Αντί 3.500.000 μόνο 50.000 πλήρωσαν οι καναλάρχες! Το λες και κακουργηματική απιστία…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γράφει ο Γιώργος Βενετσάνος

Η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε να στείλει τον Νίκο Παππά στην προανακριτική, επιδιώκοντας να στήσει Ειδικά Δικαστήρια και αυτό παρά το ότι ελλείψει στοιχείων αναγκάστηκε να αποσύρει τη βασική κατηγορία της δωροληψίας. Ο κύριος λόγος που προβαίνει σε αυτή την ενέργεια είναι ότι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ και ο υπουργός του τόλμησαν να αξιώσουν από τους κυρίους που μας σερβίρουν τουρκικά σήριαλ, εκπομπές και ειδήσεις κατ’ επιλογή να κάνουν αυτό που έπρεπε να έχει γίνει από χρόνια, να πληρώσουν στο δημόσιο ταμείο για τις άδειες.

Κάτι το οποίο ανέτρεψε η σημερινή κυβέρνηση. Αποφάσισε λοιπόν να κάνει χάρισμα τα χρήματα του δημοσίου στους ιδιώτες, ενώ από το σύνταγμα είναι υποχρεωμένη να προστατεύει τον εθνικό πλούτο και τέτοιος είναι και οι τηλεοπτικές άδειες, στις οποίες έβαλε να πληρώνουν ένα συμβολικό τίμημα.

Ας το δούμε λίγο πιο αναλυτικά. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προκήρυξε διαγωνισμό και τα κανάλια πήραν τις άδειες, με συνολικό τίμημα 35.000.000 ευρώ έκαστο ή 3.500.000 εκατ. τον χρόνο, όπως τελικά διαμορφώθηκε σε δόσεις.

Η σημερινή κυβέρνηση λοιπόν όπως προβλέπει στο νομοσχέδιο της, τι έκανε; Η ετήσια δόση της άδειας του 2020 από 3,5 εκατ. ευρώ μπορεί να μειωθεί σε 50.000 ευρώ, εάν το κανάλι βεβαιώσει επενδύσεις σε πρόγραμμα, τεχνολογικό εξοπλισμό και υποδομές ύψους 3,45 εκατ. ευρώ εντός του έτους. Σημειώστε εδώ την ενίσχυση που πήραν από «λίστα Πέτσα», άρα επένδυση με μηδέν έξοδα ή ελάχιστα και με μια έκπτωση της τάξης του 98,6%, που στην ουσία σημαίνει ότι η ετήσια δόση για την άδεια χαρίζεται. Για το 2021 μάλιστα προβλέπεται ότι η εξόφληση του νέου ποσού των 3,5 εκατ. ευρώ θα αρχίσει να καταβάλλεται από τον μήνα Οκτώβριο. Δυστυχώς για τον δημόσιο κορβανά ο τρόπος που αναιρέθηκε η απόφαση πληρωμής της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αυτή η «διευκόλυνση» μπορεί άνετα να επαναληφθεί στο μέλλον και ο δρόμος για αυτό είναι ανοιχτός, μιλάμε δηλαδή περί κατάργησης, διά της πλαγίας, της συμβατικής υποχρέωσης τους της καταβολής των δόσεων.

Η πολιτική όμως των εξυπηρετήσεων στους γνωστούς μιντιακούς συμμάχους, που ξεκίνησε με το πρώτο νομοσχέδιο και την περιβόητη λίστα Πέτσα συνεχίζεται, έτσι στο νέο  νομοσχέδιο που κατατέθηκε για τα ΜΜΕ, δίνουν μεγαλοπρεπές παρών και σε αυτή την έκδοση οι κραυγαλέες εξυπηρετήσεις, η απαλλαγή από την πληρωμή των δόσεων για τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς και επιπλέον δώρα και ελαφρύνσεις.

Μετά από όλα αυτά είναι ορατός ο κίνδυνος να επιστρέψουμε στην προ του 2015 κατάσταση που οι καναλάρχες ήταν της λογικής του «δεν πληρώνω».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ