Οι ευθύνες της κυβέρνησης στο μικροσκόπιο των εισαγγελέων – Μαζί και οι ευθύνες κυβερνητικών και κρατικών αξιωματούχων για τις πυρκαγιές

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο επίκεντρο της εισαγγελικής έρευνας για τις φωτιές που έκαψαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων, είναι οι ευθύνες των κυβερνητικών στελεχών και αρμοδίων της κρατικής μηχανής για πράξεις, παραλείψεις και λάθη τους.

Αυτή είναι η εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου σχετικά με τη διερεύνηση των καταστροφικών πυρκαγιών στη

Βαρυμπόμπη, την Ιπποκράτειο Πολιτεία και τον Άγιο Στέφανο.

Παράλληλα, διενεργείται και δεύτερη έρευνα με εντολή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειου Πλιώτα ως προς το ενδεχόμενο ύπαρξης οργανωμένου σχεδίου εμπρησμών σε όλη την χώρα.

Η πρώτη έρευνα διενεργείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Πυροσβεστικής με τους καθ’ ύλην αρμόδιους εισαγγελείς Αθηνών, ενώ τη δεύτερη έρευνα θα εποπτεύει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Λάμπρος Σοφουλάκης.

Η έρευνα των εισαγγελικών αρχών στρέφεται προς κάθε κατεύθυνση.

Ήδη συλλέγουν στοιχεία σχετικά τόσο με τις αιτίες πρόκλησης των πυρκαγιών, όσο και με τους παράγοντες που συνετέλεσαν στην έκταση των ζημιών που προκλήθηκαν από αυτές.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι εισαγγελικοί λειτουργοί θα διερευνήσουν το ενδεχόμενο πρόκλησης πυρκαγιών από εμπρησμό αλλά και τυχόν πράξεις, παραλείψεις ή λανθασμένες ενέργειες κρατικών αξιωματούχων που ήταν αρμόδιοι για την αντιμετώπιση των περιστατικών.

Μεταξύ άλλων θα ερευνηθεί αν με δική τους υπαιτιότητα δεν προέβησαν στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να αποτρέψουν ή να καταστείλουν αποτελεσματικά τις πυρκαγιές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ