Θερμοπληξία ή “ηλίαση”: Συμπτώματα – Αντιμετώπιση – Πρώτες βοήθειες – Κίνδυνος ο Καύσωνας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι σημαντικό τα περιστατικά με σοβαρή θερμική εξάντληση ή θερμοπληξία να μεταφέρονται αμέσως στο εφημερεύον νοσοκομείο. Στις άλλες θερμικές παθήσεις αρκεί να γίνει η διάγνωση τους και αντιμετωπίζονται στο σπίτι. Πάντα σε επικοινωνία με τον γιατρό σας.

ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ-ΚΑΥΣΩΝΑΣ-ΗΛΙΑΣΗ-ΣΥΠΤΩΜΑΤΑ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ-ΠΡΩΤΕΣ-ΒΟΗΘΕΙΕΣ netakias.com (5)

Εξωνοσοκομειακή προνοσοκομειακή αντιμετώπιση

Σε υποψία θερμοπληξίας πρέπει να κινητοποιείται αμέσως η διαδικασία μεταφοράς του ασθενή σε εφημερεύον νοσοκομείο. Παράλληλα γίνονται προσπάθειες ψύξης(μείωσης της θερμοκρασίας του σώματος) με τη μεταφορά του σε δροσερό χώρο, το γδύσιμο του ασθενή, την τοποθέτηση του σε μπανιέρα ή και λεκάνη με παγωμένο νερό, το ράντισμά του με νερό, τη δημιουργία ρεύματος με ανεμιστήρες, την τοποθέτηση παγοθηκών στις βουβωνικές χώρες, στις μασχάλες και στον αυχένα. Αν είναι δυνατόν τοποθετείται ενδοφλέβια γραμμή και χορηγείται φυσιολογικός ορός, χορηγείται οξυγόνο 2-6 λίτρα/λεπτό, διαζεπάμη ενδομυικά σε ύπαρξη σπασμών, όπως και τοποθετείται ο ασθενής σε πλαγία θέση σε περίπτωση κώματος για την αποφυγή εισρόφησης

ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ-ΚΑΥΣΩΝΑΣ-ΗΛΙΑΣΗ-ΣΥΠΤΩΜΑΤΑ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ-ΠΡΩΤΕΣ-ΒΟΗΘΕΙΕΣ netakias.com (5)

Η διάγνωση της θερμικής εξάντλησης ή της θερμοπληξίας είναι εύκολη σε ένα μαραθωνοδρόμο, που έχει τρέξει κάτω από το καυτό ήλιο και η εμβάπτισή του σε παγωμένο νερό να είναι συχνά αρκετή για να συνέλθει, αλλά είναι πολύ δυσκολότερη σε ένα ηλικιωμένο συγχυτικό η διεγερτικό. Με την επίσκεψη στο σπίτι γίνεται εκτίμηση των συνθηκών διαβίωσης (Θερμοκρασία του χώρου, συστήματα κλιματισμού) και τη συστηματική θερμομέτρηση η διάγνωση είναι ευκολότερη, όπως και η πρόληψη εξέλιξης μιας θερμικής εξάντλησης σε θερμοπληξία. Με την έλευση της θερμοπληξίας ο ασθενής χάνει την ευθυκρισία του και δεν μπορεί να προστατευτεί.

Για κάθε εμπύρετο σε ηλικιωμένους σε περιόδους καύσωνα είναι καλό να ενημερώνεται αμέσως ο θεράπων γιατρός. Άλλωστε η παραμονή των ηλικιωμένων στις περιόδους καύσωνα έστω για 2-3 ώρες σε κλιματιζόμενο περιβάλλον αποτρέπει την εμφάνιση θερμοπληξίας.

Η θερμοπληξία είναι ένας κίνδυνος που απειλεί αρκετά άτομα, λόγω του καύσωνα που είναι σε εξέλιξη και φέρνει υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες σύμφωνα με τους ειδικούς σχετίζονται με την Κλιματική Αλλαγή.

ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ-ΚΑΥΣΩΝΑΣ-ΗΛΙΑΣΗ-ΣΥΠΤΩΜΑΤΑ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ-ΠΡΩΤΕΣ-ΒΟΗΘΕΙΕΣ netakias.com (5)

Ποια είναι τα συμπτώματα ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ >>>

ΔΗΜΟΦΙΛΗ