Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

Κυβερνητικό έγκλημα και με το ταμείο ανάκαμψης!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

100.000 οι εκκρεμείς επικουρικές

Οι σχεδόν 100.000 εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις παραμένουν το μεγάλο...

Θρίλερ χωρίς τέλος: Έχει ήδη διαρρεύσει το μισό αέριο που περιείχαν οι ρωσικοί αγωγοί

Η Σουηδική Ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε και τέταρτη διαρροή...

Κλείνουν οι αιτήσεις για τους ανέργους για το Προγραμμα με επιδότηση 14.800 ευρώ

Οι δυνητικοί δικαιούχοι πρέπει να τηρούν τους παρακάτω όρους:Να...

Η Ελλάδα και 14 ακόμη χώρες της ΕΕ πιέζουν για πλαφόν στο Φυσικο αεριο

Επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία τής...

Ανεξέλεγκτη η αισχροκέρδεια στην τιμή της βενζίνης

Για «πάταξη» των φαινομένων αισχροκέρδειας στα καυσόξυλα μιλά το...

Ξεψύχησε μέσα στη ΜΕΘ μόλις έμαθε πως βγήκε σε πλειστηριασμό το σπίτι της

Μια 56χρονη κατέρρευσε και χρειάστηκε να διασωληνωθεί στη ΜΕΘ...

Προκλητικές αυξήσεις αμοιβών στους διοικητές των Κέντρων Πρόνοιας

Σε νέες προκλητικές αυξήσεις μετακλητών διοικητών φορέων προχωρά η...

Αυξήσεις-φωτιά στις ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν περισσότεροι από 1200000 μη μισθωτοί

Οι υπέρογκες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές θα ξεπεράσουν το...

Τι θα πληρώσουμε για να ζεσταθούμε αυτόν τον χειμώνα

Τι θα πληρώσουμε για να ''ζεσταθούμε'' αυτόν τον χειμώνα,...

Ποτε μπαίνουν οι συντάξεις αυτο τον μήνα

Την καταβολή των κύριων και των επικουρικών συντάξεων Οκτωβρίου,...

Κοροϊδία η επιστροφή των νοικοκυριών στη θέρμανση με πετρέλαιο

Από ακατανόητη έως ύποπτη μπορεί να θεωρηθεί η παραίνεση...

Τα 12 ελληνικά νησιά που βούλιαξαν από κόσμο φέτος το καλοκαίρι

Ψήφο εμπιστοσύνης έδωσαν και φέτος οι ξένοι επισκέπτες στα...

Κικίλιας: Μόνο τον Ιούλιο τα έσοδα από τον τουρισμό άγγιξαν τα 3,7 δις ευρώ

Αναφορά στις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στο πλαίσιο της στρατηγικής...

Εάν τα κεφάλαια του ταμείου διοχετευτούν σε εισαγωγές, όπως ακριβώς προβλέπεται, το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο θα επιδεινωθεί.

Μια «μαύρη τρύπα» στο ζήτημα της ελληνικής οικονομίας αποκάλυψε η ετήσια έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Εναν δυναμίτη που απειλεί να τινάξει στον αέρα κάθε ευεργέτημα που ενδέχεται να φέρει στην ανάπτυξη της χώρας η εισροή 30,5 δισ. ευρώ. Είναι τέτοιο το μέγεθος αυτής της… βόμβας που αναδεικνύει τις μεγάλες βιομηχανίες της χώρας (ενταγμένες βέβαια στον ΣΕΒ) ως τον αδύναμο κρίκο αυτής της διαδικασίας εισροής κοινοτικού χρήματος που θα διαρκέσει μέχρι το 2026!

Μιλάμε για το εκρηκτικό άνοιγμα της ψαλίδας του εμπορικού ισοζυγίου αγαθών, δηλαδή το έλλειμμα που παρατηρείται στις εξαγωγές έναντι των εισαγωγών. Πρέπει να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα άργησε να εξέλθει των μνημονίων διότι ουδέποτε έκλεισε αυτή την ψαλίδα. Ακόμη και το ΙΟΒΕ (για πολλούς ο επιστημονικός βραχίονας του ΣΕΒ) παραδέχεται ότι αν οι εξαγωγές είχαν αυξηθεί σύμφωνα με τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, τότε η ύφεση της πενταετίας 2010-2015 θα ήταν κατά το 1/3 ηπιότερη και το ΑΕΠ κατά 20 δισ. μεγαλύτερο. «Η πορεία των εξαγωγών επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική δραστηριότητα, ιδίως όταν η εσωτερική αγορά βρίσκεται υπό κρίση» είναι η κατατεθειμένη άποψη του ΙΟΒΕ.

Ομοίως πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η πυροδότηση των εισαγωγών τη δεκαετία του 2000 ήταν από τις κυρίαρχες αιτίες της κατάρρευσης της οικονομίας το 2010. Σε όλο αυτό το σκηνικό το μυστικό βρίσκεται στις επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου που αρνήθηκε να κάνει η εγχώρια βιομηχανία καταδικάζοντας τις εξαγωγές σε χαμηλές πτήσεις, σε αντίθεση με τις εισαγωγές που εκτινάχτηκαν τα χρόνια της ευμάρειας από το 2000 έως το 2008. Σε αντίθεση εξάλλου και με την επίσης προβληματική οικονομία της Πορτογαλίας, η οποία εξήλθε ταχύτερα κυρίως διότι μηδένισε το κοντέρ στο εμπορικό ισοζύγιο. Αυτό συνέβη διότι η πορτογαλική βιομηχανία δεν έκανε τα χρήματα από την εσωτερική υποτίμηση απλή κερδοφορία (όπως στην ημεδαπή) αλλά προχώρησε σε εκτεταμένες επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου (επένδυσε δηλαδή σε τεχνολογία), με αποτέλεσμα να ανεβάσει κατακόρυφα τις εξαγωγές της και έτσι να πυροδοτήσει εκρηκτική ανάπτυξη της οικονομίας της που την έβγαλε ταχέως από τη μνημονιακή επιτήρηση. Στην Ελλάδα το επενδυτικό ποσοστό, επενδυτικό κενό στην ουσία, είναι ένα από τα χαμηλότερα στον κόσμο.

Συμπερασματικά, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος μετά την ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος, που θα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, να εισέλθουμε σε έναν νέο κύκλο ύφεσης εξαιτίας του ότι έγιναν αθρόες εισαγωγές ενώ καθηλώθηκαν οι εξαγωγές. Το ΔΝΤ έφτασε να προειδοποιεί γι’ αυτό τον κίνδυνο στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία που δημοσιεύτηκε στις 16 Ιουλίου!

Καμπανάκι από ΔΝΤ

Το ΔΝΤ εστιάζει την κριτική του σε σχέση με τον πακτωλό των 30,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και επισημαίνει τον τεράστιο κίνδυνο που συνεπάγονται οι αθρόες εισαγωγές που θα γίνουν μέχρι το 2026 συνεπεία της υλοποίησης όλων αυτών των επενδυτικών σχεδίων πουέχουν ενταχτεί στο σχέδιο «Ελλάδα 2.0» μέχρι το 2026. Μάλιστα για να καταδείξει την αδυναμία αυτή –η κυρίαρχη ευθύνη βαραίνει βέβαια τις βιομηχανίες-μέλη του ΣΕΒ– αφιερώνει εκτεταμένη θεματογραφία στην 50σέλιδη έκθεσή του στο επενδυτικό κενό της ελληνικής οικονομίας. Η αναφορά αυτή μάλιστα ξεκινά με την άποψη ότι «το επενδυτικό ποσοστό της Ελλάδας είναι ένα από τα χαμηλότερα στον κόσμο». Στην πράξη το ταμείο ζητά να υπάρξουν πολιτικές εξισορρόπησης του εξωτερικού ισοζυγίου της χώρας, να υπάρξουν δηλαδή αθρόες εξαγωγές ώστε να καλυφθούν οι εισαγωγές που θα φέρουν τα επενδυτικά σχέδια. Εδώ όμως εστιάζεται το πρόβλημα… Η βιομηχανία χαρακτηρίζεται από χαμηλή ανταγωνιστικότητα των προϊόντων που παράγει και φέρουν τη στάμπα «Made in Greece». Η ελληνική παραγωγή έχει χάσει το τρένο των τεχνολογικών εξελίξεων (όχι λόγω της μνημονιακής κρίσης). Τα εξαγωγικά προϊόντα μες στα χρόνια της κρίσης είναι ως επί το πλείστον αγροτικά προϊόντα και προϊόντα χαμηλής τεχνολογίας.

Επενδυτικό κενό 130 δισ. ευρώ

Ακόμη και η νεοφιλελεύθερη έκθεση Πισσαρίδη (που προσπάθησε να ρίξει αποκλειστικά τις ευθύνες της χαμηλής παραγωγικότητας στο εργατικό δυναμικό) δεν κατάφερε να αποσιωπήσει το μεγάλο πρόβλημα που είναι οι επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου. Οι πάγιες επενδύσεις, σύμφωνα με την έκθεση Πισσαρίδη, υπολείπονταν ως ποσοστό του ΑΕΠ του μέσου όρου της ευρωζώνης καθ’ όλη τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Το κενό, υπολογισμένο με βάση την απόκλιση από τον μέσο όρο της ΕΕ, την περίοδο 20102019 κυμάνθηκε κατά μέσο όρο σε περίπου 7% του ετήσιου ΑΕΠ και σωρευτικά περί τα 130 δισ. ευρώ. Ωστόσο και στα χρόνια που προηγήθηκαν της κρίσης, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, οι παραγωγικές επενδύσεις αυξάνονταν με σταθερά χαμηλούς ρυθμούς. «Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επενδύσεις που προέρχονται από μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, εξαιρουμένου του κλάδου των κατασκευαστικών και της οικοδομής, ανέρχονταν κατά μέσο όρο την περίοδο 2001-2009 μόλις στο 7,5% του ετήσιου ΑΕΠ, σε αντιδιαστολή με μέσο αντίστοιχο ποσοστό 12,4% στην ΕΕ». Μάλιστα, οι εμπειρογνώμονες της έκθεσης Πισσαρίδη επισημαίνουν ότι και οι εξαγωγές, παρά την αύξησή τους ως ποσοστό του ΑΕΠ την τελευταία δεκαετία, παραμένουν σχετικά χαμηλές, με την Ελλάδα να κατέχει την πέμπτη χαμηλότερη επίδοση στην ΕΕ και τη χαμηλότερη μεταξύ των μικρών χωρών. Αυτή είναι και η αποτυχία του ΣΕΒ που το 2010 πίεσε και πέτυχε να μειωθούν οι μισθοί, προεξοφλώντας ότι η μείωση που θα επέλθει στην εσωτερική κατανάλωση θα εξισορροπηθεί από τις εξαγωγές αφού είχε –στρεβλώνοντας την πραγματικότητα– ρίξει τις ευθύνες του εμπορικού ελλείμματος στο μοναδιαίο κόστος εργασίας. Ηταν σαφές ότι το πρόβλημα χαμηλής παραγωγικότητας που έκανε τα ελληνικά προϊόντα μη ανταγωνιστικά ήταν πρόβλημα ελλείψεως επενδύσεων σε πάγια κεφάλαια που θα άλλαζαν τεχνολογικά τις διαδικασίες παραγωγής.

Οι επενδύσεις της Πορτογαλίας και η αρπαχτή της Ελλάδας

Για να καταλάβουμε τι συμβαίνει μπορούμε να εστιάσουμε στο παράδειγμα της Ελλάδας και της Πορτογαλίας και πώς αντιμετώπισαν την ύφεση. Κατ’ αρχάς να πούμε ότι και οι δύο χώρες εισήλθαν σε μνημόνια με παρόμοια χαρακτηριστικά (μέθοδος εσωτερικής υποτίμησης).

Η Πορτογαλία όχι μόνο βίωσε την κρίση αλλά εντάχτηκε και σε μνημόνιο. Παρ’ όλα αυτά από την περαιτέρω διερεύνηση φάνηκε ότι έχει ανακάμψει προ πολλού, αφού η απόδοση πάγιου κεφαλαίου αυξήθηκε κατά 24,6% την περίοδο 2010 έως 2017. Μάλιστα το εμπορικό της ισοζύγιο τα τελευταία χρόνια είναι μηδενικό αλλά συσχετίζεται μετρίως θετικά με την κερδοφορία.

Αντίθετα η Ελλάδα βίωσε τη μεγαλύτερη κρίση συγκριτικά με τις υπόλοιπες εξεταζόμενες οικονομίες, αφού η απόδοση πάγιου κεφαλαίου μειώθηκε 23,64%.

Το γιατί το έχει αποτυπώσει άριστα σε μελέτη του το 2018 ο εμπειρογνώμονας του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Ηλίας Ιωακείμογλου. Παραθέτοντας αδιαμφισβήτητα στοιχεία καταδείχτηκε ότι η μείωση μισθών από το 2010 και η μη επένδυση σε πάγιο κεφάλαιο έφεραν αύξηση των περιθωρίων κέρδους. Στη μεταποίηση – κατά κύριο λόγο όσες βιομηχανίες εντάσσονται στον ΣΕΒ– η πτώση του δείκτη τιμών την περίοδο 20102016 δεν υπερέβη το 3%, ενώ η μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος ανήλθε σε 37,5%!

Είναι σαφές ότι οι Ελληνες βιομήχανοι αντί να επενδύσουν ώστε να εκσυγχρονίσουν την παραγωγική τους μηχανή και να ανέλθουν σε ανταγωνιστικότητα παράγοντας ποιοτικά προϊόντα προτίμησαν να μοιράσουν τα κέρδη από τη μείωση του κόστους εργασίας σε μερίσματα προς τους μετόχους.

Ο φαύλος κύκλος ενισχύσεων και φτωχοποίησης

Αν μη τι άλλο, η έκθεση του ΔΝΤ κυμαίνεται στη σωστή κατεύθυνση δείχνοντας τον τρόπο που θα εγκλωβιστεί η παραγωγική οικονομία σε έναν νέο κύκλο ύφεσης μετά το 2026, όταν και θα έχουν τοποθετηθεί στην ελληνική οικονομία τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι σαφές ότι τα χρήματα θα έρθουν στην Ελλάδα για να ξαναφύγουν στις χώρες απ’ όπου θα εισάγουμε προϊόντα. Πού θα πάει λοιπόν αυτός ο πλούτος; Θα μείνει στη χώρα; Αυτό ακριβώς επισημαίνει το ΔΝΤ, το οποίο τοποθετεί το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου (περισσότερες εισαγωγές από εξαγωγές) στην κορυφή της προβληματικής γύρω από το Ταμείο Ανάκαμψης. Για να αλλάξει αυτό θα πρέπει οι μεταποιητικές βιομηχανίες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να εκσυγχρονιστούν ώστε να μεταβληθεί η παραγωγικότητα. «Η χαμηλή παραγωγικότητα είναι επίσης ένα σταθερό πρόβλημα, καθώς η Ελλάδα δεσμεύει πόρους σε αναποτελεσματικές παραγωγικές διαδικασίες. Η απόκλιση της παραγωγικότητας της Ελλάδας από τις οικονομίες της ζώνης του ευρώ έχει διευρυνθεί από το 2007» είναι το συμπέρασμα της έκθεσης Πισσαρίδη και εδώ πρέπει να πούμε ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για το τι μέλλει γενέσθαι.

Για να μην ξεχνάμε, η ίδια εργοδοτική οργάνωση, ο ΣΕΒ, και το 2021 επέβαλε διά της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του μονίμως χαριεντιζόμενου με τον ΣΕΒ Κωστή Χατζηδάκη για άλλη μία φορά μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών (ελαστικό δεκάωρο και πληρωμή με ρεπό) για να ενισχυθεί δήθεν η οικονομία. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η ενίσχυση που προέρχεται από την περαιτέρω φτωχοποίηση του κόσμου της μισθωτής εργασίας θα μεταβληθεί σε κερδοφορία που θα κατευθυνθεί σε μερίσματα –άρα στην τσέπη των μετόχων– και όχι σε παραγωγικές επενδύσεις. Ετσι τα 30,5 δισ. ευρώ θα αλλάξουν χέρια και θα κατευθυνθούν εκ νέου στις εξαγωγικές χώρες Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία. Στο ενδιάμεσο θα πλουτίσουν οι λίγοι, ενώ οι πολλοί θα έχουν να αντιμετωπίσουν έναν νέο κύκλο ύφεσης. Είναι σαφές ότι οι ίδιοι παράγοντες, εν προκειμένω οι μεταποιητικές βιομηχανίες, δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα πράξουν διαφορετικά απ’ ό,τι έχουν πράξει στο πρόσφατο παρελθόν. Το ΔΝΤ, που δεν μπορεί κανείς να πει ότι διέπεται από αρχές ουμανισμού, επισημαίνει τον κίνδυνο. Η Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη τον αγνοεί. Από την άλλη, οι Ελληνες βιομήχανοι πέτυχαν τον σκοπό τους και μείωσαν τις αποδοχές των μισθωτών (20% υπολογίζεται σε ετήσια βάση η μείωση αποδοχών στη μεταποίηση λόγω της πληρωμής σε ρεπό του ελαστικού δεκάωρου). Οι εξαγωγές εξάλλου θα συνεχίσουν να κινούνται υποτονικά καθώς τα κέρδη δεν επανεπενδύονται. Ποιος θα την πληρώσει τελικά;

Με πληροφορίες απο το documentonews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η αστυνομικός που πυροβόλησε τον Eσκο: Θα κάρφωνε το κατσαβίδι στην καρωτίδα μου

Για την στιγμή που πυροβόλησε τον 30χρονο εγκέφαλο της...

22χρονη αστυνομικος δρούσε σαν βαθύ λαρύγγι εγκληματικής οργάνωσης – Σοκαρουν οι αποκαλύψεις

Σε στρατηγείο κακοποιών είχαν μετατραπεί τα τελευταία χρόνια τρεις...

Ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία- εγκαταλείπει το ρωσικό MIR;

Οι κρατικές τράπεζες της Τουρκίας, ακολουθώντας τις ιδιωτικές, αρνήθηκαν...

Σάλος με όσα ειπε η Ντορα Μπακογιάννη για τον Κυριακο

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε στο στούντιο του Open η Ντόρα...

Σάλος με τον Νίκο Χατζηνικολαου και την αναφορά του στον Θανάση Βεγγο στην εκπομπή του...

Με δυσκόλεψαν πολλοί, υπάρχει ένας που μου αρνήθηκε και με στεναχωρεί πολύ αυτό. Μιλάω για τον Θανάση Βέγγο. Δεν ήθελε να μιλάει, ενώ είχαμε πολύ καλή φιλία, επικοινωνία και σχέση, δεν τα κατάφερα.

Αφωνο το πανελληνιο ακουγε τον Κωστα Μπακογιάννη να ουρλιάζει: ελευθερία ή θάνατος

Το βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών, της πόλης...

Βρήκαν το παλικαρακι που είχε εξαφανιστεί καμμενο απο τη μέση και κάτω

Δραματική είναι η κατάληξη ενός νέου ανθρώπου από τον...