Μελέτη για την ιδιωτική ασφάλιση αποκαλύπτει έλλειμμα 50 δισ. σε 40 χρόνια. Γιατί σιωπά το Μαξίμου;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μελέτη του Τομέα Εσόδων του Επικουρικού, η οποία κρατείται μυστική από το Μέγαρο Μαξίμου και παρουσιάζει σήμερα το iEidiseis.gr, δείχνει έλλειμμα 49,3 δισ. ευρώ σε 40 χρόνια (2021-2061).

Μπορεί το υπουργείο Εργασίας να υποστηρίζει ότι διαθέτει οικονομικές μελέτες που δείχνουν υψηλές αποδόσεις στην επικουρική σύνταξη με την ιδιωτική διαχείριση των εισφορών, ωστόσο δεν διαθέτει αναλογιστικές μελέτες που πιστοποιούν ότι δεν υπάρχει από την άλλη και πρόβλημα στο υφιστάμενο δημόσιο ταμείο για τις αποδοχές (συντάξεις) των 5 εκ. νυν και μελλοντικών συνταξιούχων που έχουν «ακουμπήσει» τις αποταμιεύσεις τους στο ΕΤΕΑΕΠ.

Μάλιστα σχετική μελέτη του Τομέα Εσόδων του Επικουρικού, η οποία κρατείται μυστική από το Μέγαρο Μαξίμου και παρουσιάζει σήμερα το iEidiseis.gr, δείχνει έλλειμμα 49,3 δις ευρώ σε 40 χρόνια (2021-2061), ενώ ακόμη και κατά την πρώτη περίοδο αποκοπής των εισφορών από το ενιαία επικουρικό ΕΤΕΑΕΠ εντοπίζεται έλλειμμα άνω των 3 δις (10ετία).

Την ίδια στιγμή οι κ.κ. Χατζηδάκης και Τσακλόγλου υποστηρίζουν ότι η ιδιωτική διαχείριση των αποθεματικών θα φέρει γενικότερα θετικά (οικονομικά) αποτελέσματα (σ.σ. τα οποία εντοπίζονται στις μελέτες του υπουργείου εργασία, αν και αυτές δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα προκειμένου να δούμε τις παραδοχές πάνω στις οποίες στηρίχτηκαν), κάτι που, κατά την κυβερνητική ρητορική, θα επηρεάσει θετικά και τον νυν ταμείο δημόσιας διαχείρισης (και νοητής κεφαλαιοποίησης) ΕΤΕΑΕΠ.

Ωστόσο, οι αρμόδιοι δείχνουν να αγνοούν:

-Οι αποδόσεις των αγορών δεν οδηγούν σε εγγυημένο εισόδημα, αν και οι καταβολές (εισφορές) είναι δεδομένες, εγγυημένες και σταθερές για τους ιδιώτες διαχειριστές (6% επί των αμοιβών).

-Στο πλαίσιο της ελεύθερης διακίνησης των κεφαλαίων τα αποθεματικά θα μπορούν να επενδύονται στο εξωτερικό (σ.σ. όπου κατά κανόνα οι αποδόσεις, που ενδιαφέρουν διαχειριστές και ασφαλισμένους, είναι υψηλότερες). Άρα το νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα δεν εγγυάται επενδύσεις, ανάπτυξη και απασχόληση στην Ελλάδα.

-Αλλά, ακόμη και εάν αυξηθεί η απασχόληση στην Ελλάδα, αυτό που ενδιαφέρει για την βιωσιμότητα του υφιστάμενου ασφαλιστικού ταμείου είναι τα (συνεχή) έσοδα. Από την στιγμή που οι νέοι ασφαλισμένοι υπάγονται υποχρεωτικά στο νέο ιδιωτικό-κεφαλαιοποιητικό ταμείο, κλείνει ταυτόχρονα η στρόφιγγα της οικονομικής «αιμοδότησης». Ενώ τυχόν αύξηση των αμοιβών των ήδη εργαζομένων (παραγωγικότητα της εργασίας, ωριμάνσεις κ.λπ.), αυτό συνεπάγεται και μεγαλύτερες εκροές για συντάξεις στην συνέχεια. Έτσι καταρρίπτεται κάθε κυβερνητικός μύθος για την δήθεν διασφάλιση της αποταμιευμένης περιουσίας (εισφορών) 5 εκ. ασφαλισμένων (3,5 εν ενεργεία μισθωτοί του ιδιωτικό και δημόσιου τομέα, συν δικηγόροι, μηχανικοί και ορισμένοι άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες, συν περίπου 1,5 εκ. ήδη συνταξιούχοι).

Την ίδια στιγμή οι υπηρεσίες του ΕΤΕΑΕΠ «έτρεξαν πέντε σενάρια για το έλλειμμα του Επικουρικού, όπου το ενδιάμεσο σενάριο αποκαλύπτει έλλειμμα 2,5 δις μέχρι το 2030 και σχεδόν 50 δις σε 40 χρόνια (2061).

Το κολοσσιαίο αυτό ποσό είτε θα αφαιρεθεί από τις τσέπες των 5 εκ. συνταξιούχων και ασφαλισμένων, είτε θα αυξηθεί αντίστοιχα το δημόσιο χρέος κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, 30% πάνω από το δυσθεώρητο χρέος του 212% του ΑΕΠ σήμερα (2022).

Το 2071 (μετά 50 έτη) η μελέτη βγάζει σωρευτικό έλλειμμα 77 δις, αν και οι υποχρεώσεις του δημόσιου ΕΤΕΑΕΠ θα συνεχίζονται για πολλά χρόνια ακόμη (σ.σ. δεδομένου ότι ο 20χρονος που εισήλθε στην αγορά εργασίας φέτος, τη δεδομένη χρονιά θα είναι συνταξιούχος και θα προσμένει παροχές για τουλάχιστον άλλα 17 χρόνια (προσδόκιμο ζωής το 88ο έτος).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σχετική μελέτη των υπηρεσιών του ΕΤΕΑΕΠ, η οποία κρατείται μυστική από το Μέγαρο Μαξίμου, έγινε με βάσει πέντε σενάρια με μέσες αμοιβές την περίοδο αναφοράς τα: 650 € (σημερινός βασικός μισθός), τα 750 €, τα 856 €, τα 960 € που αποτελούν τη μέση αμοιβή σήμερα και τα 1.000 €. Ως προς τους μήνες απασχόλησης επιλέγει το χαμηλότερο σενάριο με μέση απασχόληση 6 μηνών (και αποδοχές μόλις 6 μηνών και όχι 14 που αφορούν στην πλήρη απασχόληση, συν τα Δώρα στον ιδιωτικό τομέα).

Και αυτό γιατί κυριαρχεί η μερική και διαλείπουσα εργασία, λόγω της υψηλής απασχόλησης στον τουρισμό (εργασία με την σεζόν), αλλά και το γεγονός ότι ορισμένοι κλάδοι (επαγγελματίες, αγρότες κ.α.) δεν έχουν επικουρική ασφάλιση, άρα από τις 100.000 εισερχομένους στην αγορά εργασίας ετησίως, ορισμένοι δεν θα καταβάλλουν ποτέ στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου εισφορές υπέρ ΕΤΕΑΕΠ.

Η μελέτη με τα εφιαλτικά προβλήματα του νέου Ασφαλιστικού

1 asfalistiko pinakes 29 6 2021

2 asfalistiko pinakes 29 6 2021

ΔΗΜΟΦΙΛΗ