23/09/2021

Ερώτηση του ΚΙΝΑΛ για εκδήλωση της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) σε Γράμμο – Βίτσι

Κατατέθηκε στη Βουλή ερώτηση από τον βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, κ. Γιώργο Φραγγίδη και τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, κατόπιν προτάσεων του Τομέα Άμυνας, με θέμα “Εκδηλώσεις σε Γράμμο – Βίτσι”, προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τομέα Άμυνας του ΚΙΝΑΛ, κατατέθηκε ερώτηση “προκειμένου να εκφράσουμε την αντίρρησή μας για τον χαρακτήρα των υπόψη εκδηλώσεων, μέσω των οποίων κρίνεται σκόπιμο και εθνικά απαραίτητο να προάγεται η εθνική ομοψυχία και η συναίνεση όλων των Ελλήνων για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΑΑΣ προγραμματίζεται για μία ακόμη φορά ο εορτασμός των επετειακών εκδηλώσεων για τους πεσόντες σε Γράμμο και Βίτσι, στις 29 Αυγούστου 2021, στους ίδιους χώρους, ημέρα πέρατος του εμφυλίου πολέμου, όταν σε αντίστοιχες παρελθόντων ετών εκδηλώσεις διαπιστώθηκε η παρείσφρηση ακραίων στοιχείων και μετατροπή των εκδηλώσεων σε εορτές μίσους.
Αν και με τον ν.1863/1989, «Άρση των συνεπειών του εμφυλίου πολέμου 1944-1949», καταβλήθηκε προσπάθεια «διαγραφής» από την ιστορία μας και τις μνήμες των Ελλήνων η υπόψη περίοδος, εντούτοις οι εκδηλώσεις αυτές παρουσιάζονται να έχουν εορταστικό χαρακτήρα, αντί απόδοσης τιμών και να χαρακτηρισθεί ημέρα μνήμης – εθνικής συμφιλίωσης.
Συγκεκριμένα, στην υπόψη ερώτηση, αναφέρεται ότι,
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) προγραμματίζεται για μία ακόμη φορά ο εορτασμός των επετειακών εκδηλώσεων για τους πεσόντες σε Γράμμο και Βίτσι, που θα τελεσθεί στις 29 Αυγούστου 2021, ημέρα Κυριακή, σε Γράμμο και Βίτσι ταυτόχρονα, ενώ ο επίσημος εορτασμός θα πραγματοποιηθεί στο Βίτσι.
Σημειώνεται ότι, τα παρελθόντα χρόνια σε αντίστοιχους εορτασμούς έχει διαπιστωθεί η παρείσφρηση ακραίων στοιχείων και οι αντίστοιχες εκδηλώσεις έχουν μετατραπεί σε εορτές μίσους που διχάζουν τον ελληνικό λαό παρότι έχουν παρέλθει 70 και πλέον χρόνια από τη λήξη του εμφυλίου και έχει επέλθει η εθνική συμφιλίωση, ενώ με το ν. 1863/1989 έχουν αρθεί οι συνέπειες του εμφυλίου νόμου.
Επισημαίνεται επίσης ότι, η ΕΑΑΣ, σύμφωνα με τον ΑΝ 1171/1972, αποτελεί ΝΠΔΔ με αιρετή διοίκηση, υπαγόμενη στο Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μέσω του ΓΕΣ.
Δεδομένου ότι, η το πνεύμα και το γράμμα του ν.1863/1989 είναι να «διαγραφούν» από τις μνήμες των Ελλήνων και την ιστορία μας τα γεγονότα τις εποχής του Εμφυλίου Πολέμου.
Δεδομένου ότι, η ενότητα των Ελλήνων είναι απαραίτητη προϋπόθεση και ιδιαίτερα σε περιόδους χαλεπούς που απαιτείται εθνική ομοψυχία και συναίνεση για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων, εκδηλώσεις όπως αυτής της 29ης Αυγούστου, που θυμίζουν δυσάρεστες καταστάσεις διχόνοιας του λαού μας, θα έπρεπε να αποφεύγονται, διότι ρίχνουν νερό στο μύλο του διχασμού αντί να προάγουν την υπόψη ημέρα σε ημέρα εθνικής συμφιλίωσης.
Δεδομένου ότι, οι εκδηλώσεις για τους πεσόντες των τότε γεγονότων, υπό το πνεύμα και το γράμμα του ν.1863/1989, πρέπει να αποφεύγουν τον εορταστικό χαρακτήρα και να εστιάζουν στην απόδοση τιμών.

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:
1. Συμφωνείτε με το περιεχόμενο των εν λόγω εκδηλώσεων;
2. Έχετε εγκρίνει τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης της ΕΑΑΣ;
3. Πως διασφαλίζετε ότι για μία ακόμη φορά δεν θα παρεισφρήσουν ακραία στοιχεία στην εκδήλωση;
4. Προτίθεστε να προβείτε σε τροποποίηση του χαρακτήρα της εκδήλωσης από εορταστικό σε απόδοσης τιμών και εθνικής συμφιλίωσης;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ