Φωτιά στο Μάτι: Πυροθύελλα κατηγορίας 7 – H 2η πιο φονική πυρκαγιά του 21ου αιώνα (Βίντεο)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φωτιά στο Μάτι: Η επιχειρησιακή μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δημοσιοποιεί νέα δεδομένα για τη φονική πυρκαγιά.
Σαν σήμερα, τρία χρόνια πριν η πυρκαγιά που ξέσπασε στο Μάτι προκάλεσε τον θάνατο 103 ανθρώπων. Μάλιστα, σύμφωνα με το meteo.gr, αποτελεί μέχρι και σήμερα τη δεύτερη πιο φονική πυρκαγιά του 21ου αιώνα παγκοσμίως.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες του meteo, η πυρκαγιά στο Μάτι εκδηλώθηκε κάτω από ακραίες πυρο-μετεωρολογικές συνθήκες και παρουσίασε ακραία συμπεριφορά πυρός, καθιστώντας αναποτελεσματική την προσπάθεια που κατεβλήθη για τον περιορισμό και τον έλεγχο της.

Υπογραμμίζουν δε πως «περιβαλλοντικές συνθήκες παρόμοιες με αυτές που καθοδήγησαν τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι δε θα πρέπει να αποκλειστούν στο εγγύς μέλλον, καθώς η κλιματική αλλαγή μας φέρνει αντιμέτωπους με μία νέα πραγματικότητα ακραίων δασικών πυρκαγιών, οι οποίες εύκολα μπορούν να ξεπεράσουν τις δυνατότητες καταστολής, ανεξάρτητα από την αφθονία και την τεχνολογία των διαθέσιμων μέσων δασοπυρόσβεσης».

Στο επόμενο βίντεο παρουσιάζεται η εξάπλωση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, όπως αυτή προσομοιώθηκε από το προγνωστικό σύστημα ταχείας απόκρισης IRIS 2.0.

Ειδικότερα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, η προσομοίωση που πραγματοποιήθηκε με το IRIS 2.0 υπέδειξε ακραία συμπεριφορά πυρός, με την πυρκαγιά να κατατάσσεται ως κατηγορίας 7, χαρακτηριζόμενη από συνθήκες πυροθύελλας.

Φωτιά στο Μάτι: Πυροθύελλα κατηγορίας 7 - H 2η πιο φονική πυρκαγιά του 21ου αιώνα (Βίντεο)
Φωτιά στο Μάτι: Πυροθύελλα κατηγορίας 7 – H 2η πιο φονική πυρκαγιά του 21ου αιώνα (Βίντεο)

netakias.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ