Στον αέρα τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης – Το Ecofin ενέκρινε το ελληνικό σχέδιο, όμως, όπως έδειξαν και οι ενστάσεις της Κομισιόν, τίθεται εν αμφιβόλω η εκταμίευση ποσών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την τυπική πολιτική έγκριση από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έλαβε χθες το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ωστόσο, πίσω από τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης αρχίζει να διαφαίνεται η πρόχειρη προετοιμασία που έχει υλοποιηθεί για τα επόμενα βήματα της διαδικασίας, που είναι και τα πλέον κρίσιμα για τη χώρα.

Η εκταμίευση των κονδυλίων προς τις ελληνικές επιχειρήσεις φαίνεται πως χωλαίνει, καθώς τίθεται εν αμφιβόλω αν τα δάνεια ύψους 12,7 δισ. ευρώ θα καταλήξουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας.

Για το θέμα, μάλιστα, έχει ζητήσει ήδη διευκρινίσεις η Κομισιόν, καθώς εκτιμά ότι τα χρήματα θα καταλήξουν στα ταμεία των μεγάλων επιχειρήσεων.

Στον «αέρα» δάνεια 12,7 δισ.

Πέρα από τον αποκλεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τα δάνεια που θα διοχετευθούν μέσω των τραπεζών, κάτι που έχει επισημάνει και η ίδια η Ε.Ε., θα πρέπει να αναζητηθεί η φόρμουλα για τις επιχειρήσεις που έχουν λάβει κατά το παρελθόν επιδοτήσεις (π.χ., ΕΣΠΑ), αλλά και αρκετά προγράμματα κρατικής ενίσχυσης με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Αυτά τα ποσά προσμετρώνται στο συνολικό ποσό που θα έχει το δικαίωμα να λάβει μια επιχείρηση, καθώς έχει οριστεί ως «ταβάνι» το ποσό των 3.000.000 ευρώ.

Επίσης, πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν στους αναπτυξιακούς νόμους, κινδυνεύουν να τεθούν εκτός του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς ενδέχεται να έχουν πιάσει το πλαφόν στις κρατικές ενισχύσεις, ακόμα και αν πληρούν τα κριτήρια ένταξης.

Στην πράξη, το ελληνικό σχέδιο βρίσκεται στον αέρα, καθώς οι τράπεζες, μέσω των οποίων θα διοχετευθούν στην αγορά τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, δεν είναι διατεθειμένες να χαλαρώσουν τα κριτήρια επιλογής των επιχειρήσεων που θα αιτηθούν την ένταξή τους στο πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τα στοιχεία, τα κριτήρια των τραπεζών πληρούν σχεδόν 25.000 επιχειρήσεις της χώρας, στην πλειονότητά τους μεγάλες, σε σύνολο 840.000 επαγγελματικών ΑΦΜ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνει 106 επενδύσεις και 68 μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται και κοστολογούνται σε 4.104 σελίδες, και χρησιμοποιεί ευρωπαϊκούς πόρους 30,5 δισ. ευρώ (17,8 δισ. ενισχύσεις και 12,7 δισ. δάνεια), για να κινητοποιήσει 60 δισ. ευρώ συνολικές επενδύσεις στη χώρα στα επόμενα πέντε χρόνια, να αυξήσει μόνιμα το ΑΕΠ κατά 7 μονάδες και να δημιουργήσει, επίσης μόνιμα, 180.000-200.000 νέες θέσεις εργασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ