Φρίκη από Γεραπετρίτη: Επικαλέστηκε το τεκμήριο αθωότητας των βιαστών και διακινητών της Ηλιούπολης – Δεν δικαιούνταν δικηγόρο το θύμα, ήταν μάρτυρας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το τεκμήριο αθωότητας των βιαστών και κατηγορούμενων -μεταξύ πολλών άλλων αδικημάτων- και για Εμπορία Ανθρώπων κατ’ επάγγελμα, επικαλέστηκε δημοσίως σε ομιλία του στην Βουλή, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Με πληροφορίες απο το 2020mag.gr

Μάλιστα, ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, δικαιολόγησε και την αδιανόητη ταλαιπωρία που υπέστη το θύμα, χωρίς την παρουσία δικηγόρων, λέγοντας κυνικά, «οι μάρτυρες δεν δικαιούνται να έχουν νομική εκπροσώπηση στην προανάκριση, τι να κάνουμε;».

Απαντώντας σε ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με το γιατί δεν δίνονται τα ονόματα των βασανιστών της 18χρονης στη δημοσιότητα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης ήταν τουλάχιστον προκλητικός στο κοινό περί δικαίου αίσθημα.

«Θα ήθελα να πω μια κουβέντα μόνο για το ζήτημα της Ηλιούπολης, διοτι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ο καλύτερος αναβάτης του ανθρώπινου πόνου. Ρώτησε γιατί δεν δίδονται στην δημοσιότητα τα ονόματα. Να ενημερώσω λοιπόν, ότι αυτό είναι αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης να το πράξει όταν θα έχει προχωρήσει η έρευνα, διότι υπάρχει και ένα τεκμήριο αθωότητας το οποίο στις κανονικές χώρες με κράτος δικαίου τηρείται. Επιπλέον άκουσα και το εξής, ότι στερήσαμε τη δυνατότητα να έχει δικηγόρο το θύμα. Ε ας διαβάσει κάποιος επιτέλους τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ότι οι μάρτυρες δεν δικαιούται να έχουν νομική εκπροσώπηση στην προανάκριση, τι να κάνουμε;», δήλωσε -ορισμένες μάλιστα στιγμές σε κατάσταση υστερίας, όπως θα δείτε στο βίντεο που ακολουθεί- ο υπουργός Επικρατείας.

Δηλαδή, για να γίνει κατανοητό, όχι μόνο δικαιολογεί την μη δημοσιοποίηση των ονομάτων των βιαστών και κατηγορούμενων για εμπορία ανθρώπων, αλλά παρουσιάζει το 18χρονο θύμα ως μάρτυρα.

Θυμίζουμε πως η 18χρονη κοπέλα μετά την απόδρασή της, ταλαιπωρήθηκε επί ώρες και αντί να μπορέσει να καταθέσει μήνυση, να οδηγηθεί σε νοσοκομείο και να την εξετάσει ιατροδικαστής, οδηγήθηκε στο τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας.

Είχε προηγηθεί η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίο αναφερόμενος στην υποθεση της ηλιούπολης, ζήτησε απαντήσεις σχετικά με το γιατί δεν έχουν δοθεί τα ονόματα των κατηγορουμένων στην δημοσιότητα.

«Το πρώτο θέμα που θέλω να θίξω είναι αυτό της Ηλιούπολης και θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε ένα κορίτσι της διπλανής πορτας, που όταν έμαθε για την φρίκη που ζούσε η 18χρονη από την Ηλιούπολη, δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Απέδειξε ότι κανείς δεν πρέπει να είναι μόνος του απέναντι στην έμφυλη βία και τα κυκλώματα. Η κοπέλα αυτή, γνωστή ως σερβιτόρα, είναι η ηρωίδα της διπλανής πόρτας και έκανε αυτό που έπρεπε για να σώσει ένα νέο κορίτσι. Δεν μπορώ δυστυχώς να πω τα ίδια για τη στάση της πολιτείας. Κάθε μέρα αποκαλύπτoνται όλο και πιο σκοτεινές πτυχές γύρω από αυτή τη φρικτή υπόθεση. Ακόμα περιμένουμε απαντήσεις από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά απαντήσεις δεν παίρνουμε (….) Την ώρα που κυκλοφορούν πλέον καταγγελίες και για άλλες φυλακισμένες κοπέλες από το κύκλωμα trafficking, 4 μέρες μετά τη σύλληψη του επίορκου αστυνομικού, δεν έχουν δώσει τα στοιχεία και φωτογραφίες των εμπλεκομένων στην δημοσιότητα όπως κάνουν οι αρχές σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση. Και το ερώτημα είναι γιατί (…) καταλαβαίνεται ότι μήνυμα που στέλνετε με αυτή τη στάση είναι “μη μιλάτε”; Καταλαβαίνετε ότι με αυτό τον τρόπο δίνεται η εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι κάτι θέλετε να συγκαλύψετε; Όπως φαίνεται πως κάποι έκαναν, όταν για 12 ώρες απαγόρευαν στο θύμα να μιλήσει με τους δικηγόρους της. Και συμπεριφέρονταν στο θύμα σαν να ήταν η ίδια ο εγκληματίας και την πίεζαν να αλλάξει δικηγόρους. Σας ρωτώ λοιπόν ευθέως και περιμένω μια απάντηση τώρα. Είναι ο συλληφθέντας αστυνομικός μέλος της Νέας Δημοκρατίας κύριοι;», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ