Άνθησαν οι λεβάντες στην Βόρεια Πιερία – Ένα υπέροχο θέαμα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε ένα παραμυθένιο σκηνικό έχουν μετατραπεί τα χωράφια με τις ανθισμένες λεβάντες στην Βόρεια Πιερία. Τα χωράφια με τις ανθισμένες λεβάντες συνδυάζουν ομορφιά και μεθυστική μυρωδιά. Ένα πραγματικά υπέροχο θέαμα της φύσης με χρώματα μπλε-βιολετί και μωβ από τα άνθη τους.

04C25F62 7E43 4580 9244 D7CAFBB90FEB 0770D749 F74D 4786 BBDD 0CF81E3B5BBB 7EDF4EE3 F161 4152 93DC 02D01DE7D29E B4049F03 CD13 43CB AE00 6684A76953C4

Στα χωράφια αυτές τις μέρες της ανθοφορίας της λεβάντας, το βούισμα των μελισσών ακούγεται σε μεγάλη απόσταση. Οι ανθισμένες λεβάντες αποτελεί πόλο έλξης για εκατοντάδες χιλιάδες μέλισσες οι οποίες συλλέγουν το νέκταρ και την γύρη αυτού του πραγματικά αρωματικού και φαρμακευτικού φυτού μετατρέποντας το σε ένα ιδιαίτερο εξαιρετικό μέλι. Όμως όχι μονό η μέλισσες αλλά και το βλέμμα των ανθρώπων που διέρχονται από την περιοχή με τα λεβαντοχώραφα μαγνητίζεται από τις ανθισμένες λεβάντες όπου το υπέροχο αναζωογονητικό και χαλαρωτικό άρωμα της λεβάντας κυριαρχεί.

Ο καλός καιρός ευνόησε ώστε η λεβάντα να είναι σε πλήρη άνθιση και σε λίγες μέρες ξεκινά η συγκομιδή του ανθού της. Η περίοδος ανθοφορίας της λεβάντας διαρκεί περίπου 10 ημέρες όπου κατά τέλος ακόλουθη η συγκομιδή του ανθούς. Ο ανθός με ειδικές συλλεκτικές μηχανές θα συλλεχτεί και θα μεταφερθεί στα ειδικά αποστακτήρια για περαιτέρω επεξεργασία, ώστε να παραχθεί το πολύτιμο αιθέριο έλαιο της λεβάντας. Το αιθέριο έλαιο της λεβάντας εκτός από το να κρατάει τον σκόρο μακριά από την ντουλάπα μας, χρησιμοποιείται στην παραγωγή καλλυντικών χάρη στις αντισηπτικές, επουλωτικές και αναπλαστικές ιδιότητες ενώ περιέχεται και στην σύνθεση διαφόρων φαρμακευτικών προϊόντων λόγω των ιδιοτήτων της που ωφελούν την υγεία μας.

Αν αυτές τις μέρες βρεθείτε στην Βόρεια Πιερία μη παραμελήσετε να φωτογραφίσετε τις όμορφες ανθισμένες λεβάντες και να αποτυπώσετε μια εικόνα που έχει ξεπηδήσει μέσα από ένα φυσικό πίνακα ζωγραφικής.

Δημήτρης Ρουκάς M.Sc. Τεχν. Γεωπόνος Επιστημονικός Συνεργάτης Π.Ε. Πιερίας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ