Τα συνταγματικά θεμέλια του ελληνικού κράτους στο νέο βιβλίο του Προκόπη Παυλόπουλου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απαντήσεις σε όσους με ευκολία επέλεξαν να ασκήσουν «εκτός εποχής» κριτική σε προσωπικότητες όπως ο Ιωάννης Καποδίστριας δίνει το νέο βιβλίο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας και επίτιμου καθηγητή της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Προκόπη Παυλόπουλου, με τίτλο «Τα συνταγματικά θεμέλια του νεότερου ελληνικού κράτους».

0C5BADFC 73B4 4461 8264 7E142FF98424

Στο νέο πόνημά του ο κ. Παυλόπουλος κάνει μια περιεκτική ιστορική αναδρομή στις συνταγματικές ρίζες στις οποίες βασίστηκε η ίδρυση του νεότερου ελληνικού κράτους το 1830 με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου. Ο τέως Πρόεδρος ξεκινά από κείμενα του Ρήγα Φεραίου, που υπενθυμίζουν το «συνταγματικό όραμά» του και ακολουθούν αναλύσεις για τα κείμενα των «Τοπικών Πολιτευμάτων», δηλαδή των «τοπικών συνταγμάτων» της Σάμου, της Ανατολικής και της Δυτικής «Χέρσου Ελλάδος», της Πελοποννησιακής Γερουσίας και της Κρήτης.

Τέλος, εκτενέστερη αναφορά γίνεται στα «προσωρινά» Συντάγματα της Επιδαύρου (1822) και του Άστρους (1823), ιδίως δε στο οριστικό Σύνταγμα της Τροιζήνας του 1827, στο λεγόμενο «Πολιτικόν Σύνταγμα της Ελλάδος». Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται και στην περίοδο της διακυβέρνησης του Ιωάννη Καποδίστρια, και ιδίως στη στάση του ν’ αναστείλει την εφαρμογή του «Πολιτικού Συντάγματος της Ελλάδος» του 1827, λόγω των τότε συνθηκών, που πρόσφατα έγινε αντικείμενο εντόνου διαλόγου με αφορμή τοποθετήσεις μελών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Αιτιολογεί τη στάση του Ιωάννη Καποδίστρια

Ο συγγραφέας αιτιολογεί τη στάση του Ιωάννη Καποδίστρια απέναντι σε εκείνους που κατηγόρησαν τον πρώτο κυβερνήτη για δικτατορικές τάσεις, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι αν το εγχείρημα της διακυβέρνησης του Ιωάννη Καποδίστρια είχε επιτύχει και αν είχε αποφευχθεί η δολοφονία του, τότε μάλλον δεν θα είχαμε καταλήξει στη λύση της Μοναρχίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ