Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, 2022

Κώστας Μπακογιάννης: Οι Αλβανοί της Αθήνας είναι τόσο Αθηναίοι όσο εγώ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεκαεννέα Ευρωβουλευτές ζητούν επείγοντα μέτρα κατά των επιθέσεων της Τουρκίας και του Ιράν

Δεκαεννέα ευρωβουλευτές ζήτησαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να λάβει...

Εκτός τόπου και χρόνου πάλι ο Μπάιντεν

Για άλλη μια φορά ο πρόεδρος Μπάιντεν εμφανίστηκε να...

Λιβύη: Τα Ηνωμένα Έθνη δεν κάνουν τίποτε για τον περιορισμό της διάδοσης των όπλων

Ο επικεφαλής της «Οργάνωσης Παρακολούθησης Εγκλημάτων στη Λιβύη», Αλί...

Τι κρύβουν οι Αμερικανοί στη Συρία και διακινδυνεύουν στα τουρκικά πυρά;

Το αμερικανικό περιοδικό «American Conservative», αναφέρθηκε σε πρόσφατες αναφορές...

Έλληνες στο μέτωπο του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας! Ο Θ.Αργυράκης τους συνάντησε και μεταδίδει

Αποστολή στην Ανατολική Ουκρανία: Ελληνες μαχητές στο ουκρανικό μέτωπο....

Ο Καλίν θύμωσε με τον Σουηδό δημοσιογράφο και διέκοψε τη συνέντευξη

Ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν,...

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν ήθελε να γίνει Έλληνας πολίτης αλλά τον αγνόησαν

«Αποκαλύφθηκε ότι ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης...

Τουρκία: Συνελήφθησαν Φινλανδοί που έσκιζαν τουρκικές λίρες

Το αστυνομικό τμήμα της Άγκυρας ανακοίνωσε ότι δύο Φινλανδοί...

Επίθεση Λαβροφ σε Νατο

Ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, δεν...

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιαννης επισκέφθηκε τα Τίρανα για να εγκαινιάσει το Ελληνικό Πάρκο, ένα έργο έκτασης έξι στρεμμάτων που χρηματοδοτήθηκε από ελληνικές επιχειρήσεις της Αλβανίας, ενώ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο euronews Albania, μίλησε για την οικοδόμηση μιας θετικής ατζέντας και αναφέρθηκε στα όσα ενώνουν Έλληνες και Αλβανούς.

Κώστας Μπακογιάννης, Δήμαρχος Αθηναίων: Μίλησα για μια συνεργασία από κάτω προς τα πάνω, για ό,τι φέρνει κοντά τις κοινωνίες και τους πολίτες μας. Μην ξεχνάτε όλες αυτές τις ανθρώπινες ιστορίες επιτυχίας. Όλους εκείνους τους Αλβανούς που ήρθαν και σπούδασαν στην Ελλάδα, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ή που έχουν εργαστεί στην Ελλάδα και τώρα βρίσκονται πίσω στην Αλβανία, στα Τίρανα. Αυτά τα αστέρια είναι ουσιαστικά οι καλύτεροι πρεσβευτές που θα μπορούσαμε να ελπίζουμε. Νέοι, αυτοδημιούργητοι άνθρωποι που πραγματικά θέλουν να αφήσουν πίσω τα φαντάσματα του παρελθόντος και να προχωρήσουν προς ένα καλύτερο και φωτεινότερο ευρωπαϊκό μέλλον που πραγματικά μας φέρνει πιο κοντά.

Μπρούνα Τσιφλίγκου, euronews Albania: Πώς θα αξιολογούσατε τη σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες που -θα πρέπει να το παραδεχθούμε- συχνά έχουν διαφορές;

Κώστας Μπακογιάννης, Δήμαρχος Αθηναίων: Ναι, αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να σκεφτούμε για το αύριο περισσότερο από το να παραμείνουμε στο παρελθόν. Εννοώ ότι υπάρχει ένας επιτακτικός στόχος, ένας πρωταρχικός στόχος. Όλοι θέλουμε να είμαστε μαζί στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Θέλουμε την ελληνική σημαία, την αλβανική σημαία και την ευρωπαϊκή σημαία να βρίσκονται η μία δίπλα στην άλλη, ψηλά, με περηφάνια. Οπότε νομίζω ότι όλοι πρέπει να εργαστούμε για αυτόν τον σκοπό.

Μπρούνα Τσιφλίγκου, euronews Albania: Τι πιστεύετε για την αλβανική πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Κώστας Μπακογιάννης, Δήμαρχος Αθηναίων: Όπως ξέρετε, η Ελλάδα στηρίζει τον αλβανικό δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε υπάρξει πολύ ξεκάθαροι από την αρχή. Κατανοούμε πλήρως, διότι περάσαμε την ίδια διαδικασία, μια βαθιά μεταβατική διαδικασία, ειδικά σε ό,τι αφορά τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το δίκαιο των μειονοτήτων, και σεβόμαστε αυτή τη διαδικασία πάρα πολύ διότι τελικά γνωρίζουμε ότι μπορούμε να είμαστε καλύτερα όταν είμαστε όλοι μαζί. Νομίζω πως αυτό είναι και το νόημα του ευρωπαϊκού ταξιδιού, από τότε που ξεκίνησε στη δεκαετία του ’50, έως σήμερα. Πρόκειται εξάλλου για ένα απίστευτο ιστορικό πείραμα ειρήνης και ευημερίας.

Μπρούνα Τσιφλίγκου, euronews Albania: Ας μιλήσουμε και για την αλβανική κοινότητα στην Ελλάδα. Πώς ο ρόλος της και η ενσωμάτωσή της άλλαξε στην ελληνική κοινωνία ανά τα χρόνια.

Κώστας Μπακογιάννης, Δήμαρχος Αθηναίων: Μιλάτε για Αθηναίους. Πραγματικούς Αθηναίους. Όπως εγώ είμαι Αθηναίος, είναι κι αυτοί Αθηναίοι. Τα παιδιά τους μεγάλωσαν με τα δικά μας παιδιά, πηγαίνουν στο σχολείο με τα παιδιά μας, πολλοί εξ αυτών κατατάσσονται στον στρατό με τα παιδιά μας και εργάζονται όλοι μαζί. Δεν υπάρχουν πια διαφορές. Και αυτή ακριβώς είναι η επιτυχία της ενσωμάτωσης, το γεγονός ότι αυτή η κοινότητα είναι τώρα ένα μεγάλο μέρος του ποιοί είμαστε. Είμαστε πολύ πολύ περήφανοι για αυτή την κοινότητα, όσο είμαστε περήφανοι για ολόκληρη την Αθήνα.

Ο δήμαρχος Αθηναίων ρωτήθηκε τι διαφορετικό πρέπει να κάνουν οι νέοι πολιτικοί στα Βαλκάνια στην προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο.

Κώστας Μπακογιάννης, Δήμαρχος Αθηναίων: Μπορώ να σας πω τι κάνουμε. Σας δίνω ως παράδειγμα τι έκανε η Ελλάδα, η κυβέρνησή μας και ο πρωθυπουργός μας όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με την πανδημία. Δεν χρησιμοποίησε την παλιά πολιτική ρητορική. Αντιθέτως, άκουσε τους ειδικούς, συγκέντρωσε δεδομένα, νούμερα, και ήταν διαφανής με την αλήθεια αντί να πολιτικοποιήσει και να λαϊκίσει. Ως αποτέλεσμα, κυριολεκτικά δεκάδες χιλιάδες ζωές σώθηκαν. Έλαβε τις σωστές αποφάσεις, έκανε δύσκολες επιλογές και την ίδια στιγμή ήταν πολύ ξεκάθαρος για την ανάγκη να στηριχθεί η οικονομία, να διασωθούν θέσεις εργασίας, να διασφαλιστεί ότι όταν θα ερχόταν η ώρα να ανοίξουμε πάλι, θα το κάναμε με επιτυχία. Κι αυτό καταδεικνύει τον τρόπο της λήψης αποφάσεων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά επίσης στην περιοχή, στην Ευρώπη και τον κόσμο. Εννοώ, είδατε τη διαφορά. Περιοχές που ήταν ξεκάθαρες, επικεντρωμένες στον στόχο και οργανωμένες ήταν πιο πετυχημένες από άλλες χώρες που αντέδρασαν με πιο παλιομοδίτικο τρόπο. Θα δούμε επίσης τις διαφορές τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια, διότι ο τρόπος με τον οποίο θα βγούμε από την πανδημία οικονομικά και κοινωνικά εξαρτάται από το πώς αντιμετωπίσαμε τον κορονοϊό κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Πηγη: gr.euronews.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τι σημαίνει η ελληνική γλώσσα λίγοι από μας το γνωρίζουν

Η Αγγλική γλώσσα έχει 490.000 λέξεις από τις οποίες...

Το μυστήριο που κρύβουν οι λίμνες Ζερέλια εδώ και 12.500 χρόνια

Οι λίμνες Ζερέλια ή Ζηρέλια είναι δύο λίμνες κυκλικού...

Το ασύλληπτο οικογενειακό δράμα πίσω από τον πιο παράξενο τάφο στην Ελλάδα

Στο νεκροταφείο των Ταξιαρχών στον Βόλο υπάρχει ένας διαφορετικός...

Κατερρευσαν οι αστυνομικοι με την παπαδιά: Πήρα τα 347000 ευρώ από τη θυρίδα για να...

Δεν πιστευαν στα αυτια τους οι αξιωματικοί της Οικονομικής...

Διέκοψαν την ομιλία Βελόπουλου στην βουλη

Πρωτοφανή πράγματα στην ελληνική Βουλή. Ο προεδρεύων διέκοψε ομιλητή,...

Προαναγγελία Κύρτσου για παραπομπή Μητσοτάκη στο ειδικό δικαστήριο

Σε διαδικτυακή του παρέμβαση πριν λίγα μόνο λεπτά ο...