Η μυθιστορηματική ζωη του Mr Ελούντα, Κώστα Μαντωνανάκη που έφυγε απο τη ζωη πλήρης ημερών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σενάριο ταινίας θυμίζει η μυθιστορηματική ζωή του «Mr Ελούντα» Κώστα Μαντωνανάκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, σε ηλικία 96 χρονών, έχοντας συνδέσει το όνομά του με την τουριστική ανάπτυξη της Κρήτης και την «οικοδόμηση» του luxury τουρισμού!

Ο πρωτοπόρος του ελληνικού τουρισμού Κώστας Μαντωνανάκης έκανε τα πρώτα του βήματα ανοίγοντας ένα μικρό εμπορικό κατάστημα στο Ηράκλειο.

Η ανήσυχη φύση και το επιχειρηματικό πνεύμα του, όμως, τον έκαναν να διακρίνει αμέσως τις πολύ καλές προοπτικές που ανοίγονταν στον τομέα του τουρισμού τη δεκαετία του ’70, με συνέπεια να πάρει την καθοριστική απόφαση να δραστηριοποιηθεί στον ξενοδοχειακό κλάδο.

7286699A 5309 4824 9C29 F1E2795E49FB
Ο Κώστας Μαντωνανάκης με τα παιδιά του Παντελή και Αννα, αλλά και τον επί σχεδόν 50 χρόνια διευθυντή του Εlounda Beach Μανόλη Ρασούλη. Το ξενοδοχείο είχε βραβευθεί ως το καλύτερο στον κόσμο το 1997.

Η πρώτη του κίνηση ήταν να εξαγοράσει το 1983 το μερίδιο της Ελένης Νάκου στο «Elounda Beach», ενώ στη συνέχεια απέκτησε και το υπόλοιπο ποσοστό, σε μια προσπάθεια να καταστεί κύριος μέτοχος του πολυτελούς ξενοδοχείου που σιγά σιγά εξελίχθηκε σε ένα από τα καλύτερα της εποχής του, τουλάχιστον στη Μεσόγειο!

Η μοναδική διαρρύθμιση, η διακόσμηση των χώρων, οι exclusive παροχές και η μοναδική τοποθεσία του «Elounda Beach» το κατέστησαν τα χρόνια που ακολούθησαν τόπο έλξης για εξέχοντα πρόσωπα από όλον τον κόσμο, ανεβάζοντας έτσι τη φήμη του σε διεθνές επίπεδο και δημιουργώντας ένα brand συνώνυμο της πολυτέλειας.

Ανάμεσα στους rich and famous επισκέπτες του πολυτελούς ξενοδοχείου ήταν πολλοί πρίγκιπες, διάσημοι καλλιτέχνες, γνωστοί επιχειρηματίες, ηγέτες κρατών και Ελληνες πολιτικοί, όπως ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος δεν έκρυψε ποτέ την αγάπη του για την Ελούντα.

Ήδη από τις αρχές τις δεκαετίας του ’80 ο Ανδρέας Παπανδρέου περνούσε τα καλοκαίρια του στο μαγευτικό παραθεριστικό θέρετρο. Μάλιστα, όταν τον Νοέμβριο του 1984 πήρε την αποφασιστική διεθνή πρωτοβουλία να διοργανώσει τη θρυλική συνάντηση μεταξύ του σοσιαλιστή Γάλλου προέδρου Φρανσουά Μιτεράν και του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, για να διευθετηθεί το ζήτημα των λιβυκών επιθέσεων στο Τσαντ, επέλεξε ως τόπο συνάντησης την Ελούντα.

0EB173BB B7BD 43A4 81FE B230BC0ABAE1

Υπό άκρα μυστικότητα

Οι υψηλοί προσκεκλημένοι κατέφθασαν στο «Astir Palace» υπό καθεστώς άκρας μυστικότητας, με δεκάδες πάνοπλους άνδρες της ασφάλειας των δύο ηγετών να κατοπτεύουν όλους τους χώρους του ξενοδοχείου, και πήραν μέρος στις συζητήσεις που οδήγησαν τελικά στη «συμφωνία της Ελούντας», η οποία προήγαγε την ειρήνη στην περιοχή. Το 1989, ενώ πάνω από τη χώρα πλανιόταν η βαριά σκιά του σκανδάλου Κοσκωτά και είχε περάσει την οδυνηρή περιπέτεια με την υγεία του, ο Ανδρέας Παπανδρέου άλλαξε το ξενοδοχείο διαμονής του, επιλέγοντας το «Elounda Beach» του Κώστα Μαντωνανάκη για να κάνει πολυτελείς διακοπές με τη Δήμητρα Λιάνη.

08CB67D9 CDE5 4ADE B980 91436BC89D04

Μάλιστα, την πρώτη ημέρα διαμονής του στο εμβληματικό ξενοδοχείο μαζί με πολλά μέλη του επιτελείου του, όπως ο Γιώργος Κατσιφάρας και ο Αντώνης Λιβάνης, οι υπεύθυνοι τον υποδέχτηκαν υπό τους ήχους του αγαπημένου του τραγουδιού την εποχή εκείνη, το οποίο ερμήνευσε η τραγουδίστρια Μάρθα, η οποία του τραγουδούσε πριβέ στην Αθήνα. Η κίνηση των ξενοδόχων συγκίνησε τον τότε πρωθυπουργό και έκτοτε επαναλαμβανόταν κάθε χρονιά! Την επιτυχία του «Elounda Beach» ακολούθησαν πολλές ακόμη, αφού στη συνέχεια ο Κώστας Μαντωνανάκης ίδρυσε την Helios Hotels and Resorts, η οποία διαθέτει σήμερα στο χαρτοφυλάκιό της μερικά από τα πιο εμβληματικά ξενοδοχεία της χώρας, όπως το «Grand Resort Lagonissi», το «Elounda Bay Palace» και το «Nafplia Palace Hotels and Villas».

Τα περισσότερα από αυτά έχουν αποσπάσει διεθνή βραβεία, που τα καθιστούν ιδιαίτερα δημοφιλή σε ολόκληρο τον κόσμο. Πλέον την ιστορία του ονόματος Μαντωνανάκη στον τουριστικό τομέα συνεχίζουν τα παιδιά του αείμνηστου ξενοδόχου, Παντελής και Αννα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ