Κόλαφος για τον Χατζιδάκη η έκθεση της Αναλογιστικής Αρχής για το ασφαλιστικό: «Θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση 78 δις»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η μεταφορά των εισφορών σε ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα συνεπάγεται ένα κενό που προσεγγίζει (μετριοπαθές σενάριο) το 47% του ΑΕΠ (σ.σ.: πέραν του 212% του ΑΕΠ που θα φτάσει φέτος το χρέος).

«Έχουμε ένα σύστημα σε ισορροπία» (δημόσιο επικουρικό) και εάν περάσουμε σε ένα νέο κεφαλαιοποιητικό με ιδιωτική διαχείριση «θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση 78 δις» υποστηρίζει η Εθνική Αναλογιστική Αρχή αναφορικά με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τις επικουρικές συντάξεις.

Και ακολούθως έρχεται η μελέτη του ΟΔΗΧ και υποστηρίζει ότι «στο βασικό σενάριο (σ.σ. μεταξύ των τεσσάρων σεναρίων που εξετάζει), «ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ το 2070 είναι ελάχιστα υψηλότερος -σε σύγκριση με το σενάριο χωρίς μεταρρύθμιση- κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ…».

Δηλαδή, έρχεται η δημόσια (κυβερνητική υπηρεσία) Εθνική Αναλογιστική Αρχή και υποστηρίζει ότι έτσι όπως έχει εξελιχθεί το (υφιστάμενο) επικουρικό, είναι απόλυτα βιώσιμο.

Η μεταφορά των εισφορών σε ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα συνεπάγεται ένα κενό που προσεγγίζει (μετριοπαθές σενάριο) το 47% του ΑΕΠ (σ.σ.: πέραν του 212% του ΑΕΠ που θα φτάσει φέτος το χρέος). Και αυτά τα χρήματα (ασφαλιστικό κενό 78 δις) θα πρέπει είτε να τα δανειστεί το δημόσιο, αυξάνοντας το κρατικό χρέος, είτε να τα στερήσει από τους νυν και μελλοντικού συνταξιούχος.

Και ακολούθως έρχεται ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΗΧ) με άλλη μελέτη και υποστηρίζει η μετάβαση στο νέο σύστημα θα κοστίσει για το χαρείς του δημοσίου τουλάχιστον δύο (2) ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ παραπάνω, ανάλογα με το σενάριο. Και σε μια τέτοια περίπτωση αυτό το κόστος (δανεισμός για την διασφάλιση των σημερινών συντάξεων και καταβολή των μελλοντικών υποχρεώσεων) θα μεταφερθεί στους φορολογούμενους του μέλλοντος. Αυτούς που, υποτίθεται, θέλει να ενισχύσει το κυβερνητικό σχέδιο…

Με βάσει τα ανωτέρω στοιχεία, δύο κυβερνητικές υπηρεσίες, η Εθνική αναλογιστική αρχή (ΕΑΑ) και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΗΧ) λένε στην κυβέρνηση «πάρε πίσω στο σχέδιο» (σ.σ. με την έννοια ότι σε κάθε περίπτωση αυτό κάνει τα πράγματα χειρότερα από οικονομικής άποψης, προκαλεί κοινωνική ανισορροπία και «φορτώνει» του νέους με πρόσθετο χρέος). Αλλά και ένα τρίτο Ινστιτούτο, ανεξάρτητο αλλά φορέας των επιχειρηματικών απόψεων, το ΙΟΒΕ, δεν βρίσκει τα καλυτέρα λόγια για την «μετάβαση» στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα.

7 διαψεύσεις…
Αναλυτικά τα επτά ψεύδη του νέου συστήματος:

1ος Ισχυρισμός: Το σημερινό σύστημα δεν είναι βιώσιμο.

Απάντηση Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής: « Οι τέσσερις αυτές παράμετροι διατηρούν το σύστημα σε ισορροπία και δεν απαιτούνται παρεμβάσεις εξωγενώς για τη διαμόρφωση του εκάστοτε ύψους των συντάξεων». (Σελ 11 της μελέτης).

2ος Ισχυρισμός: Το νέο σύστημα εγγυάται αποδόσεις και υψηλότερες παροχές.

Απάντηση Αναλογιστικής Αρχής: «στα κεφαλαιοποιητικά συστήματα θεσπίζονται κανόνες που αποσκοπούν να καταστήσουν εφικτή τη χρηστή, συνετή και αποτελεσματική διαχείριση των κεφαλαίων τους και να διασφαλίσουν ένα υψηλό επίπεδο ασφάλειας για τις παροχές όλων των μελλοντικών συνταξιούχων ». Οι συντάξεις θα είναι το πολύ 11%-13% υψηλότερες.

3ος Ισχυρισμός: Οι νέοι θα πληρώνουν για τις δικές τους συντάξεις

Απάντηση: «Στο βασικό σενάριο (MMM), ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ το 2070 είναι ελάχιστα υψηλότερος -σε σύγκριση με το σενάριο χωρίς μεταρρύθμιση- κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ» (Μελέτη ΟΔΗΧ). Οι νέοι δηλαδή, εκτός από το 360 δις του χρέους που του κληροδοτεί η προηγούμενη γενιά, θα κληθούν να πληρώσουν και άλλα 78 δις (σ.σ. σύνολο 438 δις ευρώ) προκειμένου οι γονείς τους να λαμβάνουν ικανοποιητικές συντάξεις.

4ος Ισχυρισμός: Τα κεφάλαια (από την κεφαλαιοποίηση των εισφορών του επικουρικού) θα ενισχύσουν την οικονομική δραστηριότητα.

Απάντηση: «Τα αυξημένα δημόσια έσοδα μακροχρόνια καλύπτουν πλήρως τις σωρευτικές δημοσιονομικές απώλειες των πρώτων ετών, σε πραγματικούς όρους το 2040, υπό το σενάριο βάσης» σύμφωνα με τρίτη (οικονομική) μελέτη, αυτή τη φορά του ΙΟΒΕ, για τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία. Κοντολογίς, για τουλάχιστον 19 χρόνια, μέχρι το 2040, την περίοδο δηλαδή που θα απαιτούνται δράσεις και κίνητρα οικονομικής μεγέθυνσης, η ελληνική οικονομία θα «πληρώνει» το κόστος της μετάβασης.

5ος Ισχυρισμός: Θα αυξηθούν οι επενδύσεις.

Απάντηση: Μόλις το 50% των συγκεντρωθέντων κεφαλαίων θα επενδύονται εγχωρίως (Ελλάδα) και τα υπόλοιπα στο εξωτερικό (Μελέτη ΙΟΒΕ).

6ος Ισχυρισμός: Θα πυροδοτηθεί η απασχόληση.

Απάντηση: Κατά το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών «Στο σενάριο βάσης, η απασχόληση ενισχύεται κατά 0,08% το 2032, 0,18% το 2042 και 0,39% το 2070 λόγω της μεταρρύθμισης… σε σύγκριση με το επίπεδο της απασχόλησης που εκτιμάται ότι θα καταγραφόταν την ίδια περίοδο εάν η μεταρρύθμιση δεν λάμβανε χώρα». (Σ.Σ.: Δηλαδή το ΙΟΒΕ λέει ότι η μετάβαση στο νέο κεφαλαιοποιτικό σύστησα η Απασχόληση θα έχει μηδαμινά αποτελέσματα σε σχέση να μην κάναμε τίποτε. Και το τίποτε χρειάζεται προσπάθεια για να το… επιτύχεις).

7ος Ισχυρισμός: Αποτελεί προστασία των συντάξεων από το Δημογραφικό.

Απάντηση: Εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως το Δημογραφικό όχι μόνο θα διαλύσει την Επικουρική, ανεξάρτητος συστήματος που θα ισχύει, η οποία όμως αποτελεί μόλις το 15% των αποδοχών των συνταξιούχων, αλλά θα καταλύσει τόσο τις κύριες συντάξεις (85% των αποδοχών) και την εθνική οικονομία, όσο και το ίδιος το έθνος.

Από το ieidiseis.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ