Γερμανία: Μεγάλη ανησυχία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ανακοινώσεις του υπουργείου υγείας του Ισραήλ, προκάλεσαν συναγερμό στην Γερμανία. Και τίθεται πλέον ευθέως ερωτήματα όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer αν αναλογιστούμε την ραγδαία μείωση της αποτελεσματικότητας του σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Όπως αποκάλυψε σε εκτενές ρεπορτάζ στο Open ο Παντελής Βαλασόπουλος από το Βερολίνο, οι εξελίξεις που προκύπτουν από την νέα μετάλλαξη και την πτώση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου στο Ισραήλ, η οποία σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση έχει κατέβει στο 64% από το 91% που βρισκόταν, προκαλεί μεγάλη ανησυχία.

Το νέο στοιχείο όμως που υποχρεώνει τους Γερμανούς ειδικούς να ζητήσουν άμεση αναστολή της στρατηγικής χαλάρωσης των μέτρων, είναι ότι το ότι 7% όςων νόσησαν βαριά στο Ισραήλ, είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Pfizer.
Μέχρι στιγμής από την Ελλάδα δεν υπάρχει κάποια αντίδραση.

Το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε τη Δευτέρα μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου Pfizer / BioNTech COVID-19 στην πρόληψη λοιμώξεων και συμπτωματικών ασθενειών, αλλά διαβεβαίωσε ότι παραμένει εξαιρετικά αποτελεσματικό στην πρόληψη της σοβαρής εκδήλωσης της νόσου.

Η μείωση συνέπεσε με την εξάπλωση της παραλλαγής Delta και το τέλος των περιορισμών κοινωνικής απόστασης στο Ισραήλ.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη τόσο της μόλυνσης όσο και της συμπτωματικής νόσου μειώθηκε στο 64% από τις 6 Ιουνίου, όπως ανέφερε το Ισραηλινό Υπουργείο Υγείας. Ταυτόχρονα, το εμβόλιο ήταν 93% αποτελεσματικό στην πρόληψη νοσηλείας και σοβαρής νόσησης από τον κοροναϊό.

Το υπουργείο στη δήλωσή του ωστόσο δεν ανέφερε ποιο ήταν το προηγούμενο επίπεδο αποτελεσματικότητας του συγκεκριμένου εμβολίου καιδεν παρείχε περαιτέρω λεπτομέρειες. Ωστόσο, αξιωματούχοι του υπουργείου δημοσίευσαν μια έκθεση τον Μάιο ότι οι δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer παρέχουν περισσότερο από 95% προστασία έναντι λοίμωξης, νοσηλείας και θνησιμότητας. Το γιατί υπάρχει τέτοια ραγδαία πτώση στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου όσον αφορά την προστασία από την λοίμωξη, είναι άγνωστο και προκαλεί ερωτηματικά.

Εκπρόσωπος της Pfizer αρνήθηκε να σχολιάσει τα δεδομένα από το Ισραήλ, αλλά ανέφερε άλλες έρευνες που δείχνουν ότι τα αντισώματα που δημιουργούνται από το εμβόλιο ήταν ακόμη σε θέση να εξουδετερώσουν όλες τις τρέχουσες παραλλαγές του ιού, συμπεριλαμβανομένου του Delta, αν και με μειωμένη ισχύ.

Περίπου το 60% των 9,3 εκατομμυρίων κατοίκων του Ισραήλ έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου της Pfizer σε μια πρωτοφανή εκστρατεία εμβολιασμού που οδήγησε στην ραγδαία μείωση των κρουσμάτων από πάνω από 10.000 τον Ιανουάριο σε μονοψήφια νούμερα τον Ιούνιο.

Αυτό ώθησε το Ισραήλ να ακυρώσει σχεδόν όλα τα περιοριστικά μέτρα στις κοινωνικές αποστάσεις, καθώς και την υποχρεωτική χρήση μάσκας, αν και το τελευταίο επαναφέρθηκε εν μέρει τις τελευταίες ημέρες. Ταυτόχρονα, η μετάλλαξη Delta, η οποία έχει γίνει μια παγκόσμια κυρίαρχη παραλλαγή του Κορωνοϊού, άρχισε να εξαπλώνεται στην χώρα.

Έκτοτε, οι καθημερινές περιπτώσεις αυξήθηκαν σταδιακά, φτάνοντας τις 343 την Κυριακή. Ο αριθμός στους σοβαρά νοσούντες αυξήθηκε σε 35 από 21.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ