Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

Ο δημοσιογράφος που αποτύπωσε με το φακό του την τελική φάση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φωτογραφίες του Τσαρλς Ντέξτερ Μόρις (1883-1954) κυκλοφορούν χρόνια τώρα στο διαδίκτυο, τις περισσότερες φορές χωρίς αναφορά πηγής, ή το όνομα του δημιουργού ή του μέσου όπου δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά, ενώ χρησιμοποιούνται αδιάκριτα ακόμα και για γεγονότα που δεν σχετίζονται με αυτά τα οποία απαθανατίζουν.

Από τον κανόνα, δυστυχώς, δεν εξαιρούνται τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης που κάνουν κακή χρήση των φωτογραφιών του Αμερικανού δημοσιογράφου και φωτογράφου που εργάστηκε στο Ίδρυμα Εγγύς Ανατολής (Near East Relief), από το 1921 έως το 1924. Όπως θα διαπιστώσετε, οι φωτογραφίες που ακολουθούν έχουν χρησιμοποιηθεί παντού και από όλους χωρίς την τήρηση των κανόνων δεοντολογίας με αποτέλεσμα, με το πέρασμα του χρόνου και την αλόγιστη χρήση τους να τείνουν να χάσουν την πραγματική τους ταυτότητα!

Ποιος ήταν όμως ο Αμερικανός δημοσιογράφος-φωτογράφος που κατάφερε να απαθανατίσει με συγκλονιστικό τρόπο την τελευταία φάση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής;

Γεννήθηκε στο Έλντρεντ της Πενσιλβάνιας και αρχικά πήγαινε σχολείο στο Ολίν στης Νέας Υόρκης. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Γέιλ το 1906 και αργότερα σπούδασε δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Το 1909 έπιασε δουλειά ως δημοσιογράφος στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, στη Νέα Υόρκη και κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (1914-1918) ανήκει στο δυναμικό του πρακτορείου στο Λονδίνο.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο pontosnews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ