Η Χριστιανική Δημοκρατια για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, με αποκορύφωμα την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, η ΧΔ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

1. Το Αφγανιστάν είναι μια χώρα που ο λαός της έχει υποστεί και υφίσταται μεγάλα δεινά από ξένες επεμβάσεις. Η Σοβιετική Ένωση το 1979 επενέβη στρατιωτικά για να στηρίξει το κομμουνιστικό καθεστώς στη χώρα και ηττημένη αποχώρησε το 1989.
2. Οι ΗΠΑ και οι νατοϊκοί σύμμαχοί τους, στην προσπάθειά τους να επικυριαρχήσουν στη Μέση Ανατολή, έχουν από καιρό ενισχύσει και συμμαχήσει, με τις πιο ακραίες εκδοχές του Ισλάμ, υπονομεύοντας μάλιστα καθεστώτα που σέβονται τα δικαιώματα των γυναικών και των θρησκευτικών μειονοτήτων. Ο «Σαλαφισμός» του κύριου συμμάχου τους, της Σαουδικής Αραβίας, έχει πολλά κοινά σημεία με την ερμηνεία και εφαρμογή του ισλαμικού νόμου από το «Ισλαμικό Κράτος» και από τους Ταλιμπάν. Για τα θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών και άλλων πολιτών στη χώρα αυτή που παραβιάζονται βάναυσα με πρόσχημα την εφαρμογή του «ισλαμικού νόμου», ελάχιστα κάνουν λόγο τα συστημικά ΜΜΕ και οι «υπερευαίσθητοι» νατοϊκοί σύμμαχοι.
3. Με τη λογική αυτή οι ΗΠΑ, προκειμένου να ανατρέψουν τη ρωσική κατοχή και επιρροή στο Αφγανιστάν, ενίσχυσαν απλόχερα ομάδες ισλαμιστών, που χάρη στην αμερικανική βοήθεια μπόρεσαν να επικρατήσουν. Πρώτα αποχώρησαν τα σοβιετικά στρατεύματα και στη συνέχεια ανατράπηκε το φιλοσοβιετικό κομμουνιστικό καθεστώς. Οι Ταλιμπάν, ισλαμιστική ομάδα που δημιουργήθηκε και ενισχύθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες του γειτονικού Πακιστάν, συμμάχου των ΗΠΑ, επικράτησαν στη συνέχεια έναντι άλλων ισλαμιστών και επέβαλαν στη χώρα ένα από τα πιο ακραία ισλαμοφασιστικά καθεστώτα στον κόσμο, όπου οι γυναίκες δεν είχαν δικαίωμα ούτε καν στη μόρφωση.
4. Η ρήξη των ΗΠΑ με το λεγόμενο «ριζοσπαστικό ισλάμ» ήρθε όταν οι ίδιες άρχισαν να δέχονται κτυπήματα, με αποκορύφωμα την επίθεση στους «Δίδυμους Πύργους» στις 11 Σεπτεμβρίου 2001. Με αυτή την αφορμή, οι ΗΠΑ στράφηκαν κατά των ανθρώπων που οι ίδιες είχαν βοηθήσει να καταλάβουν την εξουσία στο Αφγανιστάν και συνέβαλαν στην ανατροπή τους .
5. Επί μία εικοσαετία, οι ΗΠΑ με τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ διατήρησαν στρατιωτική παρουσία, με τίμημα χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, δαπανώντας ποσά της τάξης των δύο τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Με τον τρόπο αυτό, αντί να εδραιωθούν στην εξουσία οι δυνάμεις που ανέτρεψαν τους Ταλιμπάν και να λειτουργήσει δημοκρατικό καθεστώς, οι Ταλιμπάν έλαβαν τα εύσημα του αγώνα κατά της ξενοκρατίας. Το ριζοσπαστικό Ισλάμ αναδείχθηκε, ως αντίδραση στον τρόπο ζωής και τις αξίες που προσπάθησε να επιβάλει η νεοαποικιοκρατία. Εξάλλου, από τη βοήθεια της Δύσης επωφελήθηκε μια διεφθαρμένη ιθύνουσα τάξη πολιτικών και φυλάρχων.
6. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία εικοσαετία όχι μόνο δεν ανακόπηκε, αλλά εκτινάχθηκε η παραγωγή οπίου στο Αφγανιστάν, από το οποίο προέρχεται το 90% της εισαγόμενης ηρωίνης στην Ευρώπη.
7. Ήδη από την προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση Τραμπ είχε ληφθεί η απόφαση της απόσυρσης από το Αφγανιστάν, για την οποία πίεζε και εξακολουθεί να πιέζει η αμερικανική κοινή γνώμη. Ο Τραμπ ξεκίνησε απευθείας συνομιλίες με τους Ταλιμπάν και απαξίωσε την αφγανική κυβέρνηση-μαριονέτα, αποκλείοντάς την από τις συνομιλίες κατ’ απαίτηση των Ταλιμπάν.
8. Είναι φανερό ότι δεν γνωρίζουμε προς το παρόν στο σύνολό της την έκταση της συνεννόησης ΗΠΑ-Ταλιμπάν. Μέχρι και σήμερα, επαφές των δύο μερών διατηρούνται σε υψηλό επίπεδο. Η γρήγορη κατάρρευση της προηγούμενης αφγανικής κυβέρνησης-μαριονέτας μπορεί κάλλιστα να σημαίνει ότι το Αφγανιστάν παραδόθηκε στους Ταλιμπάν κατόπιν συμφωνίας.
9. Γεγονός παραμένει ότι για άλλη μια φορά οι ΗΠΑ, με τον τρόπο που χειρίζονται την κρίση αυτή, εγκαταλείπουν συμμάχους και συνεργάτες, αφού ενέργησαν χωρίς να διαβουλευθούν με τους συμμάχους τους που παρέσυραν στην αφγανική περιπέτεια. Αφήνουν ξεκρέμαστους και πολλούς Αφγανούς, στους οποίους ο επιφανειακός εκδυτικισμός που καλλιέργησε η παρουσία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους δημιούργησε την ψευδαίσθηση ότι θα μπορούσαν να ζήσουν σε εκδυτικισμένη κοινωνία. Μεγάλες χαμένες είναι οι γυναίκες, που χάνουν τις ελευθερίες τις οποίες φαίνεται ότι είχαν κατακτήσει. Η περίπτωση του Αφγανιστάν, σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη των Κούρδων της Συρίας, οι οποίοι είχαν συμβάλει αποφασιστικά στην ήττα του «Ισλαμικού Κράτους» ενισχύει το συμπέρασμα ότι οι ΗΠΑ μπορούν ανά πάσα στιγμή να καταστούν αναξιόπιστες προς τους συμμάχους τους, προκειμένου να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους.
10. Οι Ταλιμπάν παρουσιάζονται ότι έχουν εκσυγχρονιστεί σε σχέση με την πρώτη περίοδο που άσκησαν εξουσία. Επιχειρούν να δείξουν πρόσωπο μετριοπαθές, χωρίς αντεκδικήσεις και διώξεις πολιτικών αντιπάλων και επαγγέλλονται σεβασμό δικαιωμάτων στα πλαίσια του ισλαμικού νόμου, όπως αυτοί τον αντιλαμβάνονται. Η στάση τους αυτή τους δίνει τη δυνατότητα να πετύχουν τη διεθνή αναγνώριση. Πληθαίνουν όμως οι ενδείξεις ότι οι διαβεβαιώσεις τους στερούνται αξιοπιστίας. Οριστικά συμπεράσματα θα μπορέσουν να εξαχθούν μετά το σχηματισμό της κυβέρνησής τους και το πρόγραμμα που θα εξαγγείλουν και θα εφαρμόσουν.
11. Όνειδος για όλο τον κόσμο είναι η κατάσταση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου χιλιάδες απελπισμένοι άνθρωποι συνωθούνται για να εγκαταλείψουν τη χώρα. Σε όλους που θέλουν να αποχωρήσουν, πρέπει να διασφαλισθούν η ζωή και η αξιοπρέπεια και η ασφαλής αποχώρηση. Την ευθύνη την έχει η κυβέρνηση των ΗΠΑ που δημιούργησε αυτή τη δραματική κατάσταση με την επέμβασή της και το χειρισμό της αποχώρησης. Ζητούμενο για όλους είναι στη συνέχεια, να καταστεί ασφαλής η επιστροφή στην πατρίδα τους. Για την αντιμετώπιση αυτού του κατεξοχήν ανθρώπινου προβλήματος, πρέπει να υπάρξει συντονισμένη και διεθνής πρωτοβουλία.
12. Η Χ.Δ. καταδικάζει τις επεμβάσεις των ισχυρών της γης, όπως αυτές της Σοβιετικής Ένωσης και ΗΠΑ, χωρίς τις οποίες ο λαός του Αφγανιστάν δεν θα είχε βιώσει τέτοια χωρίς τέλος δυστυχία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ