Ύποπτη η πρόθεση της κυβέρνησης να μην ελέγξει «περίεργη» δημοσκόπηση…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε κοινή δήλωση προχώρησαν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής από κοινού με τον τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Μάριο Κάτση, θέτοντας σειρά ερωτημάτων για την απροθυμία του προέδρου της Επιτροπής, Αθανάσιου Μπούρα, να ικανοποιήσει το αίτημα ελέγχου της δημοσκόπησης της Opinion poll που δημοσιεύθηκε στις 31/05/2021. «Το αίτημά μας παραμένει ενεργό και θα προβούμε σε σχετικές πρωτοβουλίες» ξεκαθαρίζουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με πληροφορίες απο το documentonews.gr

Σύμφωνα με την κοινή δήλωση, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής απέρριψε σήμερα το αίτημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε υποβληθεί εδώ και ένα μήνα, ώστε να ζητηθούν περαιτέρω στοιχεία σχετικά με τη δημοσκόπηση της Opinion poll που δημοσιεύθηκε στις 31/05/2021, όπως προβλέπει η νομοθεσία βάσει του αρ.4 παρ.8 του νόμου 3603/2007. Προσθέτουν δε ότι ως αιτιολογία ο πρόεδρος επικαλέσθηκε αποκλειστική αρμοδιότητα της εταιρίας Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων, επιχείρημα αυθαίρετο όπως είναι φανερό από τον παραπάνω νόμο που δίνει δυνατότητα ελέγχου και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

«Η Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων ουδέποτε, κατά δήλωση του ίδιου του Προέδρου της, συνεδρίασε και επί 13 χρόνια παραμένει “άφωνη” . Το γεγονός ότι η κυβερνητική πλειοψηφία αρνείται να τηρήσει το νόμο και να κάνει δεκτό το αίτημα βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον έλεγχο συγκεκριμένης δημοσκόπησης όπως ρητά δίνει τη δυνατότητα ο σχετικός νόμος, εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τις προθέσεις της κυβέρνησης» αναφέρουν και ρωτούν τα εξής:

«Αρνείται να εφαρμόσει το νόμο γιατί επιδιώκει να αποφύγει τον έλεγχο στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση; Αρνείται να εφαρμόσει το νόμο γιατί φοβάται πως ένας τέτοιος έλεγχος μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο ελέγχου και άλλων δημοσκοπήσεων στο μέλλον; Γιατί να μην θέλει η κυβέρνηση να επιβεβαιωθεί η άρτια και σύμφωνα με τους κανόνες της στατιστικής επιστήμης, διενέργεια της συγκεκριμένης ή άλλων δημοσκοπήσεων;».

Επιπλέον, επισημαίνουν πως η πρόθεσή της πλειοψηφίας να μην ανοίξει το ζήτημα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, που άπτεται της ποιότητας της Δημοκρατίας και της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος, είναι παραπάνω από εμφανής και την εκθέτει. «Το αίτημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παραμένει ενεργό διότι θεωρούμε προσχηματική την επίκληση των λόγων απόρριψής του. Ως εκ τούτου θα προβούμε σε σχετικές πρωτοβουλίες, ώστε με τη συμφωνία των 2/5 των μελών της Επιτροπής θεσμών και Διαφάνειας, να εγγραφεί το αίτημά μας στην ημερήσια διάταξη της επόμενης τακτικής συνεδρίασης της Επιτροπής» καταλήγουν οι Ν. Βούτσης, Γ. Κατρούγκαλος, Μ. Κάτσης, Σ. Λάππας, Θ. Ξανθόπουλος και Π. Πολάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ