτος των Αθηνών! Με άλλα λόγια: οι Σκοπιανοί θέλουν να διαγράψουν τον αλυτρωτισμό τους από τα βιβλία τους και να τον μεταφέρουν στα ελληνικά σχολικά βιβλία!

nb keimeno skopia diavatiria

Όταν οι ίδιοι δεν εφαρμόζουν την συμφωνία στο σκέλος της χρήσης του ονόματος Μακεδονία:

  1. Στα χαρτονομίσματά τους όπου φιγουράρει το όνομα Μακεδονία
  2. Στα διαβατήριά τους ‒και αυτά Μακεδονία γράφουν
  3. Στο όνομα της Ακαδημίας Επιστημών τους, η οποία φέρει τα αρχικά ΒΜ
  4. Στα εμπορικά σήματα
  5. Στην φανέλα της εθνικής ομάδας τους. Ο Ζόραν Ζάεφ περίμενε να δώσει και τον δεύτερο αγώνα η εθνική ομάς τους, να είναι στα πρόθυρα του αποκλεισμού για να δηλώσει υποκριτικά πως θα εφαρμόσει την Συμφωνία.
  6. Ο φάκελος με τις εκκρεμότητες στα σχολικά βιβλία είναι σε γνώση της επιτροπής υπό την πρέσβειρα Κακιοπούλου, αλλά υπάρχει φόβος να ανοίξει, μην τυχόν και τα Σκόπια μας θέσουν ζήτημα αλλαγής στις πινακίδες στις εθνικές οδούς μας. Ενώ καταστρατηγούν συστηματικά την συμφωνία.

nb keimeno coin skopia1

nb keimeno coin skopia

Αν αυτός δεν είναι λόγος να παραπεμφθεί στο αόριστο μέλλον η κύρωση των μνημονίων από την Βουλή, τότε ποιος είναι;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ