Το κακό σενάριο που μελετά η ΕΚΤ για την Ελλάδα, ισοδυναμεί με εθνική καταστροφή!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπορεί – και ορθώς – η ευρωπαΐκή κεντρική τράπεζα να διερευνά ακόμα και τα χειρότερα σενάρια προκειμένου να ελέγξει τις αντοχές των τραπεζών των χωρών – μελών, αλλά και το γεγονός του «χειρότερου δυνατού σεναρίου» για την Ελλάδα δεν παύει να προκαλεί ανησυχία.

Αυτό διότι μετά τις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας στην ελληνική οικονομία, πολίτες και παράγοντες της αγοράς πιστεύουν ακράδαντα ότι έχουμε πιάσει πάτο. Με απλά λόγια, ότι δεν μπορεί να επιδεινωθεί η κατάστασή, διότι η οικονομία και κοινωνία βρίσκεται πραγματικά στο ναδίρ.

Αυτός είναι και ο λόγος που για πρώτη φορά η πρόβλεψη για ανάπτυξη – έστω και ισχνή – δεν θεωρείται εκτός πραγματικότητας σε αντίθεση με τις προηγούμενες προβλέψεις οι οποίες διαψεύτηκαν οικτρά.

Και όμως, το κεντρικό τραπεζικό ίδρυμα της Ευρώπης, προκειμένου να εξετάσει τις αντοχές των ελληνικών τραπεζών, διερεύνησε ένα σενάριο το οποίο είναι εφιαλτικό για την Ελλάδα και τους Έλληνες: Αυτό που προβλέπει όχι μόνο την παράταση της πανδημίας, αλλά και την επιδείνωση της!

D75DF8FF 8A39 4004 881E 84490D256F6B

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο λοιπόν, αντί για ανάπτυξη η Ελλάδα θα δει περαιτέρω ύφεση της τάξης του 3,6% του ΑΕΠ.

Αυτό μεταξύ άλλων θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των τιμών των ακινήτων σχεδόν κατά 10%!
Φυσικά η ευρωπαΐκή κεντρική τράπεζα δεν αποτιμά την επίπτωση αυτού του σεναρίου στην ελληνική κοινωνία, που φυσικά θα οδηγήσει σε κοινωνική και οικονομική καταστροφή.

Αντίθετα, με την εφαρμογή του σεναρίου της ύφεσης που θα οδηγήσει σε μείωση τιμών των ακινήτων, η ευρωπαΐκή κεντρική τράπεζα διαπιστώνει ότι οι τράπεζες θα αντέξουν, παρά τα τεράστια χαρτοφυλάκια ακινήτων που διαθέτουν, είτε από κατασχέσεις είτε ως εχέγγυα δανεισμού.

Το συμπέρασμα πάντως είναι ότι ακόμα και στο χειρότερο δυνατό σενάριο, οι Έλληνες μπορεί να μην αντέξουν, οι τράπεζες όμως θα επιβιώσουν. Δεν το λες και επιτυχία…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ