Γιώργος Βαρυθυμιάδης: Δεν ήρθε κανείς από το προξενείο – Τον άφησαν μόνο του στα χέρια των Τούρκων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην Αθήνα έφτασε το βράδυ της Παρασκευής ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Γιώργος Βαρυθυμιάδης, που για έξι ώρες παρέμεινε κρατούμενος στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Οι Τούρκοι τον ενημέρωσαν πως  θεωρείται persona non grata στην Τουρκία και έτσι διατάχθηκε η απέλασή του, αφού του πήραν τα δακτυλικά αποτυπώματα.

Ο ίδιος  μίλησε στο OPEN για όσα έγιναν στο σύντομο ταξίδι του στην Τουρκία ενώ η ελληνική πλευρά προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας για την καταχρηστική κίνηση της κράτησης του κ. Βαρυθυμιάδη και για την παερεμπόδιση της επικοινωνίας του με υπάλληλο του ελληνικού προξενείου.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ επρόκειτο να εκπροσωπήσει τον οργανωμένο ποντιακό χώρο στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία που θα γίνει τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά. Η Κωνσταντινούπολη ήταν ο πρώτος σταθμός του ταξιδιού προς την Τραπεζούντα.

Μου είπαν να περιμένω για εξηγήσεις. Οι εξηγήσεις ήταν να έρθει ένας αστυνομικός και να μου πει να τον ακολουθήσω. Από γραφείο σε γραφείο, με τα διαβατήρια στα χέρια και να μου ψάχνουν τον φάκελο, καταλήξαμε με αποτυπώματα και στο κρατητήριο του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης.

Επί έξι ώρες δεν εμφανίστηκε κανένας. Χωρίς να ξέρουμε εμείς τουρκικά κι αυτοί ελληνικά, δεν μας έδινε κανένας σημασία. Είχαν κλείσει και τα τηλέφωνα γιατί δεν είχαμε φορτιστές. Ένας συγκρατούμενος μου έδωσε φορτιστή για να επικοινωνήσω με τον κόσμο. Αυτό είναι το λυπηρό.

Εγώ δεν αναφέρω την ταλαιπωρία για εμένα προσωπικά, εγώ εκπροσωπώ την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας, αγωνιζόμαστε για αυτό τον σκοπό, για τη διεθνή αναγνώριση [σ.σ. της Γενοκτονίας των Ποντίων]. Η ταλαιπωρία μας είναι μηδαμινή, οι πρόγονοί μας αφήσαν τη ζωή τους εκεί και έμειναν άθαφτοι οι περισσότεροι. Αυτό είναι το πρόβλημα, αυτή η πράξη η δική μου σήμερα, είναι ένα κερί στη μνήμη τη δική τους.

Με πληροφορίες απο το pontosnews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ