“Αποστρατιωτικοποίηση νησιών Αιγαίου τώρα” απαιτεί η Τουρκία στον ΟΗΕ..Η επιστολή βόμβα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τουρκία που το 1974 έκανε εισβολή στην Κύπρο, η Τουρκία με την ιστορία-ποινικό μητρώο, η Τουρκία που έχει καταπατήσει κάθε έννοια δικαίου, μας …καταγγέλει στον ΟΗΕ γιατί έχουμε στρατό στα νησιά του Αιγαίου , τα οποία ευθέως απειλεί! 

Είναι η  επιστολή που κατέθεσε στις 14 Ιουλίου  ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ Feridun H. Sinirlioğlu -κάνει και τον ταχυδρόμο του Τατάρ όποτε διαταχθεί- με την οποία καταγγέλει “τις συνεχείς κατάφωρες παραβιάσεις εκ μέρους της Ελλάδας των συνθηκών  στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο Θάλασσα, σχετικά με τα νησιά στα οποία παραχωρήθηκε κυριαρχία στην Ελλάδα με την  αυστηρή προϋπόθεση ότι θα αποστρατικοποιηθούν”!

Και συνεχίζει υποστηρίζοντας με θράσος που προκαλεί ότι οι ελληνικές ΕΔ απειλούν την ασφάλεια της Τουρκίας:

“Αρχικά, θα ήθελα να τονίσω ότι αυτά τα νησιά σε διαφορετικούς  κοντά στην ηπειρωτική χώρα της Ανατολίας  είχαν πάντα μεγάλο αντίκτυπο στην άμυνα και την ασφάλεια της ηπειρωτικής χώρας. Αυτό το ζήτημα έχει καταστεί ζωτικής σημασίας, ιδίως επειδή, για πρώτη φορά στην ιστορία, η κυριαρχία επί των νησιών παραχωρήθηκε σε διαφορετικά κράτη – Ελλάδα και Ιταλία – το 1923.
Μια σύντομη ματιά στον χάρτη αρκεί για να δείξει τη σημασία που έχουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που βρίσκονται λίγα μίλια από την ακτή, για την ασφάλεια της ηπειρωτικής Ανατολίας. Για να αναφέρουμε, μερικά παραδείγματα, το νησί της Σάμου είναι 3 μίλια, η Λέσβος 10 μίλια, η Χίος 9 μίλια, η Κως 3 μίλια, η Σύμη 5 μίλια και το Meis (βρίσκεται στη Μεσόγειο) μόλις 1 μίλι μακριά από την ακτή της Ανατολίας”. Εννοεί φυσικά το Καστελόριζο!

Στη συνέχεια αναφέρει:
Τα ζητήματα άμυνας και ασφάλειας της Τουρκίας τέθηκαν ως προϋπόθεση πρωταρχικής σημασίας,  στα κράτη στα οποία μεταβιβάστηκε η κυριαρχία για να σέβονται αυτά τα ζητήματα, κυρίως μέσω της υποχρέωσης να μην διαταραχθεί το καθεστώς αποστρατικοποίησης που θεσπίστηκε για τα νησιά αυτά με τη Συνθήκη της Λωζάνης της 24ης Ιουλίου 1923 και τη Συνθήκη που υπεγράφη στο Παρίσι στις 10 Φεβρουαρίου 1947…
…Ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1960, η Ελλάδα, ενεργώντας μονομερώς και σωρευτικά, και σαφώς παραβιάζοντας τις σχετικές διατάξεις αυτών των συνθηκών, παραβίασε ουσιαστικά τις υποχρεώσεις αποστρατικοποίησης μέσω συγκεντρώσεων στρατευμάτων, δημιουργώντας μόνιμες στρατιωτικές εγκαταστάσεις και διεξάγει διάφορες στρατιωτικές δραστηριότητες στο Ανατολικό Αιγαίο.  Μέχρι το 1975, η Ελλάδα αρνήθηκε σταθερά τα σχετικά γεγονότα και ισχυρίστηκε ότι τηρούσε τις υποχρεώσεις αποστρατικοποίησης. Στη συνέχεια, η Ελλάδα
ρητά παραδέχτηκε ότι δεν τήρησε τις υποχρεώσεις της,  με αποδεδειγμένα αβάσιμα επιχειρήματα…
…Η τουρκική κυβέρνηση διαθέτει λεπτομερείς και καλά τεκμηριωμένες πληροφορίες σχετικά με τη συνεχιζόμενη στρατιωτικοποίηση των νησιών κατά παράβαση των ειρηνευτικών συνθηκών της Λωζάνης και του Παρισιού.
Η συνεχής εσκεμμένη και επίμονη ουσιαστική παραβίαση της Ελλάδας των διατάξεων αποστρατιωτικοποίησης των ειρηνευτικών συνθηκών της Λωζάνης και του Παρισιού, συνιστούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας…
…Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να τονίσω το γεγονός ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις βασικές διατάξεις των συνθηκών βάσει των οποίων απέκτησε κυριαρχία στα νησιά, η οποία, από νομική άποψη, σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί, έναντι της Τουρκίας , να τις επικαλείται για την  οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα, επειδή δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της βάσει των Συνθηκών, δεν μπορεί ταυτόχρονα να  διατηρεί τα δικαιώματα που ισχυρίζεται ότι προέρχονται από αυτές.
Η Τουρκία επομένως, για άλλη μια φορά, στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας και της συνεργασίας, καλεί την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις διατάξεις αποστρατιωτικοποίησης των προαναφερθεισών συνθηκών και να αποκαταστήσει την αποστρατιωτικοποιημένη κατάσταση των Νήσων του Ανατολικού Αιγαίου.

militaire.gr

Δείτε την επιστολή

οηε1 αποτρατιωτικοποιηση

οηε2 αποτρατιωτικοποιηση

Για το όλο θέμα σας είχαμε ενημερώσει ΕΔΩ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ