Εικόνες ντροπής από το βυθό της Πειραϊκής: Ασέβεια της Cosco «έθαψαν» αρχαία του Ταφικού Μνημείου του Θεμιστοκλή!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σοκ προκαλούν οι φωτογραφίες του βυθού της Πειραϊκής με θαμμένα αρχαία δομικά υλικά του Ταφικού Μνημείου του Θεμιστοκλή, εν μέσω των εργασιών των Κινέζων της Cosco για την επέκταση του λιμανιού του Πειραιά μέχρι και την Πειραϊκή.

  • Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος

Εδώ και μήνες κάτοικοι και φορείς του Πειραιά έχουν ξεκινήσει αγώνα εναντίον της Cosco που διαχειρίζεται τον ΟΛΠ, μπροστά στον κίνδυνο περιβαλλοντικής υποβάθμισης της περιοχής αλλά και καταστροφής των αρχαίων.

Τον κίνδυνο καταστροφής του ταφικού μνημείου του Θεμιστοκλή και του φυσικού του χώρου έχει αναδείξει το newsbreak.gr τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν εντοπίστηκαν διάσπαρτοι δομοί που πιθανόν προέρχονται από το ταφικό μνημείο.

Πέντε μήνες μετά η καταστροφή φαίνεται ότι συνεχίζεται

Το πόρισμα των επιθεωρητών περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής διαπίστωσε σωρεία παραβάσεων στην αυτοψία της 6ης Ιουλίου 2021.

Εξάλλου, το φωτογραφικό υλικό του βυθού της Πειραϊκής που κυκλοφόρησε από δύτη- μέλος του Παρατηρητηρίου της Πειραϊκής – στις 18 Ιουλίου, δείχνει θαμμένα στη λάσπη αρχαία δομικά υλικά του Ταφικού Μνημείου που δεν έχουν ανασυρθεί, ενώ έπρεπε η αλίευση τους να είχε προηγηθεί κάθε μελέτης και εργασίας, όπως διατυπώνεται στο Τεύχος Τεχνικής περιγραφής «Ανάδειξη Κονώνειου Τείχους –Ταφικού μνημείου Θεμιστοκλή» και όπως ορίζεται από απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού στις 12/10/2018.

peiraiki vythos

Ο βυθός της Πειραϊκής στην περιοχή του Ταφικού μνημείου του Θεμιστοκλή, παρουσιάζει εικόνα καταστροφής, με διάσπαρτα μπάζα σε όλο τον βυθό.

tafiko mnimeio themistokli

Όλα αυτά ενώ τον Δεκέμβριο του 2020, 20.000 μετρικοί τόνοι επιχωματώσεων αγνώστου προέλευσης διέρρευσαν στην θάλασσα εν μέσω καταιγίδας, ενώ το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά και η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων διαβεβαίωναν την απουσία ρύπανσης και τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης.

arxaia peiraiki vithos

Όμως οι φωτογραφίες από τον βυθό, τους διαψεύδουν…

Κάτοικοι της Πειραϊκής προσέφυγαν σε βάρος της Cosco με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων στο Πρωτοδικείο Πειραιά. Η υπόθεση αναβλήθηκε χθες, Πέμπτη, καθώς και οι δύο δικηγόροι της κινεζικής εταιρείας επικαλέστηκαν λόγους υγείας.

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, το Παρατηρητήριο Πειραϊκής αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση:

«Η ρύπανση της θάλασσας αφ’ ενός με τη διασπορά των βυθοκορημάτων της ζώνης Περάματος μέσα σε αυτήν κατά τη διαδικασία πλήρωσης των τσιμεντοκιβωτίων αφετέρου με τους τόνους λάσπης που έχουν πνίξει τον βυθό έχει προκαλέσει ανυπέρβλητη ζημία στους κατοίκους του Πειραιά.

Αναμένουμε την επιβολή προστίμων εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής καθώς έχουν παρέλθει περισσότερες από 15 ημέρες από την αυτοψία της και έχει εκπνεύσει το χρονικό περιθώριο της COSCO να απολογηθεί. Προειδοποιούμε την COSCO να μην εκμεταλλευτεί την περίοδο εκκρεμοδικίας μέχρι την 31η Αυγούστου προκειμένου να προβεί σε νέες επιχωματώσεις πλησίον του Ταφικού Μνημείου του Θεμιστοκλή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ