Γερμανικός τύπος για φωτιές σε Βόρεια Εύβοια : “Άφαντο το κράτος”

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φωτογραφία στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Welt του Βερολίνου συνοψίζει μιαν άλλη πτυχή του δράματος που βιώνει αυτές τις ημέρες η Ελλάδα.

58794327 403

Σε ένα φέρυ μποτ σε παραλία της Εύβοιας και με φόντο τον κατακόκκινο από τις φλόγες ουρανό, επιβιβάζονται κάτοικοι και τουρίστες για να σωθούν από τις πυρκαγιές. Στην καρδιά της τουριστικής περιόδου τέτοιες εικόνες αποτρέπουν κάθε τουρίστα να έρθει για διακοπές στην Ελλάδα.

“Άφαντο το κράτος”

Υπερπροσπάθεια να σωθεί ότι σώζεται στην Εύβοια

58803950 403
Ο εικόνες της καμένης Εύβοιας, των κατοίκων να φεύγουν μαζικά για να σωθούν και των απλών ανθρώπων να σβήνουν με κλαδιά τις πυρκαγιές συνοψίζεται σε ένα τρίπτυχο που αναδεικνύει η Süddeutsche Zeitung: “Απογοήτευση, αλληλεγγύη, κατηγορίες”. Ο αρθρογράφος της επισημαίνει ότι κάτοικοι αποδίδουν ευθύνες στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πυρόσβεσης.“Η πικρία από την Εύβοια είναι μεγάλη, επειδή η κατάσβεση από αέρος περιορίστηκε επί μέρες στα βόρεια των Αθηνών. Μας άφησαν να καούμε”, μεταφέρει αντιδράσεις των κατοίκων του δεύτερου μεγαλύτερου ελληνικού νησιού, όπως εκδηλώνονται στους τηλεοπτικούς σταθμούς. “Δεν υπήρχε άλλη επιλογή, αναφέρεται από τις σωστικές δυνάμεις. Σε περίπτωση εξάπλωσης της φωτιάς στην πρωτεύουσα οι επιπτώσεις θα ήταν χειρότερες. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει συνεχώς ότι οι ανθρώπινες ζωές έχουν προτεραιότητα από την ιδιοκτησία και το δάσος. Στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών ζουν 4 εκ. άνθρωποι, στην Εύβοια 220.000 και καίγονται κυρίως δάση”.

Ο αρθρογράφος της FAZ θέτει το θέμα πιο επιτακτικά και τιτλοφορεί το άρθρο του «Η πρωτεύουσα έχει προτεραιότητα”. Και συνεχίζει: “Αν και η κυβέρνηση απέσπασε γενικά την εκτίμηση για τη γρήγορη και γενικά ομαλή εκκένωση περιοχών σε δυνητικό κίνδυνο, εκτός πρωτεύουσας εκφράζεται κριτική στη διαχείριση της κρίσης. Η κατηγορία είναι ότι η επαρχία αφέθηκε στην τύχη της επειδή οι περισσότερες δυνάμεις πυρόσβεσης δραστηριοποιήθηκαν για την κατάσβεση των πυρκαγιών στην Αθήνα”. Ο Γερμανός  αρθρογράφος μεταφέρει μαρτυρίες ανθρώπων, όπως του δημάρχου Μαντουδίου, ο οποίος στον τηλεοπτικό αέρα του Σκάι είπε ότι έκλεισε η φωνή του από τις πολλές φορές που ζήτησε επιπλέον εναέρια μέσα. Τέτοιες κατηγορίες ήρθαν και από άλλους τοπικούς πολιτικούς και κατοίκους του νησιού, ότι το κράτος ήταν άφαντο και ότι ο κόσμος αφέθηκε μόνος να παλεύει με τις φλόγες. Ωστόσο από χθες Κυριακή, ενισχύθηκαν σημαντικά οι πτήσεις των πυροσβεστικών στην Εύβοια μετά την προσωρινή σταθεροποίηση της κατάστασης στην πρωτεύουσα”. 

Ειρήνη Αναστασοπούλου , dw.com

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ