Πάνω από 1.200 περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας στις ΗΠΑ μετά τον εμβολιασμό με Pfizer και Moderna

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μεταξύ των 1.226 ασθενών, 484 ήταν μικρότεροι από 29 ετών και τα δύο τρίτα ήταν άνδρες.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ για τις πρακτικές ανοσοποίησης (ACIP) κατέληξε ότι υπάρχει «πιθανή σχέση» μεταξύ εμβολίων mRNA COVID-19 (Pfizer/BioNTech και Moderna) και περιπτώσεων φλεγμονής στην καρδιά που (μυοκαρδίτιδα και περικαρδίτιδα).

Επιπλέον, φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερη τάση ασθένειας στους νεότερους, με κυριαρχία στους άνδρες και εμφανίζεται συχνότερα αρκετές ημέρες μετά τη δεύτερη δόση.

Η μυοκαρδίτιδα οδηγεί σε φλεγμονή του καρδιακού μυ, ενώ η περικαρδίτιδα προκαλεί φλεγμονή της μεμβράνης της καρδιάς. Τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη διάγνωση περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, δύσπνοια και αίσθημα γρήγορου καρδιακού ρυθμού ή χτύπημα στο στήθος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια σειρά μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών (μερικοί χρειάζονται στεροειδή.) Η πλειονότητα των ασθενών έχει κάνει μια φαινομενικά πλήρη ανάρρωση.

«Η κλινική παρουσίαση των περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό ήταν ευδιάκριτη, συμβαίνει συχνότερα εντός μίας εβδομάδας μετά τη δεύτερη δόση, με τον πόνο στο στήθος ως το συνηθέστερο σύμπτωμα», δήλωσε η Δρ Grace Lee, πρόεδρος του ACIP.

Σύμφωνα με τον Tom Shimabukuro, αναπληρωτή διευθυντή του Γραφείου Ασφάλειας Ανοσοποίησης στο CDC, ο οργανισμός έχει λάβει αναφορές 1.226 περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας, εκ των οποίων 827 (ή 67,5%) εμφανίστηκαν μετά τη δεύτερη δόση των mRNA εμβολίων. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 12,6 περιπτώσεις ανά 1 εκατομμύριο δόσεις που χορηγούνται (περίπου μία στις 80.000). Μεταξύ των 1.226 ασθενών, 484 ήταν μικρότεροι από 29 ετών και τα δύο τρίτα ήταν άνδρες.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) θα προσθέσει μια προειδοποίηση στα ενημερωτικά δελτία για αυτά τα εμβόλια, ενώ ιατροί εμπειρογνώμονες θα διερευνήσουν γιατί συμβαίνουν αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες.

Με την απαίτηση να ανοίξουν πλήρως τα σχολεία το φθινόπωρο, ομοσπονδιακοί, πολιτειακοί και τοπικοί αξιωματούχοι πιέζουν τον FDA να εγκρίνει τα εμβόλια για παιδιά κάτω των 12 ετών. Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν επιστήσει την προσοχή, επειδή υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων για νεότερες ηλικιακές ομάδες, που απαιτούν πιο αυστηρή μελέτη.

Με βάση μια έκθεση του ACIP της 11ης Ιουνίου 2021, όπου οι περιπτώσεις αναλύθηκαν κατά κατηγορίες ηλικιών, μεταξύ των ηλικιών 16 -17 ετών που είχαν λάβει 2,3 εκατομμύρια δόσεις, υπήρχαν 79 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας που αναφέρθηκαν μέσω του συστήματος αναφοράς ανεπιθύμητων ενεργειών εμβολίων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης (VAERS).

Αυτό είναι πολύ υψηλότερο ποσοστό από τις αναμενόμενες 2 έως 19 περιπτώσεις. Για τους 18 -24 ετών, οι οποίοι είχαν λάβει 9,8 εκατομμύρια δόσεις, αναφέρθηκαν 196 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας, σε σύγκριση με τα αναμενόμενα 8 έως 83 περιστατικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ