Από το κακό στο χειρότερο η ελληνική οικονομία

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για το πρώτο επτάμηνο του 2021, δηλαδή την περίοδο του Ιανουαρίου – Ιουλίου 2021, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 12.528 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 10.915 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Με απλά λόγια, η οικονομία πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και το έλλειμα έχει εκτιναχθεί σχεδόν κατά 1,6 δις σε σύγκριση με την καταστροφική περσινή χρονιά.

Το στοιχείο αυτό διαψεύδει όλες τις προβλέψεις σχετικά με την βελτίωση των οικονομικών μεγεθών και της γενικότερης πορεία της οικονομίας που άπαντες προέβλεπαν για το 2021. Αποδεικνύεται ότι τα στοιχεία είναι ίδια και χειρότερα, ενώ καμιά λογιστική αλχημεία και επικοινωνιακή διαχείριση δεν μπορεί να κρύψει την πλήρη αποτυχία.

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται διασωληνωμένοι και εξαρτάται από τις καλές προθέσεις της Κριστίν Λαγκάρντ που με τις αποφάσεις της, επιτρέπει ακόμα στην Ελλάδα να βγαίνει στις αγορές και να δανείζεται. Οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς επαναγοράς των κρατικών ομολόγων από την ευρωπαΐκή κεντρική τράπεζα, θα σημάνει αυτόματα αδυναμία αποπληρωμής υποχρεώσεων όπως όλα δείχνουν.

Δυστυχώς οι πανηγυρισμοί για το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης οι οποίοι κοντεύουν να κλείσουν χρόνο ενώ στα δημόσια ταμεία δεν έχει εισρεύσει ούτε 1 €, δείχνουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου. Γεγονός που προκύπτει και από την πρόσφατη έκθεση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, το οποίο χαρακτήρισε λάθος το πρόγραμμα αξιοποίησης των κονδυλίων, διότι απλούστατα θα επιτείνουν τις εισαγωγές και θα επιδεινώσουν το αρνητικό ισοζύγιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ