Νέο σοκ στον τουρισμό με την Μουζενίδης Travel – Εκατοντάδες ξενοδόχοι στον αέρα και στα όρια της κατάρρευσης!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως αποκαλύπτει ο Ηλίας Μπέλλος στην εφημερίδα καθημερινή και το kathimerini.gr, η εταιρεια Mouzenidis Travel κατέθεσε αιτηση προστασίας από τους πιστωτές.

Πρόκειται για  μία από τις εταιρείες του τουριστικού ομίλου «Μουζενίδη», που εξαιτίας των προβλημάτων ρευστότητας που έχει δημιουργήσει η πανδημία, αλλά και της παράτασης των περιορισμών στα ταξίδια από τη Ρωσία, αγορά στην οποία δραστηριοποιείται η εν λόγω εταιρεία, εχει βρεθεί σε δεινή θέση.

Η διαδικασία εξυγίανσης στην οποία εισέρχεται η Mouzenidis Travel σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλη τέτοια υπόθεση στον ελληνικό τουρισμό και δημιουργεί ήδη σοβαρά προβλήματα σε ξενοδόχους, οι οποίοι έχουν ανεξόφλητες απαιτήσεις. Σύμφωνα μάλιστα με πηγές της «Κ», ήδη εδώ και μερικές μέρες ταξιδιώτες που έχουν κλείσει και πληρώσει διακοπές στην Ελλάδα μέσω του συγκεκριμένου ομίλου καλούνται να ξαναπληρώσουν τη διαμονή τους από αρκετά ελληνικά ξενοδοχεία που επικαλούνται το γεγονός ότι δεν εξοφλήθηκαν ποτέ.

Κύκλοι της αγοράς προσθέτουν πως η απώλεια του ιδρυτή του ομίλου, Μπόρις Μουζενίδη, τον Μάρτιο επέτεινε τις πιέσεις των πιστωτών, που αποτελούνται κυρίως από ξενοδοχεία και προμηθευτές, για εξόφληση των απαιτήσεών τους, ενώ εσχάτως αυτές διευρύνονται και σε άλλες εταιρείες του ομίλου απειλώντας με ντόμινο. Τέτοιες πιέσεις άλλωστε οδήγησαν τη Mouzenidis Travel στην αναζήτηση προστασίας από τις πρόνοιες του νέου πτωχευτικού κώδικα (άρθρο 53 που προβλέπει προσωρινή διαταγή μέχρι τη συζήτηση για τα ασφαλιστικά μέτρα από τους πιστωτές και κατόπιν τη συζήτηση της κυρίως αίτησης εξυγίανσης). Σημειώνεται πως σύμφωνα με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, οι εμπορικές επωνυμίες με τις οποίες λειτουργεί η εν λόγω εταιρεία του ομίλου Μουζενίδη περιλαμβάνουν τις Mouzenidis Travel, Bomo Hotels, Bomo, Τουριστική Κασσάνδρας, Grekomed, Grekomania, Solun, Active Mice, Elion Club, Enigma Mall, Enigma Shopping Center, Greek Rent, Grekoleto, Igen, Ellin Camp και Big Fish.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ωστόσο πως, τουλάχιστον επί του παρόντος, δεν τίθεται θέμα υπαγωγής σε ανάλογες διαδικασίες άλλων εταιρειών του ομίλου στις οποίες, υπενθυμίζεται, συμπεριλαμβάνονται η αεροπορική Ellinair, η αναπτυξιακή Grekodom και άλλες. Ο όμιλος Μουζενίδη δεν δημοσιοποιεί ενοποιημένο ισολογισμό, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, το 2019, τελευταία χρονιά πριν από την πανδημία, ο κύκλος εργασιών του κινήθηκε μεταξύ 300 και 350 εκατομμυρίων ευρώ.

Από την πλευρά του ομίλου Μουζενίδη εκδόθηκε αργά χθες το μεσημέρι ανακοίνωση για τη Mouzenidis Travel, στην οποία αναφέρεται πως σύντομα θα κοινοποιηθεί πρόγραμμα πληρωμών σε όλους τους πιστωτές. Ειδικότερα σημειώνεται πως «για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας και να επικεντρωθούμε στα οφειλόμενα και με στόχους και πρόγραμμα να επανεκκινήσουμε μία ομαλή λειτουργία, οφείλουμε άμεσα να διακόψουμε την εξυπηρέτηση των πελατών μας, να αναπροσαρμόσουμε τον τρόπο της λειτουργίας μας και να ξεκινήσουμε τη διαδικασία εξυγιάνσεως της επιχείρησης». «Σε αυτή τη λήψη αποφάσεως συνέβαλε ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι και φέτος, τη θερινή περίοδο 2021, οι αγορές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε σε ποσοστό 90% –και κυρίως η αγορά της Ρωσίας– συνεχίζει να εφαρμόζει περιοριστικά μέτρα, μη απελευθερώνοντας το σύνολο των εμπορικών πτήσεων από και προς Ρωσία». Παράλληλα διατυπώνεται η δέσμευση πως «θα εξαντληθεί κάθε προσπάθεια τακτοποίησης των υποχρεώσεων» και ότι «θα απευθυνθεί σε όλους τους πιστωτές με πρόγραμμα εξόφλησης». Σημειώνεται επίσης ότι «οι υπόλοιπες εταιρείες του ομίλου Mouzenidis και το δίκτυο του εξωτερικού λειτουργούν κανονικά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ