Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Λινού: Ο ιός μεταδίδεται ευκολότερα σε κλιματιζόμενο χώρο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τον διαφορετικό τύπο κλιματιστικών που έχουμε στην Ελλάδα υπογράμμισε η Αθηνά Λινού, λέγοντας πως κάνει πιο εύκολη τη μετάδοση του κοροναϊού.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ μίλησε σήμερα στο Mega και επανέλαβε πως καλό θα είναι να γίνει υποχρεωτική χρήση μάσκας και από τους εμβολιασμένους και στην Ελλάδα όπως έγινε στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ανέφερε:

«Κολλούν και οι εμβολιασμένοι, νοσούν ήπια, αλλά και μεταδίδουν. Αν κάποιος εμβολιασμένος έχει βήχα, πονοκέφαλο, ένα μικρό πυρετό, ή συνάχι καλό θα είναι να κάνει τεστ για να μη συνεχίσει να μεταφέρει τον ιό. Στην Αμερική δίνεται οδηγία για χρήση μάσκας ακόμα και από εμβολιασμένους. Αυτό καλό θα ήταν να γίνει και στη χώρα μας. Επίσης, στον τύπο των κλιματιστικών που έχουμε στην Ελλάδα είναι πολύ εύκολη η μετάδοση του ιού, για αυτό πρέπει να χρησιμοποιούμε μάσκα πλήρως αν βρισκόμαστε σε κλιματιζόμενο χώρο αν είναι και άλλοι άνθρωποι σε αυτόν. Ο ιός αυτός μεταφέρεται πολύ εύκολα».

Για το φθινόπωρο και τον χειμώνα που έχουμε μπροστά μας η κ. Λινού εξέφρασε τον προβληματισμό της για την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

«Είναι δύσκολα τα πράγματα όπως ακούμε για τα νοσοκομεία. Το κυριότερο και ανησυχητικό είναι ότι ο δείκτης θετικότητας παραμένει πολύ υψηλός. Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα συμβεί σε 30 ημέρες και αν θα επικρατήσει άλλη μετάλλαξη. Αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο μεταδοτική θα είναι αυτή η μετάλλαξη αλλά και τη δική μας συμπεριφορά».

Σε ό,τι αφορά την τρίτη δόση του εμβολίου -συζήτηση που θα ανοίξει από φθινόπωρο- είπε χαρακτηριστικά:

«Οπωσδήποτε υπάρχει μια ομάδα πληθυσμού που δεν έχει καταφέρει να αναπτύξει αντισώματα ακόμα και αν έχει εμβολιαστεί. Οι ηλικιωμένοι και οι ανοσοκατασταλμένοι θα είναι οι πρώτοι που θα πρέπει να επανεμβολιαστούν. Για τον γενικό πληθυσμό δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες που να λένε ότι πέφτει η ανοσία οπότε θα χρειαστεί τρίτη δόση. Επομένως περιμένουμε, αλλά για κάποιους ανθρώπους θα χρειαστεί τρίτη δόση».

Η κ. Λινού αναφέρθηκε και στον εμβολιασμό των παιδιών ενόψει έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, πως στα σχολεία ευνοείται η διασπορά του ιού.

«Οι συνθήκες στα σχολεία είναι τέτοιες που ευνοούν τη διασπορά. Αυτό δημιουργεί κίνδυνο όχι μόνο για τη μετάδοση του ιού σε μεγάλους ανθρώπους, αλλά και για την υγεία των ίδιων των παιδιών. Ελάχιστα παιδιά, αλλά κάποια, θα νοσήσουν σοβαρά και για αυτό είναι επιβεβλημένο να εμβολιαστούν. Οι γονείς να ενθαρρυνθούν ότι κάνουν καλό στα παιδιά εμβολιάζοντάς τα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ