Δημοσκόπηση MRB: Τα πρώτα ανησυχητικά μηνύματα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γραφει ο Βασίλης Σκουρής απο το ieidiseis.gr

Αποκαλυπτικά στοιχεία στα ερωτήματα για το πιο κόμμα θα ήθελαν οι πολίτες να κερδίσει ή να μην κερδίσει τις εκλογές, στο «καταλληλότερος για πρωθυπουργός» ή στη δημοτικότητα πρωθυπουργού και υπουργών, όπου μόνο Δένδιας και Πιερρακάκης έχουν θετικό ισοζύγιο. «Φως στην άκρη του τούνελ» για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Σύννεφα μαζεύονται στις σχέσεις πολιτών και κυβέρνησης, όπως διαφαίνεται από τα στοιχεία που αποτυπώνουν οι «Τάσεις» της MRB του Δημήτρη Μαύρου.

Ναι μεν η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν εμφανίζει αξιόλογη μετατόπιση, πλην όμως στα δυο χρόνια από την εκλογική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και τι συνέχιση της πανδημίας, εμφανίζονται και τα πρώτα ανησυχητικά μηνύματα για το μέγαρο Μαξίμου.

Δέστε ορισμένα από αυτά:

Κόμμα που θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μια ψήφο διαφορά:

ΙΟΥΝΙΟΣ 2020

ΝΔ 43,4
ΣΥΡΙΖΑ 26,6
Διαφορά 16,8%
ΙΟΥΝΙΟΣ 2021

ΝΔ 39%
ΣΥΡΙΖΑ 31,1%
Διαφορά 7,9%
Κόμμα που θα σας ενοχλούσε εάν κερδίσει έστω και με μια ψήφο διαφορά:

ΙΟΥΝΙΟΣ 2020

ΝΔ 33,1
ΣΥΡΙΖΑ 45,3
ΔΙΑΦΟΡΆ 12,2%
ΙΟΥΝΙΟΣ 2021

ΝΔ 40%
ΣΥΡΙΖΑ 40,4 %
ΔΙΑΦΟΡΑ 0,4%.
Καταλληλότερος Πρωθυπουργός

Κυριάκος Μητσοτάκης 42,5%
Αλέξης Τσίπρας 31,6%
Κανένας από τους δυο 24%
ΔΞ/ΔΑ 1,9%
Ταμείο Ανάκαμψης- Διαχείριση Χρημάτων

Θα διατεθούν με σωστό τρόπο 32,6 %
Θα διατεθούν με λάθος τρόπο 55,3%
Τα κονδύλια θα βοηθήσουν την πλειοψηφία 28,5%
Θα πάνε στα χέρια λίγων 63%.
Θα ευνοηθούν οι πολίτες από τη διάθεση των συγκεκριμένων κονδυλίων;

Σίγουρα θα ευνοηθούν και μάλλον θα ευνοηθούν 13,5%
Ούτε, ούτε 17,8
Σίγουρα και μάλλον δεν θα ευνοηθούν 63,1%
Τα παραπάνω στοιχεία ανιχνεύονται για πρώτη φορά:

-Στο ερώτημα «Κόμμα που θα σας ενοχλούσε να κερδίσει έστω και με μια ψήφο διαφορά» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι σχεδόν στα ίσα: Η διαφορά υπέρ της ΝΔ από 12,2% τον Ιούνιο πέρυσι μειώνεται στο 0,4% φέτος. Γεγονός που σημαίνει όχι απλώς ότι η κυβέρνηση αρχίζει να δημιουργεί κλίμα μεγάλης δυσαρέσκειας σε μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, αλλά και ότι αρχίζει να επιστρέφει η αξιωματική αντιπολίτευση. Το επιβεβαιώνουν άλλωστε ως εκτίμηση και οι απαντήσεις στο ερώτημα «ποιο κόμμα θέλετε να κερδίσει έως και μια ψήφο διαφορά».

-Η ίδια τάση παρατηρείται και στο ερώτημα «ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός», όπου η διαφορά μεταξύ των δυο διεκδικητών δεν είναι πια χαώδης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αρχίζει πτώση και τον Αλέξη Τσίπρα άνοδο.

Στα ποιοτικά στοιχεία αξίζει να σημειωθεί πως οι αρνητικές γνώμες για τον πρωθυπουργό είναι πλέον περισσότερες από ότι οι θετικές, ενώ μόνο δυο υπουργοί έχουν πια θετικό πρόσημο μεταξύ θετικών και αρνητικών γνωμών, έστω και οριακά: Ο Νίκος Δένδιας, που παραμένει ο δημοφιλέστερος υπουργός και ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

ΥΓ: Ο υπογράφων έχει πάντοτε σε εκτίμηση την MRB και τον Δημήτρη Μαύρο (όπως και τον Στράτο Φαναρά, τον Αλέξη Ρουτζούνη, τη Μαρία Καρακλιούμη κ.α.) και πάντοτε θεωρεί ότι οι «Τάσεις» της MRB είναι μια από τις πιο αξιόλογες δουλειές στον χώρο των δημοσκοπήσεων. Εν αντιθέσει με αμφιβόλου ποιότητας εταιρίες, που μάλλον χρησιμοποιούνται για να διαμορφώνουν και όχι για να αποτυπώνουν ην κοινή γνώμη, γεγονός που θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά τόσο τη Βουλή, όσο –και κυρίως- το Σύνδεσμο των δημοσκόπων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ