Πλήρης δικαίωση του olympia.gr για τη “θαμμένη” μελέτη διαχείρισης πυρκαγιών δασών & υπαίθρου στη συνέντευξη Τσίπρα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ολοκληρώθηκε  πριν λίγο η ζωντανή συνέντευξη τύπου του Αλέξη Τσίπρα…

Ο Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε σκληρή αλλά τεκμηριωμένη κριτική, με το βλέμμα στο μέλλον, στην κυβέρνηση και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών στη χώρα μας και ιδιαίτερα στην Εύβοια, όπου συνεχίζει να μαίνεται η πυρκαγιά για όγδοη ημέρα. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, κατέθεσε πρόταση επτά σημείων για ένα πραγματικό εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, ενώ ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι εδώ ως δύναμη πατριωτικής ευθύνης, να σταθεί δίπλα σε όσους δοκιμάζονται.

Μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε και στην μελέτη για τη διαχείριση των πυρκαγιών δασών και υπαίθρου στην Ελλάδα…

«Η κλιματική αλλαγή είναι μια ζώσα και άκρως επικίνδυνη πραγματικότητα» σημείωσε, προσθέτοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δε μπορεί να την επικαλείται ως δικαιολογία. «Γιατί αγνόησε τις προειδοποιήσεις μας, όπως και τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων. Ακόμα χειρότερα, αγνόησε τα σχέδια που της παραδώσαμε. Κι αυτή είναι ίσως η πιο σοβαρή και εγκληματική ευθύνη, που πρέπει να της καταλογιστεί» τόνισε.

Το πόρισμα Γκολντάμερ θάφτηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά υιοθετήθηκε από την Πορτογαλία
Ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε ότι μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι ο ίδιος ζήτησε τη συνδρομή του καθηγητή Γκολντάμερ, πρόεδρου του Διεθνούς Παρατηρητηρίου για τις πυρκαγιές στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ. Με τη συναίνεση του τότε αρχηγού της αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, η επιτροπή του καθηγητή παρέδωσε τον Φεβρουάριο του 2019 το πολυσέλιδο πόρισμά της, το οποίο παρουσιάστηκε τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών περιβάλλοντος και θεσμών και διαφάνειας, της Βουλής και υπήρξε διακομματική αποδοχή.

Αμέσως μετά, με εντολή του Αλ. Τσίπρα, ξεκίνησαν τα πρώτα βήματα υλοποίησης όσων το πόρισμα προβλέπει, εκκινώντας από την  προετοιμασία μιας μεγάλη διοικητικής μεταρρύθμισης για την αναδιοργάνωση του συστήματος διαχείρισης εκτάκτων αναγκών και την αντικατάσταση της  περίφημης «Πολιτικής Προστασίας», από μια σύγχρονη δομή, έναν Ενιαίο Φορέα διαχείρισης των έκτακτων αναγκών – με λειτουργική, επιχειρησιακή και επιστημονική αναβάθμιση σε σχέση με τα όσα ίσχυαν ως τότε. «Αυτό ήταν ένα σχέδιο ριζικής μεταρρύθμισης που κατέληξε στην πρόταση για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναφέροντας ότι αναλύθηκαν σε βάθος μοντέλα χωρών με εμπειρία στον τομέα πολιτικής προστασίας, όπως των ΗΠΑ και της Αυστραλίας, ενώ δεσμεύτηκαν πόροι από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι εκλογές επισπεύστηκαν, η κυβέρνηση άλλαξε. Το σχέδιο ματαιώθηκε από τη νέα κυβέρνηση» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.  Παράλληλα, θύμισε ότι τον Νοέμβρη του 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατέθεσε στη Βουλή το πλήρες σχέδιο με τη μορφή πρότασης νόμου. «Την οποία επίσης η κυβέρνηση της ΝΔ αγνόησε. Όπως αγνόησε επιδεικτικά και το ίδιο το πόρισμα Γκολντάμερ. Τα άφησε όλα θαμμένα στο συρτάρι» είπε…

Σας θυμίζουμε ότι το Olympia.gr  είχε αναδείξει το θέμα στις 5 Αυγ. 2021 στο άρθρο 

Η μελέτη του 2019, μετά την τραγωδία στο Μάτι, για τη διαχείριση των πυρκαγιών δασών και υπαίθρου στην Ελλάδα…που βρίσκεται ;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ