Η Αίγυπτος πιστεύει ότι τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην κατεχόμενη Κύπρο βαθαίνουν την περιφερειακή αστάθεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια αεροπορική βάση με τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Βόρεια κατεχόμενη Κύπρο, προκάλεσε ανησυχίες σε γειτονικές χώρες που θεωρούν την ανάπτυξη αυτή, πρόσθετη πηγή αστάθειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ανέφερε την Τετάρτη το Associated Press, επικαλούμενο ανώνυμους αξιωματούχους. Η επίσημη κυπριακή κυβέρνηση θεώρησε την ανάπτυξη ένοπλων μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην κατεχόμενη Κύπρο, ως εργαλείο για την επιδίωξη μιας «επεκτατικής ατζέντας» για τον έλεγχο ολόκληρης της περιοχής, δυνητικά πλούσιου με φυσικό αέριο.

Ένας Αιγύπτιος διπλωμάτης δήλωσε στο Associated Press ότι η ανάπτυξη τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών είναι μια άλλη από μια σειρά “προκλητικών μέτρων της Άγκυρας” που απαιτούν μια “σταθερή” απάντηση από τη διεθνή κοινότητα. “Η βάση, μαζί με άλλα μέτρα στην Κύπρο, τη Λιβύη και τη Μεσόγειο, θα αποσταθεροποιούσε ακόμη περισσότερο την περιοχή. Είναι ανησυχητικό ” είπε και ενισχύει την ιδέα ότι η Τουρκία δεν θα αποθαρρυνθεί μέσω δηλώσεων, αλλά χρειάζεται ενέργειες από τις εμπλεκόμενες χώρες “.

Η Τουρκία έστειλε για πρώτη φορά ένοπλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Κύπρο τον Δεκέμβριο του 2020, ως απάντηση στις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου που πραγματοποιήθηκαν από διεθνείς εταιρείες ενέργειας και αδειοδοτήθηκαν από επίσημες κυπριακές αρχές. Τουλάχιστον δύο drones Bayraktar TB2 λέγεται ότι έχουν αναπτυχθεί στην αεροπορική βάση του Λευκονικού.

Τα drone έχουν εμβέλεια 200 χιλιομέτρων σε ύψος πτήσης 6.100 μέτρα και μπορούν να μεταφέρουν οπλισμό και εξοπλισμό παρακολούθησης ικανά να μεταφέρουν εικόνες σε πραγματικό χρόνο σε τουρκικά πλοία…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ