Με 161 ασκήσεις της, η Τουρκία έχει παγιώσει τουρκική κυριαρχία στην περιοχή Ρόδου – Καστελόριζου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Της Κύρας Αδάμ απο το militaire.gr

Εκατόν εξήντα μια (161) φορές από το Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι και το τέλος Ιουνίου 2021, η Τουρκία έχει δεσμεύσει με ασκήσεις της την περιοχή Ρόδου- Καστελόριζου ως ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να ενδύεται το ρόλο του λαθροθεατή.

Η 161η φορά δέσμευσης της περιοχής ως τουρκική κυριαρχία συνέβη το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου 2021 με την πλήρη και ενσυνείδητη ανοχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, προκειμένου να νομίζει ότι θα περάσει ήσυχο καλοκαίρι στο Αιγαίο.

FCE30627 2D15 4463 93B8 061700FE2AD0

Η Άγκυρα ενημέρωσε τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς (ΟΗΕ, ICAO, IMO ,EUROCONTROL, NATO, EE κλπ.) ότι το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου θα εκτελούσε άσκηση με πυρά σε ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ-ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ, σε περιοχή μεταξύ Ρόδου- Καστελόριζου και σε απόσταση 6νμ από τις ακτές των νήσων και σε ύψος μέχρι 30.000 πόδια. Για την ενέργεια της αυτή η Τουρκία εξέδωσε την σχετική αγγελία Α3227/21 για την περιοχή, που φαίνεται με κόκκινο στο χάρτη του Μilitaire και δήλωσε διεθνώς ότι η περιοχή κείται αποκλειστικώς στην τουρκική επικράτεια- κυριαρχία και επιπλέον ότι κείται αποκλειστικώς εντός του FIR Κων/λης.

Σύμφωνα με τα έγκυρα, επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης, τα οποία δεν δίνει στη δημοσιότητα για να υπάρξει ήρεμο ελληνοτουρκικό καλοκαίρι, καταγράφονται τα ακόλουθα:

Η περιοχή των τουρκικών πυρών εκτείνεται 6νμ εντός του FIR Αθηνών -όπως φαίνεται στο χάρτη με σκιαγραφημένο κόκκινο- και απέχει 12νμ από τις τουρκικές ακτές. Έτσι η Τουρκία έχει 6νμ εντός του FIR Κων/λης, που είναι τουρκική κυριαρχία , συν 6νμ εντός του FIR Αθηνών στη διεθνή θάλασσα, την οποία με την ανοχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η Τουρκία την μετατρέπει σε τουρκική κυριαρχία, δεδομένου ότι δηλώνει διεθνώς ότι το σύνολο της περιοχής κείται εντός τουρκικής κυριαρχίας και εντός του FIR Κων/λης. Και τούτο διότι σύμφωνα με την απόφαση του ICAO 1950 στην Κων/λη με την οποία συμφώνησαν Ελλάδα και Τουρκία, οι περιοχές που κείνται εντός του FIR Κων/λης ΑΠΟΤΕΛΟΎΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΊΑ- ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ. Τη μετατροπή της διεθνούς θάλασσας σε τουρκική κυριαρχία, η Τουρκία τη βασίζει στην επιπόλαιη πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης , η οποία ενημέρωσε ενυπογράφως τη Βουλή ότι αποδέχθηκε τη θέση της Τουρκίας ότι η περιοχή ανατολικά Ρόδου και το Καστελόριζο κείνται στη Μεσόγειο, με αποτέλεσμα να μπορεί η Τουρκία να έχει 12νμ χωρικά ύδατα , αφού από το 1964 με νόμο η Τουρκία έχει καθορίσει 6νμ στο Αιγαίο και 12νμ στη Μεσόγειο.

Με βάση τις ελληνικές δεσμεύσεις από τον Σεπτέμβριο του 2019 και μέχρι σήμερα, η Άγκυρα έχει δεσμεύσει την περιοχή αυτή ως τουρκική επικράτεια 161 φορές..

Η μετατροπή της διεθνούς θάλασσας σε τουρκική κυριαρχία και η ένταξη της στη Μεσόγειο και εντός του FIR Κων/λης αποτέλεσε τη βάση της τουρκο/λυβικής ΑΟΖ. Και τούτο διότι η πλασματική αυτή τουρκική κυριαρχία μπαίνει σφήνα ανάμεσα στη Ρόδο και το Καστελόριζο και εξαφανίζει την ελληνική ΑΟΖ ανατολικά Ρόδου ( 28ος μεσημβρινός) και της Μεγίστης. Είναι δηλαδή η περιοχή όπου το 2020 αλώνιζε το Ορους Ρεις 6νμ ανατολικα της Ρόδου μέχρι 6νμ από το Καστελόριζο, κάτι που ανάγκασε τον Έλληνα πρωθυπουργό να δηλώσει στη Βουλή ότι διασφαλίζει μόνον τα 6νμ χωρικά ύδατα, αφήνοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα επί της ελληνικής ΑΟΖ ανατολικα του 28ου μεσημβρινού στο έλεος του Ερντογάν.

Ωστόσο η δήλωση αυτή του πρωθυπουργού στη Βουλή είναι άνευ περιεχομένου και προκαλεί γέλωτα σε διεθνές επίπεδο. Και τούτο διότι τα 6νμ χωρικά ύδατα διασφαλίζονται και προστατεύονται όταν αυτά απειλούνται από την Τουρκία. Ωστόσο η Τουρκία, σύμφωνα με τα υπάρχοντα ελληνοτουρκικά στοιχεία, ΕΠΙΣΗΜΩΣ διεθνώς και ενυπογράφως διατείνεται ότι « η Τουρκία σέβεται την ελληνική κυριαρχία των 6νμ»

Η Τουρκία προετοίμαζε τη μετατροπή της διεθνούς θάλασσας μεταξύ Ρόδου- Μεγίστης επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η περιοχή από την οποία οι Τούρκοι πέταξαν με τις κλωτσιές έξω τους, Τσίπρα, Κουρουπλή, Καμμένο , Στεφανή και σχεδόν όλη την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν πήρε μυρωδιά από την εθνική βλάβη, αλλά ούτε ρώτησε να μάθει το λόγο. Ήρθε, είδε και απήλθε.

Τώρα, τα στελέχη της ΝΔ και η ΠτΔ όταν μεταβαίνουν στη Μεγίστη ΜΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΑΕΡΠΟΡΙΚΟ ΜΕΣΟ ακολουθούν διαδρομή/πορεία έξω από την περιοχή του χάρτη, την οποία η Τουρκία έχει παγιώσει ως τουρκική κυριαρχία για να μην προκαλέσουν και υποστούν τα ίδια με το ΣΥΡΙΖΑ.

Η αποδοχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη ότι η περιοχή ανατολικά της Ρόδου ( 28ος μεσημβρινός) κείται στη Μεσόγειο, δεσμεύει όλες τις μετέπειτα κυβερνήσεις που θα θελήσουν να καταγγείλουν την Τουρκία στον ICAO για να προασπίσουν την ελληνική ΑΟΖ στην περιοχή. Δηλαδή, αν δεν γνωρίζει την παρούσα συμφωνία της σημερινής κυβέρνησης, η Ελλάδα θα προσφύγει στον ICAO και αντί για μαλλί θα βγει..και κουρεμένη.

Η περιοχή στο χάρτη αποκόπτει κάθε επικοινωνία Ρόδου- Μεγίστης ακόμα και για μεταφορά ασθενών με πλοίο , ελικόπτεροή αεροπλάνο, διότι τα τουρκικά πυρά είναι μέχρι και τα 30.000 πόδια, ενώ οι αεροδιάδρομοι της εναέριας κυκλοφορίας από την Ευρώπη προς Μέση Ανατολή και αντίστροφα αχρηστεύονται λόγω των τουρκικών πυρών μέχρι τα 30.000 πόδια.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντέδρασε για μια ακόμα φορά υποτονικά και αναποτελεσματικά και με αγγελία δήλωσε διεθνώς ότι το σκιαγραφημένο με κόκκινο τμήμα της περιοχής στο χάρτη κείται στο FIR Αθηνών, όταν ή ιδικά, το Σεπτέμβριο 2019, αποδέχθηκε ότι η περιοχή αυτή κείται στη Μεσόγειο ( δηλαδή 12νμ τουρκικά χωρικά ύδατα και όχι 6νμ όπως στο Αιγαίο.

Με αποτέλεσμα να λάβει την τουρκική απάντηση ότι «το ΣΥΝΟΛΟ της περιοχής καίται αυστηρά εντός του FIR Κων/λης και ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να ασχοληθεί ξανά με τις όποιες μελλοντικές ελληνικές αιτιάσεις..»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ