Φτύνουν και μετά γλύφουν

Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης

Πτολεμαΐδα 4-8-2021

“Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε” στην απολιγνιτοποίηση είμαστε του «εδώ και τώρα». Λουκέτο όλων των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Η/Ε) το 2023. Δεν θα μας βάλουν οι Ευρωπαίοι τα γυαλιά και ούτε θα μας πάρουν τη “δόξα”, άκου το 2050 ….
Είμαστε ενάντια στον εγχώριο λιγνίτη και αναφανδόν υπέρ του επίσης ορυκτού, εισαγόμενου Φυσικού Αερίου, που η τιμή έφτασε στα ύψη, παρά τις υποσχέσεις για χαμηλό κόστος ενέργειας, η τιμή της οποίας σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού κ Σκρέκα άμεσα θα αυξηθεί. Για να μην βλέπουμε μόνο τις φτιαχτές τιμές των διοξειδίων (CO2 στα 55 ΕΥΡΩ/τόνος) ….
Είμαστε και υπέρ της εισαγόμενης βρώμικης Ηλεκτρικής Ενέργειας από όλα τα γειτονικά κράτη, όταν έχουν να μας μοσχοπουλήσουν.
Είμαστε και υπέρ των ΑΠΕ που αδυνατούν με σιγουριά να καλύψουν ακόμα και τον φωτισμό της Ακρόπολης (καλύπτουν περίπου μόνο το 5% των αναγκών)!
Επειδή όμως παράλληλα έχουμε και τους ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΎΣ του ΤΟΚΙΟ 2020 εκπαιδευτήκαμε στην κυβίστηση (νέο Ολυμπιακό άθλημα), την κολοτούμπα τζάνουμ (ο ασκούμενος στηρίζεται αρχικά με το κεφάλι και τα χέρια στο έδαφος σε πρόσθια θέση και στη συνέχεια δίνει ώθηση ώστε το κάτω μέρος του σώματος να περάσει πάνω από το κεφάλι -το οποίο πάντα βρίσκεται σε επαφή με το έδαφος- και τελικά βρίσκεται κάτω σε ύπτια θέση, ξεζουμισμένος, φτυμένος, αλλά συνήθως με παχύ πορτοφόλι) και. ελάχιστους έως κανέναν να οδηγούνται στη φυλακή από τους αδέκαστους …..
Ο ΑΔΜΗΕ λοιπόν μπρος στα ζόρια του καύσωνα, έβαλε σε λειτουργία πέντε (5) λιγνιτικές μονάδες στο σύστημα, αφού η ζήτηση θα ξεπεράσει τα 10.000 MW και ο κίνδυνος μπλάκ άουτ είναι προ των πυλών.
Αφήνουμε τις τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις και τις άλλες παράπλευρες απώλειες σε περίπτωση μπλακ άουτ και στεκόμαστε μόνο στις απώλειες ζωές ανθρώπων, μπορεί κανείς να φανταστεί ηλικιωμένους και ανήμπορους χωρίς ρεύμα στα σπίτια, στα νοσοκομεία, κλινικές, εργασιακούς χώρους κ.λπ. ;;;;;
Σε δημοσκόπηση του έγκυρου περιοδικού Energia.gr που δημοσιεύτηκε σήμερα 4/8/21 και στο ερώτημα «ποια είναι η αναγκαία πολιτική για την θωράκιση του εθνικού συστήματος ηλεκτροπαραγωγής και την εξασφάλιση αδιάκοπης παροχής Ηλεκτρικής Ενέργειας στον καταναλωτή» ανάμεσα στις τέσσερις προτάσεις ξεχωρίσαμε αυτήν που δεν τολμούν να πούνε κυβέρνηση και αντιπολίτευση: (γ) Να ακυρώσει το σχέδιο της πλήρους απόσυρσης του λιγνίτη μέχρι το 2026 και να διατηρήσει την ικανότητα μιας «ακριβής» ελάχιστης παραγωγής μέχρι το 2040 προκειμένου για λόγους ενεργειακής ασφάλειας να καλύπτονται οι ανάγκες του συστήματος από εγχώρια καύσιμα;
Η απάντηση είναι ανεπιφύλακτα ΝΑΙ !!! και μάλιστα μέχρι το 2050. Αυτή είναι η φωνή των αντικειμενικών και ανεπηρέαστων ειδικών, η φωνή του λαού, η φωνή της λογικής, μόνο που δεν εκφράζει τα συμφέροντα πέριξ του Φυσικού Αερίου και των ΑΠΕ.
Εσείς της πλατείας συντάγματος, οι ενθουσιώδεις παλαμακιστές των προθύμων υπηρετών των μεγάλων συμφερόντων, υψώστε φωνή, αντισταθείτε, υπερασπίστε το αυτονόητο, τις ζωές των πολιτών, τα εθνικά μας συμφέροντα. Ακόμα κι αν χάσετε το αιρετό σας αξίωμα, πιθανότατα θα είναι προσωρινό, σε κάθε περίπτωση θα είναι παράσημο τιμής και αντίστασης που θα κοσμεί τα στήθη σας και θα δίνει μια περηφάνεια και ένα «προβάδισμα» στα παιδιά σας …..
Σημ.- ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί να μετατρέψουμε την μονάδα ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5 από υπέρ σύγχρονη λιγνιτική σε Φυσικού Αερίου τη στιγμή που μπορούμε να την έχουμε σε ανταγωνιστική λειτουργία (είναι βέβαιο ότι οι τιμές SO2 θα πέσουν κατακόρυφα όταν μειωθούν οι μονάδες λιγνίτη και άνθρακα) και να μην κάνουμε δίπλα ακριβώς μια ισοδύναμη μονάδα Φυσικού αερίου, με μικρότερο κόστος ;;;;; Για να ακυρώνουμε λύσεις και να πετάμε λεφτά ;;;;;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ