Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, 2022

Ανάκαμψη και ανθεκτικότητα για την μικρή επιχειρηματικότητα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επικοινωνιακό σόου το καλάθι του νοικοκυριού

«Γκρεμίζει» το βάθρο που έχτισε για τον εαυτό του...

Αρχίζουν έρευνες για υδρογονάνθρακες και νότια της Κρήτης

Ακόμα και σημερΑ  Σάββατο αναμένεται να βγει η νέα...

Πόση θα ειναι τελικά η μείωση στα διοδια στην Αττικη Οδό

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύμβαση για παραχώρηση της Αττικής...

Η Βενζινη πανω απο 2 ευρω μόνο στην Ελλάδα

Μια παράλογη εικόνα παρουσιάζουν οι τιμές των καυσίμων στην...

Αναλυτικά οι νέες επιδοτήσεις ρευματος για τον μήνα Δεκέμβριο

Τις νέες επιδοτήσεις στα τιμολόγια για την κατανάλωση ηλεκτρικού...

Πλειστηριασμοί Μητσοτάκη: Ακόμα και για 1 ευρώ χρέος στις τράπεζες

Πλειστηριασμοί Μητσοτάκη: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να νομοθετήσει σε...

Οι ώρες που πρέπει να μειώνουμε την κατανάλωση ηλεκτρικού!

Η ενεργειακή κρίση έχει οδηγήσει τα περισσότερα ελληνικά...

Το «κοράκι» είναι η Εθνική Τράπεζα και ο Π. Μυλωνας

Το δάνειο της Ιωάννας Κολοβού άνηκε στην Εθνική Τράπεζα....

Έρχονται 5.000 εργάτες γης εποχιακής απασχόλησης απο την Αίγυπτο

Στη συμφωνία με την Αίγυπτο για την εποχιακή απασχόληση...

Αποκάλυψη: Ξεπερνάνε καθε φαντασία οι πρακτικές των τραπεζών με τις ευλογίες της ανάλγητης κυβέρνησης Μητσοτακη

Η Αριάδνη Νούκα Δικηγόρος μιλάει για τους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις στο Kontra - Από την εκπομπή ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ που παρουσιάζουν ο Φοίβος Κλαυδιανός, ο Κώστας Πουλακίδας και ο Σπύρος Σουρμελίδης

Τα εκτός σχεδίου που νομιμοποιούνται

Την αμετάκλητη κατάργηση της κατά παρέκκλιση εκτός σχεδίου...

Το δικηγορικό σώμα κατά της Τράπεζας της Ελλάδος για τους πλειστηριασμούς των Funds

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ...

Οι νέες καυτές τιμές στο ρευμα για τον μηνα Δεκέμβριο

Νέες χρεώσεις για τα τιμολόγια στο ρεύμα που θα...

Σαφάρι ελέγχων της ΑΑΔΕ για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Τρόπους να περιοριστεί στο μέγιστο δυνατό η απόκρυψη...

Σε εποχές πρωτόγνωρες λόγω της παγκόσμιας πανδημίας, μετά από 10 χρόνια βαθιάς οικονομικής κρίσης και συρρίκνωσης του εθνικού Α.Ε.Π., με τον ιδιωτικό τομέα (λιανεμπόριο, εστίαση, τουρισμός) να αναζητά λύσεις – οξυγόνο για την επόμενη ημέρα, την στιγμή που οι κοινωνικές ανισότητες μεγεθύνονται και η εγκληματικότητα γίνεται πρωτοσέλιδο με αλλεπάλληλα κρούσματα, οι συναινέσεις και οι συνέργειες είναι μονόδρομος.

Ο εποικοδομητικός διάλογος, η αλληλοκατανόηση και η δημιουργική σύνθεση μέσω διαφορετικών θέσεων, αντιλήψεων, ιδεολογιών και συμφερόντων, πέρα και πάνω από ευκαιριακά μικροκομματικά οφέλη, μακριά από τον λαϊκισμό και την δημαγωγία, είναι μονόδρομος.

Ως εμπορικός κλάδος έχουμε υποστεί αλλεπάλληλα και εκτεταμένα κλεισίματα (lockdowns) και τηρήσαμε – τηρούμε όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα με σεβασμό στους πελάτες μας και στον συνάνθρωπό μας, χωρίς να έχουμε λάβει αντικειμενικά και αναλογικά τις δέουσες ενισχύσεις.

Επιπρόσθετα τα τελευταία χρόνια βλέπουμε την Ελληνική περιφέρεια και δη τις μικρές πόλεις να έχουν απολέσει υπηρεσίες (εφορίες, δικαστήρια, αστυνομικά τμήματα, ταχυδρομεία, τραπεζικά καταστήματα) και να υπάρχει μία μονοδιάστατη συγκέντρωση τους κυρίως στις έδρες των νομών.

Είναι υπαρκτές και σεβαστές οι ανάγκες τους για οικονομική βιωσιμότητα, για διοικητική αναδιάρθρωση, για παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών και όλοι επικροτούμε την προώθηση της ψηφιοποίησης και των σύγχρονων τεχνολογιών τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα της χώρας.

Παράλληλα όμως, σημαντικές ιδιωτικές εταιρείες και ιδιαίτερα τα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και η Τράπεζα της Ελλάδος, έχουν εθελοντικά δεσμευτεί σε αποδοχή των αρχών της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης (Ε.Κ.Ε.) και μάλιστα έχουν θέσει και διαφημίσει με κάθε τρόπο την δέσμευσή τους σε πολιτικές με επίκεντρο τον Άνθρωπο & την Κοινωνία.

Τον Άνθρωπο & την Κοινωνία, που εν μέσω Covid & παρατεταμένης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης βιώνει το κλείσιμο τραπεζικών καταστημάτων ανά την χώρα, γεγονός που δεν συμβάλει ούτε στην οικονομική ανάπτυξη των περιοχών μας ούτε στην στοιχειώδη εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών μας μετατρέποντας μας σε πολίτες υποδεέστερης κατηγορίας.

Ο τοπικός τραπεζικός υπάλληλος αποτελεί για εμάς την ανθρώπινη υπόσταση της τράπεζας, προσδίδει ανθρώπινη υπεραξία στις επαφές και συναλλαγές, ενώ παράλληλα αποτελεί τον έγκριτο και έμπιστο σύμβουλό μας στο μέτρο και όριο των αρμοδιοτήτων του. Ιδιαίτερα δε για τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας, η μη προσβασιμότητα στα τραπεζικά καταστήματα προκαλεί μία επαυξημένη δυσχέρεια.
Και όλα αυτά από τον τραπεζικό τομέα που έχει δεχθεί προνομιακή προστασία από το Κράτος, που έχει επανακεφαλαιωθεί κατ’ επανάληψη, που δρα διαχρονικά με υπέρμετρες χρεώσεις και που παραμένει απών από την στήριξη των πολύ μικρών, μικρών & μεσαίων επιχειρήσεων τα τελευταία δέκα χρόνια!

Δυστυχώς αποσπασματικές δράσεις «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης» και χορηγίες αθλητικών και πολιτιστικών γεγονότων εκ μέρους των τραπεζών δεν μπορούν να καλύψουν το έλλειμμα ουσιαστικής – δίκαιης χρηματοδοτικής στήριξης στον Άνθρωπο & στην Κοινωνία, την τελευταία δεκαετία.

Ένα έλλειμμα που χωρίς τις απαραίτητες από καιρό νομοθετικές εκ μέρους της Βουλής πρωτοβουλίες, επιτείνει τα προβλήματα βιωσιμότητας πολιτών και επιχειρήσεων και ενδεχομένως να δημιουργήσει σε μία αφυδατωμένη οικονομικά κοινωνία, αθέμιτες συνθήκες για ανάπτυξη παράνομης δράσης παρατραπεζικών κυκλωμάτων – τοκογλυφίας.

Τον κίνδυνο αυτό είχε διαπιστώσει από το 2020 νομοθετώντας για τις μικροπιστώσεις (Ν. 4701/2020) ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κος Α.Γεωργιάδης δηλώνοντας: «Ο θεσμός αντικαθιστά τη μάστιγα της τοκογλυφίας με θεσμικό τρόπο, πολύ λογικότερα επιτόκια και καθαρές συναλλαγές. Έτσι μικρές επιχειρήσεις θα μπορούν πολύ γρήγορα να αποκτούν πρόσβαση σε αυτά τα κεφάλαια χωρίς να υπάρχει τραπεζικός δανεισμός. Ο τόκος θα είναι σε λογικά επίπεδα και θα είναι ελεγχόμενος από το κράτος»

(Πηγή: https://www.skai.gr/news/finance/georgiadis-ston-skai-gia-mikropistoseis-pos-tha-dinontai-daneia-eos-25000-eyro )

Ας ελπίσουμε ότι σύντομα ο νόμος για τις μικροπιστώσεις που ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα πριν ένα χρόνο (30/06/2020) θα ενεργοποιηθεί στην πράξη καθώς προβλέπει την πρόσβαση σε μικρή ροή χρηματοδότησης για πολύ μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις. Αποτελεί ένα πρώτο θετικό βήμα αλλά υπολείπονται αρκετά ακόμη σε επίπεδο νομοθεσίας.

Είναι η στιγμή όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου να συνεννοηθούν και να συμφωνήσουν σε βασικές αρχές για τον κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο των τραπεζών ιδιαίτερα δε σε περιοχές όπου το επικείμενο κλείσιμο των τραπεζικών καταστημάτων δημιουργεί δυσχερείς συνθήκες σε επίπεδο καθημερινότητας και ενδεχομένως επιτείνει τις κοινωνικές ανισότητες.

Μεμονωμένες και αποσπασματικές αντιδράσεις τοπικών παραγόντων – αιρετών για αποτροπή των ήδη ειλημμένων αποφάσεων είναι θετικές αλλά εν τοις πράξεις ανίσχυρες και αναποτελεσματικές.

Τις νομοθετικές βελτιώσεις μέσω Κοινοβουλίου αλλά και την συμμόρφωση των τραπεζών στις αρχές της εταιρικής κοινωνικής ευθύνη όπου εθελοντικά έχουν αυτοδεσμευτεί, πρέπει να στηρίξουμε κεντρικά, στρατηγικά και συντονισμένα οι Δήμοι μέσω της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε), οι Περιφέρειες μέσω της Ένωσης Περιφερειών της χώρας (ΕΝ.Π.Ε) και εμείς ως έμποροι μέσω της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (Ε.Σ.Ε.Ε.).

Ο κοινωνικός και αναπτυξιακός ρόλος του τραπεζικού τομέα είναι απαραίτητος τόσο για την κοινωνία & την επιχειρηματικότητα όσο και για τις ίδιες τις 4 συστημικές τράπεζες, εδραιωμένος σε μία νέα win – win σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και επαρκούς – ασφαλούς χρηματοδότησης.

Μέσα από αλληλοσεβασμό, συναινέσεις και άμεσες συνέργειες (Κοινοβούλιο, Τράπεζες, ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ, ΕΣΕΕ) με απαρχή αυτά τα βασικά και θεμελιώδη βήματα σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, το μέλλον της ιδιωτικής μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας της χώρας μας έχει ελπίδες να παύσει προοδευτικά, να είναι επισφαλές και αβέβαιο, με ότι θετικό αυτό συνεπάγεται για την βιωσιμότητα της κοινωνικής συνοχής.

Με αυτόν τον τρόπο ενεργητικής διαβούλευσης, βάσιμα θα αισιοδοξούμε ότι το Εθνικό Σχέδιο ανάκαμψης & ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και οι προβλεπόμενες δράσεις του, είναι εφικτό να αποτελέσουν εφαλτήριο ανάπτυξης με απτά αποτελέσματα στην κοινωνία και στην μικρή επιχειρηματικότητα.

4296287B E794 4503 8300 CB90B9AFAE5A
Αναστασία Λάμπου
Πρόεδρος Εμπορικού & Προμηθευτικού Συλλόγου Ξυλοκάστρου, ο ΕΡΜΗΣ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος με την “προκλητική” εμφάνιση του Νίκου Ευαγγελάτου στον αέρα του Mega

Ξαφνικά χαμός στα Social Media για τον Νίκο Ευαγγελάτο που εμφανίστηκε στην εκπομπή του ιδιαίτερα "ορεξάτος" για ενημερωση. Μάλιστα σε κάποια στιγμή έδειχνε να μην χωράνε τα ρούχα του.

Ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ του Δημήτρη Γιαννακόπουλου δωρίζει 100 ευρώ τον μήνα για ψώνια στα σούπερ...

Με απόφαση του επικεφαλής του ομίλου Δημήτρη Γιαννακόπουλου οι...

«Ντροπή σου»! Επίθεση στον Λιάγκα από παιδί που μεγάλωσε στην Κιβωτό

Σκηνές απείρου κάλλους εκτυλίχθηκαν στον αέρα της εκπομπής «Πρωινό»...

Σάλος με την επίθεση Μαστοράκη σε ΑΝΤ1: Εσυ τεκνο μου που γράφτηκες μόνο για το...

Απιστευτη επίθεση του Νίκου Μαστοράκη στον ΑΝΤ1 για το...

Τελος εποχής για τον Γιώργο Παπανδρέου – Αποχωρει με ψηλα το κεφάλι

Ζούμε ιστορικές στιγμές με τον Γιωργο Παπανδρέου να αποχωρει...

Εύγε! Ο Γιώργος Καραμέρος έβαλε στη θέση του τον φυσιογνωμιστή Evan Γεωργουλάκη

Η απάντηση του Γιώργου Καραμέρου στον φυσιογνωμιστή των Media:"Αυτό...

Στο 4,6 % η διαφορά-Δημοσκόπηση του Ν. Καρδούλα που έπεσε μέσα σε όλες τις δημοσκοπήσεις...

Αποτελέσματα μη κερδοσκοπικής έρευνας Νίκου Καρδούλα για πρόθεση ψήφου...

Άρθρο – κόλαφος για την δημοσκόπηση του Mega

Οι δημοσκοπήσεις πέφτουν συχνά μέσα και πολλές φορές έξω....

Κιβωτός του Κόσμου: Η αθέατη όψη ενός κυβερνητικού σκανδάλου

Άλλαξε η διοίκηση και ουσιαστικά κρατικοποιείται η μέχρι πρότινος...