Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Κηφισιάς: Το σπήλαιο Λεοντάρι Υμηττού και η σπηλαιοκατοίκηση στην Αττική κατά την Αρχαιότητα (της Λίλιαν Καραλή)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Λίλιαν Καραλή, oμ. Καθηγήτρια Προϊστορ. / Περιβαλλοντ. Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ, παρουσιάζει στο ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ* του Δήμου Κηφισιάς το θέμα:

F8B9A777 AD67 47A7 9EAD C4576740AA46

«Το σπήλαιο Λεοντάρι Υμηττού και η σπηλαιοκατοίκηση στην Αττική κατά την Αρχαιότητα»

Δείτε την διάλεξη εδώ : https://youtu.be/r0F3KK6RXZY

Από τον Κύκλο Μαθημάτων «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ, ΤΕΧΝΗ KAI ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΡΕΥΝΑ», τον οποίο επιμελείται η Ειρ. Πέππα-Παπαϊωάννου, oμ. Καθηγήτρια Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ.

Λίγα λόγια από την ομιλήτρια σχετικά με το θέμα:
«Η αρχαιολογική επιστήμη, από τα μέσα του 20ού αιώνα και ιδιαίτερα μετά από την σημαντική ανακάλυψη της δυνατότητας απόλυτης χρονολόγησης παρελθοντικών καταλοίπων, στράφηκε στην όσο το δυνατόν στενότερη διεπιστημονική συνεργασία με μεγάλο αριθμό διαφορετικών επιστημονικών πεδίων και κλάδων. Ένας από αυτούς είναι η μελέτη των σπηλαίων, η σπηλαιολογία, την οποία προσεγγίζει από διεπιστημονικής ανθρωποκεντρικής άποψης η σπηλαιοαρχαιολογία.

Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά σπήλαια, τα περισσότερα με εντυπωσιακή εσωτερική διαμόρφωση από σταλακτίτες, σταλαγμίτες, εσωτερικές λίμνες κ.λπ. Από τους προϊστορικούς χρόνους αυτά υπήρξαν τόποι προσωρινής, ημιμόνιμης και κάποτε μόνιμης κατοίκησης.

Στην Αττική ανάμεσα στα σπήλαια, όπου έχουν εντοπισθεί κατάλοιπα κατοίκησης είναι και το Σπήλαιο Λεοντάρι Υμηττού, όπου έγιναν ανασκαφές του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με την Εφορεία Σπηλαιολογίας Ν. Ελλάδος υπό την διεύθυνση της Kαθ. Λ. Καραλή. Ο χώρος κατοικήθηκε από βοσκούς κατά μικρής χρονικής διάρκειας περιόδους από την νεολιθική περίοδο(+/- 4000 π.Χ.), την Εποχή του Χαλκού, την Γεωμετρική, Αρχαϊκή, Κλασική ….
Ένας σημαντικός αριθμός ευρημάτων, λίθινα, μεταλλικά αντικείμενα, νομίσματα, κεραμικά και πήλινα ειδώλια έδωσαν αξιόπιστα στοιχεία σχετικά με τις λατρείες και τις σχετικές τελετουργικές πρακτικές. Ελπίζουμε σύντομα να δημοσιευθεί το πολύ ενδιαφέρον υλικό της ανασκαφής».

Από την ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου Κηφισιάς.

Καλή Απόλαυση,
Μαρία – Χριστίνα ΤΣΙΑΜΑ https://www.facebook.com/mariachristina.tsiama.3
Υπεύθυνη για το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Κηφισιάς
*ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 2021
https://www.youtube.com/channel/UC_bqtgv4tZysai71VtYx9aw

Πηγή: ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΟΔΕΓ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ