Φωτιά στην Εύβοια: Κινδυνεύουν οι Γούβες, απειλούνται τα Βασιλικά (Βίντεο)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φωτιά στην Εύβοια: Συνεχώς ξεπηδούν νέες εστίες.

Δραματικές οι στιγμές στην Εύβοια που καίγεται για πέμπτη μέρα, ενώ διαρκώς ξεπηδούν νέα μέτωπα και γίνονται αναζωπυρώσεις. Αυτήν την ώρα οι φλόγες πολιορκούν το χωριό Ελληνικά, την ώρα που η φωτιά έφτασε ήδη στις Γούβες και έχει περικυκλώσει τη Γαλατσώνα και Αγριοβότανο.

Νωρίτερα το 112 έστειλε μήνυμα εκκένωσης για χωριά: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές: Πευκί, Γούβες, Αρτεμίσιο, Βουλίκι εκκενώστε προς Ιστιαία».

Μήνυμα στάλθηκε μέσω του 112 σε όσους βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Ιστιαίας, της Αιδηψού, των Λουτρών Αιδηψού να κλείσουν όλες τις καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή Ιστιαίας, Αιδηψού, Λουτρών Αιδηψού κλείστε όλες τις καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Όπως μετέδωσε η Μίνα Καραμήτρου στην τηλεόραση του OPEN, στην Εύβοια μετακινούνται με εντολή του αρχηγείου ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής από Θεσσαλία, Στερεά και Δυτική Ελλάδα. Στόχος είναι να δημιουργηθούν αντιπυρικές δυνάμεις στα χωριά που απειλούνται από τις φλόγες για να ανακοπούν τα πύρινα μέτωπα.

«Τα λίγα εναέρια μέσα συνεχίζουν να επιχειρούν στο βόρειο μέτωπο της φωτιάς. Στα υπόλοιπα μέτωπα αντιμετωπίζουμε τις φλόγες με μηχανήματα έργου. Γίνεται ηρωικός αγώνας από τους κατοίκους των χωριών που δίνουν τις μάχες της ζωής τους για να προστατέψουν τις περιουσίες τους, αλλιώς το παιχνίδι θα ήταν χαμένο εδώ και δύο ημέρες. Πρέπει να κρατήσουμε τον τόπο μας όρθιο», είπε στην τηλεόραση του OPEN o δήμαρχος Ιστιαίας Γιάννης Κοντζιάς.

Παππούς – ήρωας: Συγκλονιστικές εικόνες ηλικιωμένου κατοίκου στο Πευκί που με ένα κλαδί προσπαθεί να σβήσει τη φωτιά!

https://www.dailymotion.com/video/x839gtn

 

Ο ίδιος εκτίμησε πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο Πευκί, όπου αποχώρησαν οι κάτοικοι πλην ορισμένων που ήθελαν να αντιμετωπίσουν τη φωτιά. Και επίσης κινδυνεύουν το Καστρί και οι Γούβες. «Δεν πρέπει να μπει η φωτιά στην Ιστιαία. Η πρωτεύουσα του δήμου πρέπει να μείνει ασφαλής για να μπορούμε να εργαστούμε», είπε ο κ. Κοντζιάς.

Απομακρύνθηκαν ακόμη 350 πολίτες από το Πευκί

Την ίδια στιγμή, σε φέρυ μποτ έχουν επιβιβαστεί τις τελευταίες ώρες περίπου 350 άτομα στο Πευκί. Τρία πλοία του λιμενικού, δύο πλοία και δύο σκάφη του πολεμικού ναυτικού, φέρυ μποτ, σκάφη ιδιωτών και αλιέων βρίσκονται σε ετοιμότητα στην περιοχή προκειμένου να βοηθήσουν στην άμεση απομάκρυνση των πολιτών. Οι πολίτες που επιβιβάστηκαν ήδη στο φέρυ μποτ, θα μεταφερθούν σε ασφαλή προορισμό και σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, και οι 350 είναι καλά στην υγεία τους.

Σε ετοιμότητα υγειονομικές δομές σε Χαλκίδα, Σκιάθο, Ιστιαία

Την ίδια ώρα, οι υγειονομικές δομές των περιοχών που πλήττονται από τις πυρκαγιές στην Εύβοια βρίσκονται σε κατάσταση μεγίστης ετοιμότητας.

Το παλαιό Νοσοκομείο Χαλκίδας έχει προετοιμασθεί κατάλληλα και είναι έτοιμο να δεχθεί για φιλοξενία πυρόπληκτους πολίτες.

Ειδικότερα, έπειτα από επικοινωνία του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη και τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου και υπό το συντονισμό της 5ης ΥΠΕ:

  • 4 επιπλέον ασθενοφόρα, επανδρωμένα με ιατρικό προσωπικό, ενισχύουν την περιοχή της Ιστιαίας στη Βόρεια Εύβοια, τα οποία θα παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες στον Αγιόκαμπο, από όπου μεταφέρονται πολίτες με πλωτά μέσα προς Αιδηψό και όπου αλλού απαιτηθεί.
  • Το Κέντρο Υγείας Σκιάθου έχει τεθεί σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας, για την περίπτωση που θα μεταφερθούν στη Σκιάθο πολίτες από το λιμάνι του Μαντουδίου.
  • Το παλαιό Νοσοκομείο Χαλκίδας έχει προετοιμασθεί κατάλληλα και είναι έτοιμο να δεχθεί άμεσα για φιλοξενία 52 πυρόπληκτους πολίτες που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας (με δυνατότητα αύξησης σε 90). Το παλαιό Νοσοκομείο Χαλκίδας πληροί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ασφαλή διαμονή των πυρόπληκτων πολιτών (Κλίνες, κλιματισμός, φύλαξη, καθαριότητα κλπ).

pefki3

Από την εφαρμογή Zoom Earth μπορείτε να παρακολουθήσετε live την κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στη βόρειο Εύβοια με την ανεξέλεγκτη πυρκαγιά που απειλεί οικισμούς.

Πατήστε εδώ για να δείτε τα μέτωπα όπως καταγράφονται από δορυφόρο.

Δωρεάν θα πραγματοποιούνται οι μετακινήσεις επιβατών και οχημάτων από τα λιμάνια της Αιδηψού και Αγιόκαμπου Ευβοίας μετά από εντολή του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ